post Cinci lucruri de stiut cand ajungi (cu masina) in Viena

July 22nd, 2007

Insemnare despre: diverse,turism — clickio @ 9:54 am

1. Cel mai bun prieten iti este harta sau navigatorul GPS, pentru ca orasul e plin de strazi cu sens unic(“Einbahn”), si fara harta, GPS, sau un prieten in zona, risti sa te invarti in multe cercuri pana sa ajungi peste drum. Centrul istoric al orasului e inconjurat de o strada imensa (numita de ei “Ringstrasse”), care, culmea, merge tot intr-un singur sens.

2. Parcarea costa(1 euro/ora pe strada, si 3 euro cea acoperita), iar sistemul de plata e complicat. Teoretic, marea majoritate a zonelor de parcare din Viena sunt nu doar cu plata, ci pentru stationare limitata. Adica, ziua, la fiecare 2 ore trebuie sa schimbi biletele de parcare pe care le poti lua de la tutungerie. Sau, daca stii germana, poti incerca sa iti platesti parcarea prin SMS. Tot din 2 in 2 ore. Insa, duminica parcarea nu se plateste, ceea ce inseamna ca te poti plimba prin oras si poti parca in orice parcare(in restul zilelor, trebuie sa specifici districtul in care parchezi pe biletul de parcare, ceea ce inseamna ca un bilet, o data completat, e valabil intr-un singur district. Din 14). Daca nu vrei decat sa opresti cateva minute, ii poti mormari controlorului de parcare “tzen minuten”, inainte sa o stergi.

3. Uita de cumparaturi in weekend. Aproape toate magazinele se inchid de sambata dupa-amiaza (in jur de 17) pana luni dimineata. Exceptiile sunt rare si scumpe. In restul zilelor, daca vrei sa intalnesti romani de toate felurile veniti la cumparaturi, mergi pe strada principala de cumparaturi a Vienei: Mariahilfer Strasse, ceva mai sus de Museums Quartier. Enjoy :)

4. Daca te pasioneaza arta moderna, nu trebuie sa ratezi muzeul de profil din Museum Quartier, instalatia despre fluxurile informationale de vizavi de opera, si numaratoarele de “world facts” din statia de metrou, tot la opera. Am facut un filmulet si nu ma tem sa-l folosesc :) , trebuie doar sa il caut.

5.Si, cu dedicatie pentru cititorii mei, daca lucrezi in internet, massmedia, sau marketing, nu uita sa treci sa-l saluti pe Gutenberg, inventatorul tiparului, pe numele lui complet Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg (poza mare aici).

1 Comment »

  1. Good list :)
    Am tras un shopping strasnic sambata pe la pranz pe Mariahilfer Strasse – deci se poate. Era intr-adevar plin de turisti romani, din 5 in 5 metri. Eu unul ma bucur tare, o dovada palpabila a cresterii nivelului de trai din Ro.
    A naibii strada Einbahn asta, initial credeam ca ma invart in cerc ca prea dadeam de ea la tot pasul :D (just kidding…)
    Pentru cei fara de masina, exista o sumedenie de abonamente ok pentru transportul public. Intre 2 statii de tramvai sunt in medie 250 de metri, surprinzator si pentru cei familiarizati cu transportul din Paris, daramite pentru noi invatati cu statiile rarisime din Bucuresti. Anyway, ideea e ca poti vizita 80% din atractiile Vienei pe jos, sunt pozitionate intr-un kilometru-jumate patrat…

    Comment by Alex — July 24, 2007 @ 9:50 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu