post Si cu libertatea de exprimare pe internet ce facem?

March 26th, 2007

Insemnare despre: comunicare,internet,marketing,massmedia — clickio @ 9:23 am

Sunt un fan inrait al dialogului. Cred ca e subestimat. Si imi place sa cred ca e solutia la multe din problemele noastre. Si am cu diverse ocazii discutii cu diverse persoane, despre cum se desfasoara dialogul pe internet. Cele mai mari locuri de destrabalare sunt locurile de comentarii de pe site-urile publicatiilor online. Unde dialogul lipseste cu desavarsire, fiind inlocuit, pe alocuri, unde nu e o lista simpla de frustrari personale liber exprimate, de certuri personale, atacuri la persoana, si imaginea preponderent tabloida a presei de la noi e completata de spectacolul invectivelor intre anonimi.

Glumeam de ceva timp despre comentariile de pe Libertatea.ro, care se inchegau in special in subsolul stirilor despre violuri, si cel mai frecvent taberele in care se imparteau utilizatorii erau femeile care doreau sa li se taie ceva barbatilor, si barbatii care combateau ideea de parca s-ar fi vazut ei insisi in ipostaza respectiva. Pana acum sper ca s-au mai diversificat subiectele de cearta.

Da, cu totii avem frustrari, insa postarea lor pe internet nu rezolva nimic, si nu din perspectiva utilizatorului nefericit, ci din cea a unei media online. Astept momentul in care managerii de new media se vor trezi (intai vor trebui sa apara) si vor intelege ca produsul lor online sufera din cauza “libertatii prost intelese”.

O noua paranteza: Eu am inteles tarziu ce e aia libertate, si legatura intre “libertate” si “era mai bine inainte”. Libertatea e o responsabilitate grea. Dictatorul e un tip curajos, care isi asuma responsabilitatea nu doar pentru propriile actiuni, ci pentru actiunile tuturor celor pe care ii inchide in sistemul sau totalitar. La polul opus, libertatea e delegarea responsabilitatii catre fiecare individ. Si nu e usor sa fii managerul propriei libertati, e mult mai simplu sa lasi pe altcineva sa fie responsabil pentru tine. (Poate facem un manifest pe tema asta, candva)

Da, produsul media online sufera. Si nu ma refer la continutul lui, fiecare industrie are sub-performerii ei, nu putem fi toti lideri de piata si cei mai buni, ca n-ar mai avea rost comparatia, si n-ar mai fi distractiv. Ci la faptul ca printr-o interactivitate destrabalata (in care vai, libertatea de exprimare e sfanta) presa online ajunge un colector de frustrari si alte gunoaie, care nu lasa pe multi sa participe din cauza mirosului intepator(cred ca sunt cativa oameni interesanti in fiecare domeniu care ar participa la dialoguri online, pe subiectele tratate de media, in cazul in care aceste dialoguri ar exista, si nu ar fi ingropate in gunoi).

Ionut Oprea dixit: Singura libertate de exprimare eficienta pe internet in Romania este una directionata, prin initiative de educare si prin puterea exemplului. Si ii provoc pe managerii de new media, sau pe cine le tine locul, sa mediteze la perspectiva unui dialog, in completarea produsului pur jurnalistic.

Un dialog pe care editori specializati sa-l modereze (insa dupa modelul unui moderator de emisiune TV, nu moderator de injuraturi, adica sa arate directia discutiei, si sa-i aduca pe subiect pe cei care abereaza pe campii, sa ceara justificari si argumente din partea celor care emit doar pareri, sa completeze articolul online cu continut, cu un plus de valoare), in care sa invite persoane care stiu sa initieze si sa intretina un dialog, si sa ii ajute sa faca asta, pentru a da un exemplu, si pentru a-i invata si pe altii. Mult timp de acum inainte, vor mai exista multi care nu vor fi dispusi sa participe la dialog, insa macar vor avea unde sa citeasca unul.

Am zis!

3 Comments »

 1. hm, multe de spus. mi-am dat si eu punctul de vedere aici. se pare ca genereaza multe discutii acest subiect.

  Comment by Ionut Ciurea — March 26, 2007 @ 9:52 am

 2. vaz cum “manageri de newmedia” se razboiesc pe bloguri, cum se apara in gasti sau asmut “caini de casa” unii asupra altora…

  Comment by alexander — March 26, 2007 @ 12:42 pm

 3. Un exemplu despre libertatea comentariilor online:

  http://newssniffer.newworldodour.co.uk/bbc/threads/mostcensored

  Important e ca mediul ofera sansa de a si publica ceea ce se cenzureaza. Am scris candva despre arma asta:

  http://leonties.com/sarmale/2006/11/01/news-sniffer-buna-arma-mai-ales-prin-presa-si-politica-romaneasca/

  Comment by Sandi — March 27, 2007 @ 3:27 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu