post O saptamana Google!

January 29th, 2007

Insemnare despre: advertising,comunicare,internet,marketing,massmedia — clickio @ 10:50 am

Saptamana trecuta a fost o saptamana Google. In sensul ca a fost plina de evenimente Google, nu ca ar fi fost cumva, intr-un fel, Google. (Chiar, ce-o exprima Google ca adjectiv? ca verbul Google stim ce inseamna.)

1. Pe primul loc, Google Video va deveni un serviciu pur de cautare, iar Youtube depozitarul fisierelor video de pe tot internetul. Deja Google video afiseaza si rezultate de pe Youtube.

2. Pe locul doi, tot YouTube, care anunta doua lucruri: va imparti veniturile din publicitatea video nu doar cu marile trusturi media, ci si cu utilizatorii, si va incorpora un sistem de amprente pentru detectarea materialelor audio care nu respecta legislatia drepturilor de autor. E un inceput, insa e departe de ceea ce isi doresc casele de discuri, principalii proprietari de drepturi, cel putin in domeniul audio, insa e, probabil, destul, pentru a-i linisti. Cel mai important mecanism de protejare a drepturilor de autor pe Google va ramane mult timp de acum inainte sesizarea, investigarea, si eventual stergerea materialelor cu pricina.


“We didn’t want to build a system that was motivated by monetary reward. We wanted to really build a true community around video. When you start out with giving money to people from day one, the people you do attract will just switch to the next provider who’s paying more. We’re at a scale now that we feel we can do that and still have a true community around video.” zice Chad Hurley, co-fondatorul YouTube.” (video aici)

Si Cotidianul scrie azi despre asta:YouTube imparte prada si cu utilizatorii romani. Eu cred ca e prea devreme pentru a ne gandi la asa ceva, si am fost putin pesimist pe tema asta si cand am vorbit cu Ionut Dulamita, autorul articolului.

„Trebuie vazut exact modul in care vor fi recompensati. Nu stiu daca exista posibilitatea concreta ca romanii sa fie platiti, pentru ca exista sisteme internationale de plati online ce nu pot fi folosite in Romania“, spune Ionut Oprea, reprezentantul diviziei web a MediaPro. Acesta nu crede ca cifra romanilor care contribuie pe YouTube va spori dupa o asemenea initiativa, mai ales ca putini autohtoni fac parte din cele circa 10% din totalul utilizatorilor site-ului care contribuie efectiv, restul rezumindu-se la a privi pur si simplu. „Cred ca romanii au mai mult placerea de a imparti cu altii lucruri ce li se par lor mai interesante decit plata propriu-zisa“, adauga Oprea.

3. Tot Google, si tot despre video. AdSense (programul de publicitate contextuala pe site-urile din reteaua de parteneri Google) experimenteaza cu plasarea de continut video pe site-uri.(care, la momentul x, va contine si publicitate)

“We’ll be working with a wide set of content providers, grouping together high quality video content from providers with high quality ads and offering them as playlists which publishers can select from and display on their AdSense sites.”

4. Si pentru ca unul din grupurile-tinta importante pentru Google este comunitatea de web developers, tot saptamana trecuta Google a lansat un program interesant si pentru acestia. Se cheama “Testing on the toilet” si prezinta cu mult haz o varianta de petrecere mai eficienta a timpului pe un anumit scaun. Aici anuntul, aici articolul din Washington Post, aici discutia pe Slashdot.

Mi-a scapat ceva?

Oricum, cred ca Google si ca adjectiv trebuie sa insemne ceva “de bine”. Asadar, va urez in o saptamana Google si de data asta!

2 Comments »

  1. a mai fost ceva guglesc saptamana trecuta: google s-a mai scuturat odata de googlebombs (see: http://en.wikipedia.org/wiki/Google_bomb)…
    o saptamana google si tie

    Comment by bogdanlebu — January 29, 2007 @ 12:11 pm

  2. pai… google a facut update la pr. Tot saptamana trecuta, daca nu ma insel. Chiar o saptamana google…

    Comment by stefanM — January 29, 2007 @ 1:25 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu