post Impotriva concursurilor de SEO, macar pe bloguri

January 29th, 2007

Insemnare despre: blogging,comunicare,internet — clickio @ 10:19 am

Cred ca aceste concursuri de SEO sunt undeva la granita eticii pe internet, daca nu chiar dincolo. Pentru cei care nu stiu ce inseamna SEO, sau concurs de asa ceva, SEO este o activitate de dezvoltare web care consta in modificarea unui website pentru a fi cat mai bine indexat de google, in functie de continutul sau, pentru ca atunci cand un utilizator care cauta ceva legat de acel continut, site-ul respectiv sa apara in rezultatele cautarii pe un loc cat mai fruntas.

Este o practica folosita atat de site-urile serioase, care aplica SEO pentru a ajunge in locul pe care il merita in rezultatele cautarilor celor interesati de obiectul lor de activitate, cat si de persoane care folosesc SEO pentru a umple pagini web cu anumite cuvinte-cheie, pentru a fi indexate si a aparea in cautari, si pentru a profita de pe urma reclamelor din paginile respective, cand utilizatorul ajunge acolo si apasa pe una din ele. Fiecare face business-ul pe care il poate. Nu este un business pe care il recomand, dar se pare ca  unii fac bani frumosi din asta.

Insa, pe langa asta, din cand in cand, mai apare si cate un concurs de optimizare, sau cate o asa numita “google-bomb”, care sunt, in opinia mea, practici mult mai putin scuzabile, chiar daca au acelasi scop, adica cel de a manipula rezultatele cautarilor pe motoarele de cautare, cel mai frecvent pe Google, unele pentru a demonstra ceva, sau altele doar pentru a exploata lipsa de vigilenta a unei parti din utilizatorii de internet. Google tocmai a anuntat ca in loc de paginile-bomba, va afisa in rezultatele cautarilor respective fix paginile in care se vorbeste despre asta (detalii aici). Nu asta e motivul pentru care am scris insemnarea asta,  aici e vorba de atitudinea mea, si nu o tehnica de SEO.
Blogurile sunt folosite foarte des pentru construirea unor astfel de bulgari amorfi de cuvinte-cheie, ceea ce face ca mai mult de jumatate din blogurile de pe blogspot.com sa fie “splogs”, sau bloguri de spam. A trebuit inventat un tag special impotriva acestor “sploggeri” prolifici, “nofollow”, pentru ca, pe langa propriile bloguri, umpleau si alte bloguri cu “spamentarii” care nu au nici o legatura cu subiectul discutiei, ci au doar rolul de a crea link-uri catre “splog” pe bloguri reale.(In realitate, unele voci spun ca nici acest tag special nu functioneaza excelent.)

Mihai Dragan, webdesigner la Kondiment Interactive, a lansat saptamana trecuta un astfel de concurs, si, la momentul respectiv, am hotarat sa il ignor, chiar daca as fi pornit, la o adica, din pole-position la momentul respectiv (insemnarile mele despre iLeo faceau ca blogul meu sa fie atat primul rezultat, cat si al doilea, la cautarile despre iLeo pe Google.ro).

Insa am primit un trackback zilele trecute de la Tudor Mateescu, un specialist in SEO? care tocmai postase o insemnare plina de cuvintul-cheie iLeo, special pentru a participa la acest “concurs”, ceea ce m-a facut sa scriu aceasta insemnare, in care imi exprim dezaprobarea fata de acest concurs, si fata de trackback-urile lui Tudor Mateescu, pe care de data asta am sa le sterg.

Pentru toate concursurile de SEO prin bloguri de acum inainte, voi clasifica orice trackback primit in urma lor drept SPAM. Este impotriva ideii nr. 4 din codul de bune practici pe care l-am scris acum cateva zile.

Nota: Nu sunt expert in SEO, nu ma contactati pentru asta. Vorbiti, mai degraba, cu Cristian Mezei.

6 Comments »

 1. Iar imi faci free PR ? Esti un om atat de rau mai Ionut :)

  Comment by Cristian Mezei — January 29, 2007 @ 12:05 pm

 2. Ionut, eu as numi concursul un joc, nu un concurs de spam. Cred in ceea ce a propus netoo ca bune practici pe blog dar nu cred ca ar trebui batute in cuie. Aceste reguli ar trebui aplicate dupa spiritul si nu dupa litera “legii”.

  Pana in acest moment nu am privit subiectul din punctul de vedere al spamului si am notat pentru viitor parerea ta. Probabil nu va mai exista o astfel de “provocare”.

  Comment by Mihai — January 29, 2007 @ 12:06 pm

 3. Cristian: Eu? Rau? De unde ai scos-o pe asta? Ar trebui sa mai iesim la o bere, sa vezi cat sunt de nevinovat.

  Si cine a zis ca e free?:)) Glumesc, desigur.

  Mihai, probabil ca nu l-ai gandit ca un concurs de spam, probabil a fost o idee nevinovata, insa poate fi interpretat ca atare.

  Personal, ma deranjeaza initiativele personale sau de grup care transforma blogul intr-o chestie tehnica, de SEO. De aici si revolta mea.

  Si nici eu nu cred ca bunele practici in comunicare si pe blog trebuie batute in cuie pentru toata lumea. Drept dovada, eu mi-am prezentat propriile practici, dupa care ma conduc, si care, doar pentru mine, sunt batute in cuie. Sau, poate, nu chiar batute in cuie, ci in continua imbunatatire. Tocmai in spiritul a ceea ce cred, ca blogurile trebuie sa fie exprimari personale, dezaprob acest concurs.

  Desi, trebuie sa recunosc, participarea la acest concurs poate fi, si ea, o forma de exprimare, care nu trebuie sa fie inabusita doar pentru ca eu nu sunt de acord cu ea.

  Eu doar imi expun parerea pe tema asta, o discut cu toti cei interesati, si fiecare e liber sa faca ce vrea dupa asta. Ba chiar mai liber decat inainte ;)

  Comment by clickio — January 29, 2007 @ 12:26 pm

 4. De fapt Ionut, Mihai nu a facut un concurs SEO. El doar a oferit un premiu cult, pentru cativa oameni culti, cu o conditie strans legata de motoarele de cautare.

  Un concurs seo presupune castigarea unor link-uri, free PR, acknoledgement, orice etc.

  Si cand spun asta, o spun pt ca si eu sunt total impotriva acestor concursuri.

  The iLeo thing was just a play. Not a real competition. Si daca cineva a spamat, este pur si simplu pentru ca asa e capul lui sec si asta vede. In orice competitie ar fi, unde nu e implicat un baston de paza, se vor incerca “manuiri” ale sistemului. Nu tine de domeniul SEO sau spam neaparat.

  Comment by Cristian Mezei — January 29, 2007 @ 12:42 pm

 5. Cristi mi-ai luat cuvintele din gura – DAMN. Nu mai pot sa zic nimic decat o precizare la trackback.

  In primul rand trackback-ul meu nu este spam. Ca-l consideri spam e una. Sincer nu mai pot de trackback scopul linkului de la mine catre tine a fost altul, nu trackback-ul… (nu ma intreba care a fost ca nu o sa ti-l spun).

  Ma bucur ca l-ai sters si acum esti spam free ;)

  Comment by Tudor Mateescu — January 31, 2007 @ 12:51 am

 6. Si totusi, guys… nu e totul alb sau negru. Concursurile SEO sunt mai degraba gri. De acord, pot deveni rapid oaia neagra a Internetului, din cauza spam-ului. Mai ales cand se pun tinte politice. Dar asezat in mainile cui trebuie, un concurs SEO poate fi un instrument foarte bun.

  De exemplu, concursul la care particip eu momentan mi se pare o initiativa foarte buna: optimizarea se face pentru “globalwarming awareness2007″. Ceea ce nu sare imediat in ochi este, insa, ca el reprezinta un instrument foarte eficient pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale. Si ii apreciez pe organizatori. Sunt sigur ca nici organizatiile pentru protectia mediului, nici macar Tony Blair nu pot atrage atata atentie aupra problemei cat atrage un asemenea concurs.

  In plus, regulile concursului sunt foarte clare: trebuie respectate guideline-urile Google iar spamul inseamna descalificare. Aceasta campanie, facuta sub forma unui concurs, are un potential gigant. Iar eu personal chiar cred ca lumea ar trebui sa fie constienta de pericolul incalzirii globale. Sunt convins ca mai toti participantii, pe masura ce vor scrie/optimiza tema propusa, nu vor putea ramane indiferenti la ideea din spatele concursului.

  Comment by Catalin Trandafir — February 6, 2007 @ 1:39 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu