post Viitorul politicii pe internet

April 26th, 2007

Insemnare despre: comunicare,internet,marketing — clickio @ 9:29 am

Companiile romanesti incep sa prinda, una cate una, gustul internetului. Marele absent ai internetului din Romania este politica. Si cred ca pe internet tot acest spectacol de manipulare care se deruleaza la noi in principal pe ecranele televizoarelor, si, din cand in cand, prin piete si parcuri, ar fi mai transparent.

Personal, cred ca partidul sau politicianul care va apela primul la internet pentru a crea o comunitate, nu doar pentru a-si face campanie, va avea viitorul asigurat. Internetul nu e doar un mediu de comunicare, prin care transmiti mesaje, ci poate fi un loc in care chiar sa construiesti programe, strategii, campanii, cu ajutorul unor cetateni activi si dezinteresati, care in acelasi timp sunt persoane inteligente, cu retele de prieteni si cu influenta…

O scurta avanpremiera la ce se intampla in Statele Unite in politica pe internet(si suntem, la data scrierii acestui articol, intr-un an PRE-electoral):

 • Mark Burnett, producatorul serialului “The Apprenticelanseaza “The Independent”, un show online realizat pe MySpace, prin care diversi candidati alesi din randul celor condusi se lupta pentru suprematie si poate castiga 1 milion de dolari care pot fi folositi intr-o campanie sociala sau chiar intr-o campanie electorala, care sa sustina o idee sau o persoana.
 • Youtube are doua sectiuni dedicate: You Choose’08, un canal in care apar candidatii, si Citizen Tube(initial scrisesem din inertie Citizen TV L:) ), un canal in care vorbesc cetatenii.
 • BarackObama.com, site-ul candidatului de culoare Barack Obama, e un adevarat portal cu facilitati de social networking, care face de rusine multe portaluri comerciale de la noi.

4 Comments »

 1. 1. Nu sunt chiar atat de multi internauti, iar pe termen lung se pot schimba multe, politic vorbind. Se rastoarna totul in decurs de cateva luni, ce mai zici ani. La ce mizerii isi arunca unii in altii faptul ca ar avea o comunitatea nu ar avea mare efect.
  PS Desi Iliescu cred ca e nemuritor.
  2. Basescu are un fel guestbook unde unii injura , altii il lauda, dar nu interactioneaza intre ei decat foarte putin
  3. Acum 2 ani Vacaroiu a motivat inutilitatea publicarii unor legi aflate in discutie in Senat pe site-ul lor prin “de ce sa mai taiem atatia copaci” in rasetele generale asistentei.

  Comment by Camelia — April 26, 2007 @ 11:20 am

 2. Ai dreptate.
  Momentan, site-urile partidelor din Romania au doar rolul de informare, de prezentare a unor informatii legate de structura interna,istoric,statut,declaratii si…cam atat.
  De exemplu pe http://www.psd.ro/ exista o categorie intitulata “implica-te”(care, probabil, se doreste a fi un fel de comunitate sau social network), in care, insa…nu s-a implicat nimeni.
  Singura legatura cu electoratul internaut pe http://www.pnl.ro/ este o categorie intitulata “Opiniile cititorilor”, unde doar cateva persoane comenteaza.
  Momentan site-ul Partidului Democrat http://www.pd.ro e in…reconstructie. Poate se gandesc la social network, cine stie.
  Pe site-ul UDMR singura parte interactiva o constituie blogul lui Zolt Nagy http://www.zsoltnagy.ro/
  PRM e prezent online avand doar scop pur(UPS!!!!!) informativ- http://www.romare.ro/
  Si…apropo de PUR. Inca mai exista site-ul acestui partid. Mai precis daca accesezi http://www.pur.ro ajungi la conservatori(de inteles, pana la urma).Nici aici nu am gasit nimic legat de partea de comunitati.
  Prin urmare, in Romania bataliile politice se dau inca offline.

  Comment by Ramona Bercea — April 26, 2007 @ 5:30 pm

 3. Opacitatea politicienilor la semnalele oamenilor obisnuiti (cetateni, cum se mai zice, de parca politicienii nu ar fi si ei tot niste cetateni) este atat de mare, incat numai daca se inconjoara de aplaudaci sau de cantatori in struna mai pot percuta ceva. Asa se pare, nu?

  De ce nu s-ar inconjura de oameni care cred in ei, de simpatizanti si pe internet? De ce nu i-ar strange pe toti intr-o retea sociala? Sau de ce nu si-ar infrunta adeversarii (*nu dusmanii) pe Internet? Are they ready for this?

  Este clar ca avem de-a face cu un electorat mult mai cultivat, mai atent, mai exigent, mai greu de dus de nas. Acest electorat se exprima, isi lasa opiniile pe diverse forumuri, ca nici nu mai stii pe care sa le urmaresti, isi arunca ideile in spatiul virtual, uneori doar abandonandu-le acolo.

  Eu cred cu tarie ca este necesara redresarea dezechilibrelor de putere in politica si ca este necesara schimbarea acceptiei asupra leadership-ului politic ca fiind apanajul unei clase politice izolate de public, inaccesibile. Este nevoie in primul rand de retele sociale solide ale “cetatenilor” insisi si cu siguranta ca politicienii will follow. N-au incotro. Isi vor da seama ca acolo este locul unde vor castiga viitoarele alegeri, pe internet.

  Am inceput acest experiment de “democratizare politica” a Internetului romanesc, prin http://www.epolitics.ro, dar vom trece foarte curand la nivelul urmator…

  Iar transparentizarea exercitiului politic (de manipulare, de persuadare, de vointa de a face lucruri sa se intample)- de care vorbeai si tu Ionut la inceputul articolului tau – se va produce. Intr-un final….

  Comment by Diana Dragomir — April 26, 2007 @ 6:48 pm

 4. cred ca si Romania va urma trendu din vest.
  o sa avem o mai mare prezenta pe Bloguri si apoi politicienii vor intra si pe retelele sociale cu nume reale de tin snop.ro
  probabil in campania electorala 2007-2009 chestia se va inteti…

  Comment by Livium — August 21, 2007 @ 4:45 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu