post Micile neajunsuri ale publicitatii contextuale

July 26th, 2006

Insemnare despre: advertising,amuzante,internet — clickio @ 10:53 pm

Am mari sperante in tehnologia contextuala (folosita atat pentru publicitate, cat si pentru organizarea informatiei). Insa aproape in fiecare zi Google ma dezamageste cu programul sau de servire a reclamelor contextuale in Gmail: de fiecare data cand intru sa folosesc butonul “Delete all spam messages now” (un buton binevenit si care cred ca a fost aplicat dupa o studiere a obiceiurilor de utilizare a acestei pagini) Google imi serveste retete culinare care au la baza spam-ul. Doar ca nu e vorba de emailurile nesolicitate, ci de o conserva de carne care se numeste tot spam.

“Ai spam=reclame nesolicitate in email? Ia de-aici niste reclame la spam=carne la conserva care cred ca ar trebui sa te intereseze, daca ai atata spam=reclame nesolicitate in email…”
Si cred ca problema asta ar putea fi rezolvata, tot contextual, insa aplicand si niste operatori de baza: + si -. Daca textul contine si mesaj, trimite reclame la solutii anti-spam. Daca textul contine cuvantul conserva, da, vreau French Fry Casserole… e atat de greu?

Si mai are si alte mici neajunsuri, in afara de indiferenta fata de pluralitatea sensurilor, sau de ignorarea metaforelor. Insa, in general, e destul de exacta.

4 Comments »

 1. [...] Boon, Gmail are o tehnologie misto anti-spam si Google are o alta tehnologie, la fel de misto, folosita pentru Google AdSense. V-ati intrebat vreodata ce iese din Google AdSense in directorul de Spam al Gmail-ului? Ionut Oprea Clickio.ro a facut-o, la Clickio.ro. Iese o reclama la conseve de carne (French Fry Spam Casserole). [...]

  Pingback by HotNews » Conserva mica rastoarna marele Google — July 26, 2006 @ 11:08 pm

 2. Ionut, eu cred ca google face acest lucru intentionat. Adica, in loc sa te enerveze, ei cred ca ar trebui sa te amuze aceasta situatie. La spam serveste doar “Spam Recipe”.

  Daca te uiti in Trash, o sa vezi tot felul de facts despre gunoaie si alte “Recycling Fact”. La mine, spre exemplu, scrie acum ceva de genul: “Recycled paper takes about 60% less energy and water to make than new paper.”

  Totul face parte din aceeasi idee de “hai sa ne amuzam”, ca si faimosul google search dupa “the answer to life the universe and everything”.

  Comment by alin — July 27, 2006 @ 1:23 am

 3. Da, e posibil, Alin, la fel cum e posibil ca Hormel Foods sa plateasca pentru aceasta promovare subtila a marcii sale inregistrate prin retete care o folosesc.

  Probabil e mai degraba o incercare de a castiga fie bunavointa noastra, a utilizatorilor, fie chiar bunavointa producatorului de Spam :) , decat o amplasare contextuala.

  Vorbeam insa aseara cu infrigurare despre tehnologia contextuala si mi-am adus aminte de chestia asta, care de fiecare data cand o vad in directorul “Mesaje nesolicitate” ma distreaza din perspectiva falsei contextualitati.

  E din ce in ce mai posibil ca reclama la Spam in directorul Spam sa nu fie contextuala, insa asta nu scoate contextualitatea din intreaga poanta. Probabil, dupa ce imi beau cafeaua, voi fi chiar sigur de asta. Insa discutia despre tehnologia contextuala poate continua, pentru ca, desi poate nu a fost cel mai bun exemplu, aceste mici neajunsuri se regasesc si in alte situatii.

  Comment by clickio — July 27, 2006 @ 9:04 am

 4. De acord cu tine. Contextuala nu e mama si nici tata publicitatii online. Dar am stat si m-am gandit de multe ori ce server trebuie sa fi facut aia de la google, pentru ca se prinde de chestii pe care eu nu le inteleg.

  Exemplu de ieri, cand m-am uitat mai bine la textele publicitare, inainte de a scrie la tine. Corespondenta cu client din America. Doar chestii de business si fiecare scriem cate un rand in email. Google imi serveste, in pagina cu mesaju detaliat, “UK Passport Agent” si “Need a Schengen Visa ?”.

  Asa ca, ori ai tu dreptate cu contextuala care mai da si rateuri (ar fi greu sa nu), ori eu am aplicat pentru vreo viza schengen fara sa stiu. Cat despre pasapoarte englezesti, asta chiar ma baga in ceata. :D

  Comment by alin — July 27, 2006 @ 9:13 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu