post 10×10 bune practici pe blog, in public, si in viata

January 26th, 2007

Insemnare despre: blogging,internet — clickio @ 11:48 am

Toate ideile de mai jos, desi par a se referi doar la bloguri, sunt general valabile pentru orice forma de discurs public, insa explicatiile sunt particularizate pentru bloguri. Am adaugat 10 x(de zece ori …) la fiecare pentru a sublinia importanta lor mai ales in ceea ce priveste comunicarea prin blog.

1. 10 x atentie – tot ceea ce scrii este interpretabil si poate fi folosit impotriva ta-> citeste, pregateste ceea ce scrii in avans, corecteaza ori de cate ori crezi ca e nevoie, pana te simti sigur 100% de ceea ce scrii. Si incearca sa citesti din perspectiva altora, pentru ca fiecare poate avea propria interpretare a ceea ce scrii. Vezi sfatul nr. 10

2. 10 x seriozitate – you have to mean it – de aia tot dispar insemnari de pe bloguri, fiind sterse de catre cei care abia dupa publicare isi dau seama ca nu si le pot asuma, sau ca au gresit. Deci, fara a verifica din trei surse ca jurnalistii, ar fi bine sa va ganditi, inainte de a scrie ceva: peste x zile/saptamani/luni/ani, as fi in continuare de acord cu ce am scris aici? Si nu scrieti la nervi (asta e o regula pe care eu o aplic si la email), pentru ca in curand veti regreta.

3. 10 x balls – trebuie sa-ti asumi orice scrii; trebuie sa-ti asumi, incepand un blog, chiar riscul de a fi neinteresant; Iti poti permite chiar sa ignori toate recomandarile din insemnarea asta si sa faci exact opusul, daca asta te defineste, insa trebuie sa-ti asumi asta. Pentru ca, si asta justifica toate cele trei sfaturi de pana acum, ceea ce scrii pe internet (blog, site, forum etc) ramane aici, multumita motoarelor de cautare care indexeaza permanent si pentru eternitate. Si e posibil ca intr-un moment viitor ceea ce scrii azi pe blog sa iti puna probleme.scripta volant, bloga manent. Vezi si sfatul nr. 6.

4. 10 x dialog sanatos -comentarii pe blogurile noastre si comentarii pe blogurile altora – comentariile pe blog tind sa devina un aspect tehnic legat de optimizarea web si nu de conversatii neaparat; cred ca trebuie sa schimbam putin asta, prin exemplul pe care il dam noi, cei pe care ne preocupa asta. Cum? Prin nr. 5.

5. 10x walk the walk. Sa ii invatam si pe ceilalti de ce e util sa fii serios. Cei care vor veni dupa noi, in cativa ani le vom predica probabil catorva sute de persoane ceea ce invatam noi azi, trebuie sa invete prin exemplu, sa invete de la noi. Si nu trebuie sa ne limitam la 10 reguli, pe care sa le bifam ca o tema pentru acasa, ci sa incercam mereu sa fim mai buni, si sa practicam o comunicare in spiritul acestor idei, nu in litera lor.

6. 10x democratie. De ce ar trebui sa ma intereseze asta? Doar e democratie, avem libertatea de exprimare. Corect. Insa democratia inseamna ca responsabilitatea asupra actiunilor tale iti apartine, democratia e o delegare a responsabilitatii. Nu trebuie sa fii jurnalist ca sa fii responsabil, insa, ca blogger, poate fi util sa fii responsabil. Poate nu neaparat acum, insa mai tarziu, cu siguranta.

7. 10x internal police and policy – asa cum bine zicea Radu, poate rolul paginilor dedicate cu reguli este necesar doar pentru bloguri de companie, desi pot fi unele companii mai naravase care sa nu aiba nevoie de asta. Da, in orice comunicare corporativa e nevoie si de policy, si de police. :)

8. 10x transparenta – daca aveti politici, scrise sau nescrise, faceti-le vizibile. Simplul fapt ca exista un link undeva nu garanteaza ca fiecare vizitator il vede, ii intelege rostul, il acceseaza si din nou, il vede pana la capat, si il intelege in totalitate. Am exagerat, insa in fiecare din pasii de mai devreme se pot pierde. Scrisa sau nescrisa, ori de cate ori o aplicati, explicati si subliniati, pentru a o planta cu adevarat in mintea celor care trebuie sa o accepte.

9. 10x dialog constructiv. Certurile sunt pentru cartierele intunecate. O discutie constructiva iti aduce mult mai multe avantaje decat o cearta, de obicei. Blogul maximizeaza atat avantajele dialogului constructiv, cat si dezavantajele atacurilor reciproce. Poate vorbim despre asta altadata, insa colegii din netoo mai batrini in blogging pot confirma asta.

10. 10x diversitate si toleranta. Nu toata lumea poate fi de acord cu perspectiva ta asupra unui subiect. Si nici nu ar fi bine sa fie asa. Fiecare om este o suma de experiente, si fiecare idee pe care i-o comunici e filtrata de acele experiente. Trebuie, asadar, sa fii pregatit, odata ce te hotarasti sa iti expui ideile, ca unii sa te contrazica, altii sa te invidieze, altii sa te copie, altii sa te injure, si asa mai departe. In 2007, pe internet, nu e util sa pierzi timpul incercand sa ii convingi de punctul tau de vedere. Inregistreaza-l pe al lor, estimeaza-i importanta si relevanta pentru tine, ia-l in calcul pe viitor, fa o schimbare, numai daca simti nevoia, sau daca asa reiese din calculele tale, si mergi mai departe.

Sa conversam bine!

Pentru a urmari propunerile celorlalti, puteti accesa urmatorul Tag Technorati: BunePractici

11 Comments »

 1. [...] Asadar, asa cum am reusit si aseara sa aduc discutia in directia asta, problema se pune la nivelul unui bun simt(cu intelesul de “common sense”), sau al unor bune practici pe blog, ca o specie mai nazdravana a discursului public. Care sunt doar niste recomandari pentru “safe blogging” (am sa explic asta in insemnarea despre bunele practici – urmeaza, stati aproape! e deja online, click pe link!) [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Netoo 5: traiasca bunele practici! — January 26, 2007 @ 11:52 am

 2. [...] – Ionut Oprea: 10×10 bune practici pe blog, in public, si in viata [...]

  Pingback by Ana Pobleanu Blog » Blog Archive » Netoo #5: Bune practici in RoBlogosfera — January 26, 2007 @ 12:59 pm

 3. Vorba de pe vremuri, sa nu fim marlani :)

  Comment by Sandi — January 26, 2007 @ 1:06 pm

 4. As mai pune 10 x love – pentru ca unde dragoste nu e, nici blog nu e :)

  Comment by Bogdan Gavrila — January 26, 2007 @ 4:20 pm

 5. [...] PS: De vazut si bagat la cap ce zice Ionut Oprea. [...]

  Pingback by Alex Mihaileanu - blog presant : Blog Archive : netoo-iala de joi — January 26, 2007 @ 8:10 pm

 6. [...] For the first time, the advertising agencies were very intrusive in the netoo group (you can imagine the blogging phenomenon and the pressures they go through) – I know at least 3 “nests” planning to recruit bloggers for their clients and netoo is the best place to come for the moment. But who cares … if you want to find out more more about the last netoo meeting, check out Gramo’s World (they wrote the keywords and keyphrases of the evening), Ionut (he has some 10x rules) and also Ana (the official photographer ). [...]

  Pingback by Core Target - Business blog with Bogdan Gavrila » Blog Archive » Networking – netoo meeting — January 27, 2007 @ 7:06 pm

 7. [...] http://www.cristealizari.com/?p=160 http://netoo.wordpress.com/2007/01/27/a-bloggers-code-of-ethics/ http://www.clickio.ro/2007/01/internet/10×10-bune-practici-pe-blog-in-public-si-in-viata/ http://www.zoso.ro/2007/01/exprimare-libera-ii.html http://andreirosca.bookblog.ro/2007/01/26/de-ce-nu-am-sa-vorbesc-prea-mult-despre-netoo-5/ http://www.jurnalismonline.ro/?p=735 http://gramos.wordpress.com/2007/01/26/ce-am-scris-la-netoo-5/ http://www.anapobleanu.ro/2007/01/26/netoo-5-bune-practici-in-roblogosfera/ http://relatiipublice.ap69.net/2007/blogging/01/26/bunepractici/ http://subiectiv.ro/netu/netoo-iala-de-joi/ (de la el e sigla) [...]

  Pingback by Cu Codu de Blog dupe’ noi | Tudor Mateescu — January 30, 2007 @ 9:19 pm

 8. [...] Sa spunem ca Ionut Oprea are o serie de comentarii la subiect despre responsabilitatile celor care publica (eu as spune in general, nu neaparat pe blog). Principiile prezentate de el ma bucura foarte mult – si cred ca stie si Ionut de ce. Am si comentat (nu mi-am putut tine gura): [...]

  Pingback by Sarmale si mici » Blog Archive » Codurile de bune practici - de la principii la formalizare — February 2, 2007 @ 3:51 am

 9. [...] In ultimul timp observ tot mai multe situatii conflictuale generate de bloggeri. Orgoliul, siguranta de sine, mania/supararea sunt doar cateva din cauzele acestor dispute, care pe alocuri degenereaza in insulte, si chiar injurii. Pentru evitarea acestor situatii neplacute, dar si pentru pastrarea onoarei bloggerului si a publicului sau, recomand lecturarea celor 10×10 bune practici pe blog, in public, si in viata propuse de Ionut Oprea sau codul deontologic al bloggerului intocmit de CyberJournalists.net [...]

  Pingback by Mihai Moscovici - Love Live Give — March 11, 2008 @ 9:46 pm

 10. buna..

  nu sunt de acord..

  eu vizitez alte bloguri pentru originalitate..

  si daca toata lumea ar urma niste indicii ca cele scrise mai sus.. nu i-as mai vizita..

  oricum as scrie cum as vrea eu.

  Comment by Paul Hodorogea — March 13, 2008 @ 10:39 pm

 11. Buna, Paul, nu cred ca vreunul din principiile de mai sus ar trebui sa afecteze originalitatea, si fiecare e liber sa scrie cum vrea, n-am obligat pe nimeni sa le respecte.

  Insa, pentru cei care cred ca blogul i-ar putea afecta in viata profesionala sau chiar in cea personala, poate ar fi bine sa le citeasca din cand in cand.

  E un ghid minim pentru a te feri de belele, oricum. Dar mi-ai dat o idee, avand in vedere ca le-am scris acum un an, poate ar fi timpul sa le revizuiesc, si s fac editia 2008 :)

  Comment by clickio — March 14, 2008 @ 8:04 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu