post Mass-media invata blogging :)

June 28th, 2006

Insemnare despre: comunicare,internet,massmedia — clickio @ 10:21 am

Mie mi se pare mult mai interesant ce scrie Iulian Comanescu pe blog decat in ziar :) (unde recunosc, il si citesc mai rar decat online). Ieri Iulian a publicat pe blog o conversatie cu Bradut Ulmanu despre noi tendinte in mass-media din Olanda unde un mare trust de presa isi invata angajatii …ei bine, cum sa faca blogging. Teoretic, ei invata cum sa fie tabloizi, insa nu in acceptiunea britanica de tip The Sun, adoptata la noi de Libertatea si Ziarul, adica, scuzati expresia, “ziar cu sani”, ci intr-o versiune moderna de scriitura, care ca forma ia un stil natural, “apropiat de cititori” si renunta la sabloane si “limbaj de hartie” (versiunea media a limbajului de lemn, ceva mai prelucrat). Iar continutul e axat pe utilitate, pe consecinte, pe al saselea W(so What?)… Ori asta mie imi seamana a blogging :)

fragment dintr-o conversatie istorica (daca istoria va ciuli urechile la asta :) )

petit_sapin: tabloid nu in sensul rau, agresiv, britanic
petit_sapin: stii ce inseamna la ei tabloid, acum?
petit_sapin: “mai aproape de cititori”
icomanescu: 900 oameni/7 ziare?
petit_sapin: da
icomanescu: Ar trebui dati afara jumatate, inainte de training, pentru tabloid
petit_sapin: nu, ca la ei se lucreaza altfel
petit_sapin: dau si afara
petit_sapin: si tot ramin 900
icomanescu: Aha. “Mai aproape de cititori” = abordare tip consecinte, valoare de utilitate…
petit_sapin: iti dai seama, training cu 900 de oameni, ce inseamna asta
icomanescu: Beton.
petit_sapin: limbaj mai colocvial, mai colorat, mai personalizat
icomanescu: Asa.
petit_sapin: informatii din sferele mai putin inalte

Pe de alta parte, EVZ a incercat sa vire un deget in oceanul new media prin lansarea catorva bloguri. Ori eu cred ca tocmai restul continutului de pe EVZ.ro ar trebui regandit in stil de new media… iar pe evz.ro nici cautarea nu functioneaza grozav, ceea ce pentru un site de media, chiar si clasic, e grav.

3 Comments »

 1. Mersi de mentiune si: interesanta observatia ca trustul respectiv isi invata angajatii sa faca… blogging. Desi, ca sa zic asa, cam “blogocentrica”.

  Comment by Comanescu — June 28, 2006 @ 11:56 am

 2. Putem largi oricand sensul cuvantului blogging. Eu il foloseam de data asta pentru ca la noi inca nu s-a inventat acel stil de new media writing, pe care sa il pot numi in vreun fel, iar in lipsa lui, blogging mi se parea cel mai apropiat. Asa cum comentam si pe blogul lui Radu, pana va exista la noi new media, blogurile trebuie sa o substituie. Chiar si ca denumire.
  Oricum, mi se pare interesant si ce face colega mea Madalina Cocea la Iasi, dar despre asta imi voi exprima parerea in alta insemnare, pentru ca e un subiect care merita pus in discutie separat. Chiar daca tot despre jurnalisti care fac blogging e vorba :)

  Comment by clickio — June 28, 2006 @ 12:06 pm

 3. Da, blogging-ul e anii astia o influenta semnificativa pentru media de mainstream. Daca ma-ntrebi pe mine, se intampla ceva asemanator cu impactul radiourilor FM din anii ’80. Niste baieti adesea fara instructie formala vin cu o retorica proaspata si ne-academica, ceea ce ne face sa dam de pamant cu piramida americana, scortosenia oldskool si toate celelalte.

  Madalina Cocea e tare, am comentat-o si eu aici:

  http://blog.hotnews.ro/dar-ei-tacutii.html

  Comment by Comanescu — June 28, 2006 @ 12:27 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu