post BestJobs pe EVZ.ro

April 20th, 2007

Insemnare despre: internet — clickio @ 9:58 am

Si la noi, ca si in US/UK, marile trusturi media isi insusesc, fie prin parteneriate, fie prin achizitii, fie prin dezvoltarea de platforme proprii, diversele servicii online care le ameninta business-ul.
Deocamdata, Ringier a inceput sa foloseasca BestJobs ca motor de cautare de joburi pe EVZ.ro, un model aplicat si de MyJob pe Home.ro, Kappa.ro, si Acasa.ro cu ceva timp in urma.

MyJob, la vremea respectiva, avea nevoie sa creasca notorietatea, rata de folosire, numarul de utilizatori si mai ales de CV-uri dinspre utilizatori, pe care sa le poata vinde angajatorilor.

E un fapt pe multe piete: cei care au pozitia dominanta in piata, ca si acoperire, pot avea o cota mai mica din veniturile si profitul total din piata comparativ cu pozitia lor. E pretul platit pentru a ajunge acolo, e o pozitie costisitoare.

Comparativ, micii concurenti pot avea o acoperire mai redusa a pietei, insa o cota mai buna de venituri si profit decat acoperirea lor pe piata.

Acum, BestJobs incearca din toate puterile (parteneriate, email marketing, Google AdWords) sa isi apere pozitia fata de eJobs. (la nivel de argumente de vanzare, probabil).

Cu toate astea, niciunul din site-urile de joburi din Romania nu rezolva problema cea mai mare a pietei: o ineficienta in continua crestere. Degeaba ai 300 de candidaturi la un anunt, daca niciunul nu e potrivit pentru acel post. E chiar mai rau decat daca n-ai avea niciunul, pentru ca mai pierzi si timp filtrandu-i.

7 Comments »

 1. corect!

  prima cauza: masiva emigrare a romanilor. e evident ca marea majoritate a celor plecati e formata nu numai din buni specialisti ( nu conteaza daca sunt programatori, doctori sau zidari), ci din cei foarte hotarati sa faca treaba. deci cantitatea de competente s-a diminuat.

  a doua cauza: unele universitati particulare (si nu numai), unde e de ajuns sa dai cateva sute de euro drept spaga pentru a trece examenele. si de aici “buna pregatire” a unor licentiati.

  Comment by Victor — April 20, 2007 @ 9:55 pm

 2. imi pare rau victore… dar nici unul din argumentele tale nu prea sta bine in picioare…
  emigrantii nostrii nu au avut niciodata treba cu site-urile web de angajare (majoritarii , chiar si tineri nu fac parte din grupul tinta al acestor site-uri de hr)
  al doilea argument cu facultatile private – ce legatura are asta cu jobul / poate pilele de mai departe – oftica mare este ca eu invat la una particulara muncesc pentru a da taxe, invat si nu dau bani pentru examene ca numai am de unde :) , platesc si impozite pentru cei de la stat iar cand ma duc la prietena mea la fac de stat constat ca mai tota ziua se freaca menta la greu si la 10 daca faci galagie deranjezi lumea care mai doarme inca … si cu lucrarea de licenta sa o lasam balta 1 an de zile se lalaie la ea si sunt foarte iritati …eu am inceput-o de pe acuma desi sunt anul 2…
  site-urile astea au alte probleme – se comporta foarte detasat de tot ce inseamna hr…ei i-au banul si ofera anuntul si cam atat.

  Comment by alexandru petras — April 21, 2007 @ 1:20 pm

 3. 1. Alex, eu ma refeream la ultima fraza. sa o traduc: daca ai un post liber in companie e destul de dificil sa gasesti persoane competente.

  2. Este evident ca romanii care au plecat nu se apuca sa-si caute de lucru pe site-urile romanesti. ( de ce ar face-o?!) Spuneam doar ca multi dintre cei plecati sunt buni profesional si ca, prin plecarea lor, in tara proportia de ciurucuri a crescut.

  3. Cat despre facultati, nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Plus, ca daca citesti cu atentie, o sa vezi ca nu m-am referit numai la facultatile particulare. Insa stiu pe cineva cu licenta de jurist pe care si-a luat-o pe euroi, fara sa toceasca prea mult. Dar sa nu generalizam :)

  Comment by victor — April 22, 2007 @ 12:50 am

 4. ok:) atunci totul este ok

  Comment by alexandru petras — April 22, 2007 @ 10:18 am

 5. apropo de ejobs si ineficienta lui

  noi cautam persoane sa dea telefoane
  acum cateva luni am dat anunt cu specificatiile de call operator si cu numele anuntului “call operator” si am avut succes mediu
  acum cateva zile am dat anunt cu specificatiile de call operator si cu numele anuntului “call operator – pr assistant” si am avut un succes nebun, zeci de aplicanti in fiecare zi, plus ca 90% sunt tipe, cu poze ca pentru concursuri de miss

  la asemenea candidati, firme pe masura, si site-uri de recrutare la fel de bune

  Comment by allen — April 22, 2007 @ 8:44 pm

 6. Cu cat ai mai multa experienta intr-un domeniu, cu atat esti mai pasiv in cautarea unui job. Pe de o parte, pentru ca ajungi sa fii din ce in ce mai multumit de conditiile de lucru, pe de alta, pentru ca poti avea oferte si fara sa le cauti.

  Asta e unul din motivele pentru care nu mai gasesti specialisti pe site-urile de recrutare. Cei care candideaza disperati la cat mai multe oferte, sunt de cele mai multe ori tineri fara experienta, insa cu iluzia succesului instantaneu.

  Insa Victor are oarecum dreptate: in anumite industrii, cum ar fi IT-ul, pasivitatea candidatilor buni e data si de pierderea luptei dintre Romania si restul lumii.

  Multi programatori buni sunt fie plecati, fie lucreaza in Romania la companii multinationale, pe salarii care ii scot din piata, fie lucreaza la firme romanesti care fac outsourcing, si din nou pot avea salarii suficient deasupra pietei cat sa nu fie interesati sa isi schimbe locul de munca.

  Cat priveste studiile, fara o experienta suficienta, ele nu sunt de-ajuns. Si foarte putini isi dau seama de asta si se angajeaza inca din timpul facultatii, cu problemele si riscurile pe care le presupune efortul asta.

  Si nu e usor sa aduci un student cu picioarele pe pamant, sa il inveti ca la job nu e suficient sa vina cu idei, ci sa gandeasca strategic, ehe…

  Comment by clickio — April 24, 2007 @ 8:47 am

 7. BestJobs promoveaza non-valorile

  Comment by hgbgyr — November 25, 2009 @ 2:27 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu