post Digital Marketing Forum: live blogging

February 27th, 2007

Insemnare despre: advertising,blogging,comunicare,internet — clickio @ 12:09 pm

Am ajuns de dimineata la evenimentul din titlu(detalii administrative la Radu), unde, in prima sesiune, Felix Tataru a vorbit despre internet din perspectiva IAA, iar Wim Vermeulen, de la Ogilvy, a vorbit despre un viitor al marketingului digital destul de indepartat pentru piata din Romania.Ce am notat din ce a zis Felix:
Anul asta piata de online va atrage dupa estimari pesimiste 8 m, insa “cred ca se va dubla, cred ca vom depasi 10 M”

2006 – accesul de acasa s-a dublat,cred ca accentul va cadea din ce in ce mai mult pe utilizatorii de acasa

Daca maine toti din sala dam5% din bugetul de tv, si avem bugete de 20 M pe internet, facem fata?

NU, nu avem content. Avem 6 milioane de prospecti, dar nu avem ce sa le oferim, si sunt site-uri, in special financiare, care sunt gatuite.

Pt a fi pregatiti sa primim aceste bugete este sa facem site-uri, sa cream content, altfel degeaba vorbim de toateavantajele internetului, daca nu dam suficienta carne targetului,vom pierde.

Cel mai ieftin mediu de advertising e tv-ul. Pe anumite targeturi, 14-30, internetul e.

IN 2 ani, vom avea un CNA pt internet.

Revin cu detalii despre prezentarea lui Wim.

11.00 Asa. Wim e un tip simpatic, si care stie sa aplice ceea ce spune. Desi de fiecare data cand vine cate un speaker strain in Romania, sa vorbeasca despre tendinte internationale, se creeaza o prapastie intre ce propovaduieste el si ce e posibil la noi, Wim mi-a placut pentru ca a aplicat ce spunea.

Cea mai importanta chestie pe care a adus-o in discutie a fost channelingul. COncret, continutul generat de utilizatori exista, ceea ce poti face este sa il canalizezi in directia in care doresti, sa il aduci in curtea ta, unde il poti monitoriza, si unde poti raspunde rapid la situatii neprevazute (neprevazutul fiind o caracteristica importanta a acestui tip de continut). Ei bine, un astfel de mix de idei era si prezentarea lui Wim, cu multe idei despre internet canalizate sub umbrela Ogilvy. Cool.

You walked the walk, dude!:)

Gata cu prima sesiune, daca aveti intrebari pt Wim sau pentru restul speakerilor, acum e momentul! Comentati.

Update 12.01(daca vreti sa puneti intrebari prin intermediul meu :) ): A vorbit Andreea Zega, Content&Multimedia Division Manager la Orange Romania, despre continut pentru mobil si despre continut generat de utilizatori.

Suntem in SESIUNEA II: 11.30 – 13.00
Marketing digital: Provocari si oportunitati
TOPICS:

* Research: Cum sa folosesti internetul pentru a afla mai multe despre consumatorii tai.

Mircea Kivu:

Pentru cercetarea online folosim liste de adrese de email de la
de la diversi furnizori- nu exista autoselectare – ii invitam pe unii si avem panel= de ordin cel putin al zecilor de mii; din panel, extragem esantionul de email, si mai departre, esantionul final, o submultime a esantionului initial.rata de raspuns de 30%

tendinte: rata medie de crestere 5%/an
Piata de cercetare in Romania: 11 mil in 2002, 12 in 2003, 18 in anul electoral 2004.
IN 2005 au fost 23 mil usd in Romania in research, 1 la mie din bugetul global, a crescut cu 109% in ultimul an. In Romania se cheltuie 1,1 usd/capita pe cercetare.

In Romania, 0.6 % din totalul bugetelor de publicitate e alocat cercetarii, in SUA 5%, si pe locul fruntas e Franta, cu 17,5%. valoric, probabil, diferentele sunt mai mici.

Ponderea cercetarii online in 2005 la nivel global a fost de 13% (Japonia 21%, Suedia 20%)

In Romania, nu putem vorbi despre o cercetare online. Cercetarile online din Romania sunt inca accidentale. :)

Avantaje: viteza mare, costuri mici(10 euro pe panelist initial, si cu 50% mai reduse in culegerea datelor), cercetari mai flexibile, vizuale, interactive(really?), elimina efectul de operator, contracareaza individualismul si selectivitatea respondentilor potential(“unora nu le place sa raspunda in persoana” si in general in offline exista cate un obstacol-”pacoste”- precum interfonul :) => esantionul online este dezechilibrat in favoarea persoanelor mai active).

12.30. Dezavantajele cercetarii online: reprezentativitate, “profesionalizarea” respondentilor(raspund putini la multe studii), respondentii online tind sa aleaga mai des mijloacele de scala si “nu stiu”(asta cam asa e, asta rezulta si din studiile in care am fost implicat) Dl Kivu zice ca ultima nu e neaparat un dezavantaj, pt ca tocmai cercetarea online te face sa alegi.

12.45. Mugur Patrascu de la iLeo:* Branding: Cum sa creezi o experienta de brand puternica online. Vorbeste despre spending, deocamdata. Si citeaza din Jeremy Bullmore. All your base are belong to us. Marele viral. Unde e brandingul?:)

Viralul este despre experienta, control, si oportunitate.

Informatie – Experienta – Interactivitate/Engadement(mda, exista,cunoastem, insa “…and YOUR point is???”)

Romania e pe primul loc la DJ Effex de la Nokia pentru ca s-a jucat Mugur aseara. :)

13.00 Consumatorii sunt pregatiti pentru ceea ce vrem sa le oferim. Noi inca nu avem produsul.

Necesare pe internet: flexibilitate, reactie rapida, prezenta permanenta, oportunitate.

Cam atat. Final cu Darwin. Selectia naturala.Supravietuiesc cei care se adapteaza cel mai bine la schimbare. (i)Leo e de acord cu Ogilvy.

13.01 Cristi Parvan, Research Director & Online Media Manager, Zenith Media: * Media Planning: Cum integrezi noile media in planul de advertising

De obicei prezentarile lui Cristi au avantajul unic ca te determina sa iti pui intrebari. E afisarea pe internet aceeasi cu spotul de la cinema?

La inceput, prezentarile lui ne reamintesc mereu ca mediile si consumul de media se schimba, si nu avem buton de oprire. E util, pentru ca in afara de noi, promotorii schimbarii, restul marketerilor inca nu vor sa accepte asta.

Pe internet avem trei medii care se intersecteaza: direct media, mass media si interactive media.

Cristi a avut cateva slide-uri foarte interesante pentru mine, insa n-am avut timp sa le parcurg. Si ma tem ca nici offline marketingul care a umplut mai mult de trei sferturi de sala nu a reusit.

13.25

Voxline(Adrian Apostol): In Romania, 15 milioane de utilizatori de telefon mobil, 20 mil in 2011. Acum, 6% au abonamente 3g. IN 2011, spera ca 80% sa consume muzica pe telefonul mobil (cam prea optimist).

Pe toata durata conferintei, conexiunea Wirefree mi-a picat de mai mult de zece ori.

In Romania, marketing mobil inseamna promotii cu activare prin sms(probabil cea mai consistenta utilizare), banking, vanzare, si informatii in timp real.
* Mobile: Ce oportunitati de marketing ofera telefonia mobila.

VORBITORI:

* Cristi Parvan, Research Director & Online Media Manager, Zenith Media
* Mugur Patrascu, Managing Director, iLeo
* Dan Virtopeanu, Director General, Voxline Communication
* Mircea Kivu, Director Stiintific, Ipsos Interactive Services

Sesiune (cel putin teoretic) moderata de Mirela Ciucur, Chief Internet Evangelist, Vodanet Media – Mirela nu a facut decat introducerile…

14.40

SESIUNEA III: 14.00 – 15.30
Ingredientele unei campanii eficiente de advertising in noile media
WORKSHOP DE NEW MEDIA OFERIT DE OGILVY ONE ROMANIA
VORBITORI:

* Wim Vermeulen, Director of Digital Innovation, Ogilvy Central & Eastern Europe
* Cristofor Iosub, Managing Director, Ogilvy One
* Adrian Alexandrescu, One-to-One Communications Director OgilvyOne

Pentru inceput, Wim a vorbit de campanii interactive excelente, insa oarecum din viitor, un panou vorbitor, si un joculetz cu masini controlate de voce.

www.fordgame.be

Urmatorul panou outdoor prezentat folosea continut generat de utilizatori: iti faceai poza si ei o afisau pe panou, in cadrul unui card pentru care era campania, prin intermediul unui ecran. In felul asta, aveai “your 15 minutes of fame”

Au mai vorbit despre branded entertainment, pe care il facusera cu scopul simplu (sau complex?:) ) de a creste numarul discutiilor despre scaderea consumului de energie. Pentru care au facut un reality show.

15.00 A picat (aproape) complet reteaua wireless.

Au mai facut o chestie simpatica similara cu Geogreeting. Cam asa arata clickio.ro in aplicatia respectiva:

Urmeaza din nou elemente ale campaniei Dove Evolution. Care a avut si un panou outdoor interactiv, pe care puteai vota (frumusetea tanara sau cu riduri), si puteai vedea rezultatele live.

Clash intre generatii: digital natives vs “digital immigrants”:)

15.15 Butonul rosu al televiziunii interactive e de 5 ori mai eficient decat raspunsul prin SMS.

In US, datorita tehnologiei TiVo, care iti permite sa iti filtrezi acasa programele de pe televizorul pe care , primele 5 secunde inainte de inceperea unui program au devenit mai importante decat cele 30 secunde de reclama din calup. DUH :) .

Adrian Alexandrescu, One-to-One Communications Director OgilvyOne: Doua studii de caz, Dove Club, o prima incercare de comunitate de cliente de beauty products in Romania, si o aplicatie de proximity marketing prin bluetooth: un gif pe care il am pe telefon de cand am fost in weekend la Unirea :)

16.15 A inceput sesiunea IV: 16.00 – 17.00 Solutii interactive pentru promovarea business-ului tau.
TOPICS:

* Search Engine Optimization – Cum ma ajuta?
* Blogs – De ce sa pariem pe blogging?
* Text Ads – O alternativa ieftina si eficienta?
* Viral – Cum sa provoci o reactie in lant

VORBITORI:

* Cristian Mezei, Internet Marketing Specialist, Kondiment
* Madalin Matica, Director for European Operations, DotCommerce

* Doru Panaitescu, Director of New Media, Initiative Romania

MODERATOR:
Dragos Novac, Managing Partner, Krogos

1. Madalin Matica, Director for European Operations, DotCommerce

Blogging in Romania – 24 bloguri de afaceri sau ale unor companii, dintre cele nominalizate la Roblogfest.

Nu sunt de acord cu Madalin, pentru care blogul e solutia universala la toate problemele de comunicare ale unui manager, si care si-a concediat si dept de PR pentru ca si-a facut blog.

In opinia lui, blogging-ul te face mai sincer, si mass-marketul va muri. Tragic…
Eu nu cred ca blogul e un panaceu de mangement, marketing si de comunicare. E un instrument,si, ca orice instrument, are un mod de folosire, si un scop de folosire. Si are limite, poate face doar ceea pentru ce a fost creat…

In acelasi timp, Madalin a amintit despre problemele care pot aparea pe un blog administrat nepotrivit, si aici as fi comentat ca tocmai asta este un mare risc pentru cine se apuca de asta fara sa fie pregatit. Cred ca majoritatea companiilor din Romania nu sunt pregatita pentru asta.

Cine sa scrie pe blog? Cineva sincer. “NU poti sa minti pe toata lumea mult timp”. Blogul, in opinia lui Madalin, trebuie sa fie concis, exact, sa contina concluzii. Credem, ca manageri, ca detinem adevarul absolut.

In opinia lui Madalin, managerii sunt foarte orgoliosi si chiar au ajuns bloggeri pentru ca au un orgoliu imens. Eu as inlocui, lejer, manager cu blogger…

2. Cand era la Arbomedia, Doru vorbea (destul de bine) despre publicitate online in Romania.(si cateodata despre antreprenoriat). Acum, Doru Panaitescu, Director of New Media, Initiative Romania, a vorbit despre marketing viral: ce e, avantaje, dezavantaje, etc.

Cand “merge” un “viral”?

 • cand avem un target tanar/activ
 • cand produsul e unul de masa(nu neaparat, cu asta nu sunt de acord, si sunt exemple mii)
 • cand produsul are afinitate mare pentru mediul
 • cand produsul are permanentza in timp
 • cand mediaplanningul nu atinge masa critica (asta inseamna ca folosim viral doar cand nu ne ajuta celelalte medii?)

Strategie de viralizare

 • mesaj care sa incite
 • medii gratuite de propagare (email, messenger)
 • specularea unor motivatii si convingeri personale
 • mecanism de referinta pentru reluarea buclei (optional)
 • controlarea propagarii (masurare)

Aici se incheie transmisiunea noastra de astazi, trebuie sa ajung undeva, insa ii las pe ceilalti bloggeri sa comenteze sesiunea finala. A fost o zi interesanta, si abia astept sa mai discutam pe temele de azi.

Bye!

22 Comments »

 1. Pentru Felix Tătaru: pe ce se bazează în estimarea de 10 milioane?

  Comment by Comanescu — February 27, 2007 @ 12:57 pm

 2. E o estimare proprie a lui Felix, cum ca piata va depasi 10 milioane anul asta, insa cum s-a sarit peste intrebari, n-am apucat sa intrebam daca e vorba de euro sau usd…

  Comment by clickio — February 27, 2007 @ 1:01 pm

 3. Aha. Am gasit mai multe estimari si la Manafu, cam intre 7 si 11 milioane. Cred ca e vorba de euro, dar as fi curios cum au obtinut oamenii respectivi sumele, ca om care interactioneaza mai putin cu vanzarile.

  Comment by Comanescu — February 27, 2007 @ 1:08 pm

 4. Avantajul marketing reasearch-ului in internet poate fi umbrit de completarea in viteza pentru obtinerea unui premiu. Cred in researchul introdus in social-networks prin formularele de crearea profil si prin statisticile realizate pe baza acestora.
  Se poate practica asa ceva in Romania? Exista comunitati mature care sa poata sa ofere astfel de statistici pe un panel important?

  Comment by Filip Lepus — February 27, 2007 @ 1:32 pm

 5. 10 euro pe panelist in RO? lol, unde e asta sa ma duc si eu?

  secondly – esantionul e dezechilibrat in favoarea persoanelor active? – sure thing, dar tocmai pe astea le vineaza majoritatea advertiserilor seriosi :D

  Comment by Anca R — February 27, 2007 @ 1:34 pm

 6. Probabil acela este costul lor, nu si costul clientului :)

  Comment by clickio — February 27, 2007 @ 1:42 pm

 7. [...] – a inceput Digital Marketing Forum, live coverage la Radu, Ionut si Mircea ; [...]

  Pingback by » Blog Archive — February 27, 2007 @ 1:44 pm

 8. Cum vede Mirvea Kivu, dar si ceilalti vorbitori varianta ‘research through mobile’? E o astfel de varianta demna de luat in calcul in Romania urmatorilor…sa zicem 2 ani?

  Comment by Anca N — February 27, 2007 @ 1:50 pm

 9. daca ala e costul lor mai merge, desi nu cred ca la ala se refereau.

  cine vorbeste de media planning? si ce zice mai ales? :D

  Comment by Anca R — February 27, 2007 @ 1:58 pm

 10. Fix acum vorbeste Cristi Parvan.

  Comment by clickio — February 27, 2007 @ 2:03 pm

 11. la orange -> 20 de milioane din 20 de milioane? big lol

  Comment by Anca R — February 27, 2007 @ 2:29 pm

 12. pardon, nu orange, tipul de la voxline

  Comment by Anca R — February 27, 2007 @ 2:36 pm

 13. [...] Ionut si Cristi fac live blogging [...]

  Pingback by DigitalForum, part1 » zoso’s blog — February 27, 2007 @ 3:08 pm

 14. Da, Voxline au fost foarte optimisti, estimau ca in 2011 80% din utilizatorii romani de telefonie mobila vor consuma muzica pe mobil…

  Comment by clickio — February 27, 2007 @ 3:53 pm

 15. cred ca stiu campania cu panoul vorbitor de la Ford – totul era coordonat dintr-un studio, puteai sa pui intrebari panoului si aia din studio raspundeau (adica acelasi om, imaginea proiectata din studio). asta e? e veche, a aparut in Cream Magazine acum 1 an :)

  Comment by Anca R — February 27, 2007 @ 4:28 pm

 16. [...] Sunt o gramada de insertii in blogurile de azi despre Digital Marketing Forum. [...]

  Pingback by Digital Marketing Forum vazut de aici » FunGift.ro — February 27, 2007 @ 7:16 pm

 17. [...] I-am mai vazut pe acolo pe Ionut Oprea, Razvan Exarhu, Antonio Eram si altii. Despre eveniment mai discuta Radu Ionescu si Mircea Scarlatescu. [...]

  Pingback by Wisdom. Blog. Design » Blog Archive » Digital Marketing Forum — February 27, 2007 @ 11:29 pm

 18. [...] Clickio.ro: Digital Marketing Forum: partea I Felix Tătaru a estimat piaţa on-line la 10-11 milioane de euro cash anul ăsta. S-a vorbit despre “channeling”, dirijarea conţinutului de utilizatori spre o formă inteligibilă de către toată lumea. (tags: Digital+Marketing+Forum channeling on-line market estimate) [...]

  Pingback by Media lui Comanescu » links for 2007-02-27 — February 28, 2007 @ 12:24 am

 19. [...] cele mai interesante comentarii le-am gasit la radu, scarlatescu, ionut. [...]

  Pingback by business sex appeal’ » Blog Archive » digital marketing forum — February 28, 2007 @ 9:37 pm

 20. [...] Digital Marketing Forum fusese anuntat,  inca de la inceput, ca un eveniment despre tendinte internationale pe internet si in alte medii,asa ca mi-am pregatit pentru asta un tricou special, editie web 2.0 [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Cum am ajuns in inima curentului web20. Vom repeta experienta. — March 1, 2007 @ 1:49 am

 21. [...] February 28th, 2007 at 1:32 (Uneori) Dacă ar fi pus cineva o bombă azi la Howard Johnson Hotel, am fi crăpat cu toţii, în afară de Păpuşel. Păpuşelul n-a servit. În rest, au fost acolo toţi bloggerii care contează. Manafu a deschis şi apoi a fost intermitent, ca orice gazdă care se respectă. Zoso e un puşti tembel 1 şi 2, dar asta nu e o ştire pentru nimeni. Dragoş Novac ştie ce înseamnă să fii moderator. Şi-a permis chiar să-l tragă pe Matica de mânecă, atunci când acesta a folosit “bullshit” şi “misiune, valori, obiective” în aceeaşi propoziţie. Doru Panaitescu ştie să citească. Despre viral. Mezei a avut singura prezentare care chiar conţinea informaţii. I-au tăiat-o rapid, că se plictisea auditoriul. Radu Ionescu s-a descurcat de minune cu o masă rotundă la care nu s-a pregătit nimeni cu nimic. Noroc cu Zoso, care se agita pe-acolo cu întrebări tâmpite, ca şi cum ar fi fost nevoie să atragă atenţia cuiva. Varabiescu scria că new media e o industrie misogină, ca să anunţe şi el evenimentul cumva (care oricum a fost promovat pe toate blogurile celor implicaţi). La treaba asta, replica mea e: Clickio a făcut pe dactilografa, văd. [...]

  Pingback by Pentru că se adună în hoarde şi se dau deştepţi « De ce urâm bărbaţii — March 2, 2007 @ 12:16 pm

 22. [...] aduc aminte si acum de primele editii: 2007 (aveam timp de live blogging in vremea aia), 2008… ce vremuri… intre timp s-au intamplat atatea in industria asta ca s-ar putea scrie o [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Va invit maine si poimaine la Digital Marketing Forum… aflati aici de ce! — March 5, 2013 @ 8:47 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu