post In cautarea seniorilor bloggeri din Romania

August 23rd, 2006

Insemnare despre: blogging,internet — clickio @ 6:37 pm

Am analizat cu atentie rezultatele studiului Robloggers. Daca cel care a ales la varsta peste 70 de ani nu a mintit sau nu a apasat gresit, atunci avem un senzational  excelent subiect de presa, dupa cel cu site-ul de vandut pepeni online. Insa, cel mai probabil, acest raspuns e ori o eroare, ori o gluma. Incep sa cred ca avem si adevarati seniori in blogosfera si imi reprosez ca nu imi dau seama cine sunt acestia. De aceea, va rog, daca ii cunoasteti, sau daca sunteti unul dintre ei, eventual sunteti bloggerul care a completat chestionarul Robloggers, dati-mi de veste. Vreau sa va cer sprijinul in ceea ce priveste comunicarea fenomenului de blogging in mass-media din Romania.Aveti adresa mea de email in coloana din partea dreapta, va rog, folositi-o!

Revenind la rezultatele studiului, cred ca ele reflecta stadiul actual al bloggingului in Romania. Un fel de adolescenta.

Eu am mai spus de cateva ori asta, deocamdata bloggingul in Romania e aproape inainte de inceput. Avem cativa specialisti in internet, media si marketing, publicitate si PR (care reprezinta aproape jumatate din cei care au raspuns la chestionar) care si-au dat seama de utilitatea acestui nou instrument de comunicare si il folosesc pentru a comunica fiecare cu industriile pe care le considera relevante, si destul de putine bloguri personale.

Mi se pare foarte mic numarul utilizatorilor obisnuit, a marii mase care isi creeaza bloguri personale, cu, despre si pentru propria pisica. Asta ar trebui sa fie undeva pe la 90% fata de blogurile specializate, dupa cum e in US. Si un aspect care trebuie luat in calcul e ca acestia nu constientizeaza tot timpul ca ceea ce fac ei se numeste neaparat blog :)

Insa cred ca asta e stadiul romanilor pe internet, nu neaparat un dezavantaj al acestui studiu, si poate fi explicat si prin modul in care a fost promovat: prin blogurile celor de mai sus…

Eu nu cred intr-o activare atat de rapida a marii mase a utilizatorilor de internet, nu o cred in stare sa declanseze anul asta fenomenul bloggingului la amploarea cu care cum s-a desfasurat peste hotare, si asta pentru ca e tributara marii mase a romanilor, cu caracteristicile ei.

Insa, in randul “bloggerilor profesionisti”, rata de crestere pare a fi de peste 100% pe an (51% din blogurile chestionate au fost infiintatein 2006), asa ca promitem!

Recomandari pentru Carmen si Cristian (si pentru cine va dori sa se mai implice in proiectul asta). Pornesc de la intrebarile initiale ale lui Carmen:

* un numar de 272 de bloggeri poate fi considerat semnificativ pentru cele peste 10000 de bloguri romanesti – cam 1000 active?

Ca numar, bunul simt imi spune ca 272 la o populatie estimata de 1000 de bloggeri activi e o cifra relevanta, insa am oarece dubii metodologice, deoarece cei alesi pentru chestionar s-au autoselectat, si nu a existat un esantion ponderat pe populatia de bloggeri care trebuia si ea definita.

Asta inseamna ca eu sau orice alt specialist din industrie poate folosi cu destula incredere datele acestui sondaj, insa ca exista posibilitatea ca unii oameni de media, scoliti de catre departamentul de research al firmei intru sfanta reprezentativitate statistica, sa manifeste acest dubiu.(Razvan? )

Asadar, din punctul meu de vedere, si pentru curiozitatea pe care o aveam, studiul asta atinge un 9 din 10 posibile la reprezentativitate.

* cu aceste cifre referitoare la blogosfera romaneasca sunteti de acord?

Da, le gasesc acceptabile, imi satisfac curiozitatea si imi intaresc unele pareri.

* cum credeti ca se putea gasi un esantion mai corect?

Printr-o esantionare clasica, pe universul dorit.

* de catre cine derulat si in ce maniera s-ar putea ajunge la rezultate mai apropiate de cele reale?

Mai mult decat ati facut voi ar putea face doar o firma de research care sa faca un studiu dupa metodele stabilite prin consens ale industriei. Ramane de vazut daca e nevoie de reprezentativitate 100%, eu cred ca studiul vostru a pornit dintr-o curiozitate, a voastra, si-a noastra, pe care a satisfacut-o, deci si-a atins scopul. Daca va fi nevoie de un studiu demografic/comportamental privind bloggerii sau, mai degraba cititorii lor/ai nostri, probabil instrumentele vor arata altfel, si la fel si metodologia.
In final, nu pot decat sa ma bucur ca Iasi-ul meu natal e orasul din provincie cu cei mai multi bloggeri activi:) Bravo.

6 Comments »

 1. Ionut,

  Multumesc pentru comentariile facute.

  Te asigur ca si prima fraza pe care ai scris-o se refera tot la un rezultat serios.

  De altfel, exista persoane de aceeasi varsta care scriu si in presa traditionala, deci nu vad de ce ar fi atat de senzational si mai ales, nici pe departe nu seamana cu subiectul cu pepenii.

  Asta zic sperand sa continui sa ma manifest in domeniile noi la acea varsta – si eu am mai putin decat majoritarea bloggerilor pana atunci – si sa nu se faca o astfel de paralela :-)

  Deci, pe langa blogul respectiv, pe care sunt sigura ca il urmaresti si il apreciezi, exista cel putin un altul de o valoare extrem de ridicata.

  Bineinteles, nu le pot dezvalui.

  Numai bine,
  Carmen

  Comment by Carmen Holotescu — August 24, 2006 @ 8:30 am

 2. Salut, Carmen.
  Daca in presa traditionala te astepti sa scrie si persoane in varsta, care au acumulat experiente, cunostinte, si au multe de impartasit, in general sau pe un anumit domeniu, cred ca e foarte putin probabil ca o persoana de peste 70 de ani sa foloseasca internetul si chiar sa scrie pe blog. De aceea e un subiect bun, si de aceea seamana cu subiectul cu pepenii, datorita gradului mare de improbabilitate.

  Comment by clickio — August 24, 2006 @ 8:44 am

 3. Ionut,
  Te-ai grabit cu afirmatia ca un blogger peste 70 de ani este o gluma. Din intimplare sau nu, cred ca stiu despre cine este vorba, ba mai mult – are si un blog f interesant .. Si nu doar unul .. :-)

  Comment by Bogdan — August 25, 2006 @ 5:23 pm

 4. Nu am zis ca ar fi o gluma sa aiba cineva blog la o varsta respectabila. Insa, din experienta sondajelor online, se intampla adesea in chestionare sa mai raspunda unii si la intamplare sau voit gresit.

  Bogdane, nu-mi zici, te rog, cine e? Sau da-mi macar un indiciu…

  Comment by clickio — August 25, 2006 @ 5:31 pm

 5. de ce ? ar face vreo diferenta ? :-)

  Comment by Bogdan — August 25, 2006 @ 6:26 pm

 6. [...] Pentru cei interesati de fenomenul blogging-ului in Romania, aici am comentat rezultatele sondajului RoBloggers,  si aici e link-ul catre toate insemnarile mele pe tema asta. Intro – de ce a fost mutat Zoso in categoria “Divertisment” [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Din nou, despre adolescenta blogging-ului in Romania — August 27, 2006 @ 9:39 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment




mulu