post Netoo 5: traiasca bunele practici!

January 26th, 2007

Insemnare despre: blogging,internet — clickio @ 10:29 am

Avem 3 colegi care ne marturisesc ca au o problema si ne cer ajutorul. Ei presupun ca le scade credibilitatea, ca bloggeri, din cauza unor alti bloggeri care nu ar face onoare fenomenului. Adrian Cristea, Iulian Comanescu si Cristian Manafu, tustrei inca sau fosti jurnalisti, sunt de parere ca, pentru a se delimita, bloggerii seriosi ar trebui sa adere la un cod deontologic si, de ce nu, poate in viitor, sa puna bazele unei asociatii, care sa le sustina interesele (acreditare generala, principiala, precum si concreta, la evenimente si concerte).

Eu, ca absolvent de jurnalism, care insa lucrez in internet si in relatii publice, folosesc blogul ca instrument de exprimare personala. Nu sunt un jurnalist in sensul complet al cuvantului, chiar daca am deprinderi create si de experienta de cativa ani in presa. Insa, atunci cand scriu pe blog, nu imi plimb degetele pe tastatura dupa codurile deontologice ale presei, ci dupa cateva reguli de bun simt, pe care am sa le explic intr-o insemnare separata. Uite, o diferenta intre mine si un jurnalist: eu nu scriu articole, ci insemnari. Buuun.

Asadar, asa cum am reusit si aseara sa aduc discutia in directia asta, problema se pune la nivelul unui bun simt(cu intelesul de “common sense”), sau al unor bune practici pe blog, ca o specie mai nazdravana a discursului public. Care sunt doar niste recomandari pentru “safe blogging” (am sa explic asta in insemnarea despre bunele practici - urmeaza, stati aproape! e deja online, click pe link!)

La berea de dupa, am avut discutii interesante cu Mirona Iliescu, Elis a promis ca iLeo va fi un site pe masura promisiunilor din comunicatul de presa, Bogdan Gavrila m-a amuzat, Bobby mi-a povestit despre afacerile lui, si inca nu am aflat cine a stins lumina in mijlocul petrecerii :)

Revin cu After-netoo 5, si cu bunele practici. Au mai scris:we3d, Christiansen, Iulian, Bobby(merci, Bobby, de lista!), iar Gramos au pe blog o semi-transcriere a intalnirii. (PS: Eu am intrebat in sala cine se considera jurnalist si cine considera blogul un instrument de exprimare personala tocmai pentru schimba directia discutiei dinspre cod deontologic de jurnalism spre bune practici, si, se pare ca am reusit, cu ajutorul vostru, bineinteles.)

10 Comments »

 1. Ionut, sunt total de acord cu crearea unui cod deontologic al bloggerilor, iar eu vad problema in urmatorul sens :
  nu restrictiv, nu segregationist pe nu stiu ce criterii, ci pur si simplu ca pe o chestiune absolut voluntara, care sa fie la nivelul deciziei fiecarui blogger.

  Adica, cine vrea un anumit statul in piata, sa se inscrie intr-un organism, sa isi dea datele personale, sa se stie cine este, prin asta sa aiba o mai mare responsabilitate in activitatea din zona virtuala, sa primeasca sigla asociatiei, si sa fie clar ca omul respectiv scrie cumva mai profesionist, nu se duce la un net-cafe, porcaieste pe cineva si pleaca.

  Nu as vrea sa se inteleaga gresit aceasta problematica, sa se ajunga la :”blogurile jurnalistilor” si ale celorlalti, eu sunt psiholog nu jurnalist si nu vreau discriminare pe aceasta tema, dar as vrea sa se inteleaga ca imi asum responsabilitatea celor scrise, semnez cu numele meu din buletin, nu e totuna cu un pusti care scrie orice, ca nu are ce face.

  Asa vad eu lucrurile. Cu stima, dan

  Comment by Dan Carlea — January 26, 2007 @ 11:26 am

 2. Netoo #5…

  Netoo #5 follow-up: Comanescu, Bobby, gramos, Ionut, NetBoy, Christiansen. …

  Trackback by RO.RSS :: dev log — January 26, 2007 @ 11:31 am

 3. [...] Aseara puteam sa fiu in cu totul alt loc, si anume la Netoo #5. Citesc astazi la Ionut Oprea despre ce s-a discutat la respectiva intalnire. Tema editiei a fost data de “bunele practici in blogging”. S-au discutat multe (se pare, din cate citesc) si Ionut a promis ca vine cu detalii. Astept. [...]

  Pingback by Cronica unei seri ciudate: fara lumina | Ionut Ciurea — January 26, 2007 @ 11:48 am

 4. Sorry, nu stiam pe toata lumea, acum am corectat. Cred ca si interventia cu “ce insemna ca se va face? Codul e deja facut” e tot a ta, dar nu mai stiu sigur.

  Comment by Gramo — January 26, 2007 @ 12:02 pm

 5. Nici o problema, Gramo, era o precizare, nu o critica. Insa “Codul e deja facut” nu cred ca e, totusi, interventia mea.

  Comment by clickio — January 26, 2007 @ 12:17 pm

 6. Un cod de bune practici e doar o lista de ‘bune’ practici. Indiferent ce scrii pe blog, publici in spatiul public. Daca scrii despre lumea din jurul tau (informatie sau opinie) faci jurnalism, fie ca iti place ori nu.

  Asa cum daca scrii despre tine faci memorialistica iar daca scrii despre Decebal faci istorie. In toate cazurile tu=redactia si la o adica porti raspunderea…

  Cat despre aderarea la vreun cod, eu niciodata nu am crezut in asa ceva. Dealtfel stii si tu Ionut cam care e perspectiva mea asupra eticii…

  Comment by Sandi — January 26, 2007 @ 1:04 pm

 7. Si bine ai facut ca ai schimbat directia discutiei…mi se pare directia corecta…In cazul in care intalnirea ar fi fost doar despre un cod deontologic al bloggerilor-jurnalisti…eu nu aveam ce cauta acolo …[ E drept ca cei care au vorbit in favoarea acestui cod (Iulian alaturi de Adrian Cristea) sunt jurnalisti sau au practicat ...nu stiu exact...dar eu nu cred ca ei faceau o pledoarie pentru bloggerul-jurnalist. ]

  Comment by albeenah — January 26, 2007 @ 3:31 pm

 8. Vrea cineva sa faca in paralel un cod al “relelor practici”? Eu m-as inhama la elaborarea unui asemenea manual subversiv… :)

  Comment by Bogdan Gavrila — January 26, 2007 @ 4:25 pm

 9. Eu am stins lumina, dupa un bun vechi obicei–vezi netoo # 1. M-au ajutat Maria, Nihasa, Alex si Bogdan.

  Comment by Mirona — January 30, 2007 @ 12:03 pm

 10. [...] a scris aici si aici (in postul asta gasiti si inregistrarea audio) we3d Christiansen Bobby Florin Ionut NetBoy Cristea Ana Pobleanu (care a pus niste poze la Flickr aici si le-a pus comentate pe propriul [...]

  Pingback by Ce-am scris la netoo 5 « Gramo`s World — June 23, 2009 @ 12:44 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu