post BOP despre politica pe internet si viitorul Romaniei 18% creativ

December 11th, 2006

Insemnare despre: generalitati,internet,romania perfectibila — clickio @ 5:29 pm

Zilele trecute a aparut editia de iarna a Barometrului de Opinie Publica(rezultate(pdf) | chestionar), realizat cu sarguinta de 2 ori pe an de catre The Gallup Organization Romania si Fundatia pentru o Societate Deschisa. Mass-media au selectat pentru difuzare, in principal, intentii de vot, si imaginea unor persoane publice, pe anumite atribute, multe previzibile, insa usor pliabile pe contextul general al stirilor politice. Daca vreti sa va completati cunostintele despre subiectele principale discutate in media in urma acestui raport, va recomand sa mestecati pe indelete si prezentarile, concentrate si suculente de la conferinta de presa in care au fost anuntate aceste rezultate, sau sa cititi, comparativ, si rezultatele din iulie, despre care am amintit aici.

In raportul propriu-zis am gasit si informatii interesante pentru mine, si probabil, neinteresante pentru presa de masa. De exemplu, 11% din romani (BOP e realizat pe un esantion reprezentativ pentru intreaga populatie adulta a Romaniei, conform metodologiei) folosesc intr-o oarecare masura internetul pentru a se informa despre politica si evenimente politice.


Marea majoritate a acestora se impart egal intre cei care folosesc internetul pentru a se informa politic mai putin de 15 minute, intre 16-30 si intre 30-60 de minute. Categoriile care folosesc internetul cate 2, respectiv 3 ore, au doar cate 1% din populatie fiecare.

Cifra este normala, pentru ca, asa cum povesteam si cu alta ocazie, pe internetul din Romania internetul lipseste, cu exceptia institutiilor statului, a unor site-uri invechite ale unor politicieni, si a stirilor din sectiunea politic a ziarelor cu editie online sau din sectiunile de politica ale agregatoarelor de stiri care le preiau de la primele.

Ori, in lipsa continutului de acest tip, e clar ca nici utilizatorii nu sunt interesati sa foloseasca internetul pentru asta. Iar cei care sunt intr-adevar interesati, si au acces la internet, datorita saraciei de continut politic, nici nu au pentru ce sta prea mult pe internet in scopul asta.

In rest, multe din rezultate spun adevaruri previzibile despre calitatea politicii si societatii autohtone.

 • Ziarul din care se informeaza cei mai multi despre politica este “Libertatea”
 • Partidele politice conduc in topul LIPSEI de incredere. Nimeni nu are “foarte multa incredere” in ele(0%, fata de Biserica, in care 48% avem ” foarte multa incredere”). In cine au romanii “destul de multa” incredere? In TV (50%), Radio (45%), UE(38%), NATO(35%), si presa scrisa(33%).
 • Suntem maestri in intentii dar ne impiedicam inainte de executie (25% dintre noi au intentii de a se implica in actiuni civile,insa doar 7% o fac efectiv)
 • Increderea in Mona Musca ne-a scazut doar pe un sfert, 22% ne-am pastrat opinia buna, iar 19% opinia negativa despre dumneaei. 9% dintre noi tot nu stiu cine este Mona Musca.
 • Suntem 54% nostalgici, comunismul este o idee bună care a fost prost aplicata pentru 42% din noi, pentru 12% a fost chiar bine aplicata, si doar pentru o treime(34%) nu a fost o idee buna.

Unii ar putea considera cea mai trista urmatoarea cifra: doar 18% dintre noi considera ca lucrul cel mai important pe care copiii l-ar putea învăţa acasă este imaginatia, la egalitate cu supunerea. Imaginatia e pe ultimul loc, dupa altruism, independenta, perseverenta, cumpatare, si credinta religioasa…

1 Comment »

 1. Am avut ocazia sa particip la o discutie “cu usile inchise” cu sociologii autohtoni, inclusiv cu unul dintre realizatorii BOP.

  De notat:
  - folosirea Gallup ridica semne de intrebare;
  - publicare rezultatelor cu intarziere nu a placut unor sociologi dar a ridicat si unele suspiciuni;
  - unele rezultate au fost omise (nepublicate);
  - sursele cercetarii in SPSS nu au mai fost publicate pe site-ul oficial;

  Tot ca o barfa, Abraham Dorel (CURS) a spus ca nu vede cu ochi buni cercetarea (tind sa cred ca se referea la zona politica).

  Cert e ca unele aspecte de acolo favorizeaza/defavorizeaza anumite arii :)

  Comment by Bogdan Gavrila — December 16, 2006 @ 9:06 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu