post Despre datele furnizate de XiTi – 25% din romani folosesc Firefox

April 17th, 2007

Insemnare despre: internet — clickio @ 10:02 am

XiTi este un serviciu similar cu Trafic.ro dezvoltat de francezi. Periodic ei agrega datele de pe site-urile pe care le monitorizeaza pentru a furniza date statistice, din care cele mai preluate au fost cele despre razboiul browserelor, in principal Internet Explorer si Firefox.

Majoritatea site-urilor monitorizate de acestia sunt site-uri din Franta, iar restul sunt site-uri internationale, ceea ce inseamna ca doar o parte din utilizatorii romani de internet sunt monitorizati de sistemul lor, si acestia nu sunt un esantion reprezentativ al intregului, ci un grup de utilizatori cu diverse caracteristici.

Mult mai relevante ar fi statisticile Trafic.ro privind browserele folosite pe site-urile din Romania, si cred ca se poate fora in oceanul de date strans lunar de Trafic.ro cam care ar fi cota browserelor pe piata din Romania. (eu am reusit sa culeg si sa comunic datele astea cand lucram acolo). Asa ca asteptam cuminti cifrele, care pot confirma sau infirma rezultatele monitorizarii francezilor.
Pana le auzim pe cele de la Trafic.ro, Xiti arata ca vizitatorii romani rataciti pe site-urile monitorizate de ei folosesc Firefox in proportie de 25.7%, cu o zecime deasupra bulgarilor, si cu 1,5% sub unguri.

Insa ce utilitate mai au, in 2007, datele despre cota browserelor? Mai sunt site-uri care se optimizeaza doar pentru Internet Explorer? Mai e 25.7% o cifra neglijabila? (Pentru mine, nici 10% nu era, insa atunci putea fi o problema de prioritati)
(Era o teorie interesanta, cum ca in urma cu vreo 3-4 ani, sigla “acest site e optimizat pentru IE” era chiar considerat un simbol al calitatii. Un fel de certificare Microsoft.)

(fotografia e de pe flickr si apartine acestui utilizator )

4 Comments »

 1. Era o teorie interesanta, cum ca in urma cu vreo 3-4 ani, sigla “acest site e optimizat pentru IE” era chiar considerat un simbol al calitatii. Un fel de certificare Microsoft”

  Nici acum 8-9 ani mentiunea “optimizat petnru” nu facea onoare. ii demasca pe amatori.

  Comment by Daniel — April 17, 2007 @ 2:08 pm

 2. Asta e perspectiva ta, in tabara care considera exact opusul, si e si asta o perspectiva corecta, pentru ca vedeam in acea vreme multe pagini al caror element principal era butonul asta :)

  Insa asta nu inseamna ca nu erau oameni care sa creada ce am citit eu ca ar fi crezut. Unii credeau asa, altii ca tine si ca mine vedeau site-uri prost realizate purtand sigla asta si trageau concluzia ca doar amatorii o folosesc.

  Altfel spus, poate ca butonul ala ii demasca pe amatori in ochiul profesionistilor, insa in grupul lor de amatori era un semn de recunoastere, un simbol de apartenenta :)

  Comment by clickio — April 17, 2007 @ 10:52 pm

 3. [...] Nu mai devreme de ieri povesteam despre cota de piata a browserului Firefox(cel cu vulpita “globala”) in Romania, de peste 25%. Si ma intrebam cine mai neglijeaza asta in zilele noastre? Ei bine, chiar un furnizor de acces la internet, Clicknet. [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Clicknet si MTV se pun de-a curmezisul — April 18, 2007 @ 4:12 pm

 4. Prin parsarea paginilor ca acestea
  http://stat.trafic.ro/stat/evz/sistem/
  se poate afla o medie de prenetare a FireFox.
  Se poate face si o diferentiere pe segmente. Cati dintre bloggeri si cati avocati/juristi folosesc firefox.

  Statisticile pot fi cu adevarat interesante, insa trafic.ro merge pe acele studii demografice in care au investit multe resurse, insa nu este in stare sa faca o statistica cu toate datele pe care le detin si trebuie sa vina independenti sa le parseze site-ul, in loc sa faca interogari in baza de date.

  Comment by Filip — April 20, 2007 @ 12:19 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu