post Videomax, in faliment? (verificati si dati-mi de veste)

August 6th, 2007

Insemnare despre: business,internet,subiecte beton — clickio @ 12:59 pm

Week-endul asta am aflat ceea ce ar putea fi saptamana asta o stire bomba. Cineva imi povestea ca a vazut cum la Videomax se impachetau bagajele si se imparteau DVD-urile ramase intre actionari. Firma de inchirieri de DVD-uri ar fi, astfel, in faliment. Desi sursa e credibila, de cinci urechiuse, ii provoc pe colegii jurnalisti care imi citesc blogul si care vor sa dea o stire de senzatie sa investigheze si sa dezvolte subiectul.Deocamdata, la numarul de pe site-ul Videomax.ro nu mai raspunde nimeni.

Pacat. Era una din primele afaceri pe internet, care aplica modelul Netflix (inchirieri de DVD-uri prin internet) cu un succes invidiat de altii, si dintre putinele afaceri pe internet profitabile inca din perioada 2002-2003.

A, si nu incercati sa ma trageti de limba, ca nu-mi divulg sursele.

Actualizare, 8 august: Ieri a aparut un articol in ZF care arunca o raza de lumina asupra subiectului: Pirateria forteaza Videomax.ro sa renunte la inchirierile de DVD.

Articolul complet (pentru cine nu l-a citit ieri de pe ZF.ro) dupa click.

“Videomax.ro, serviciul online care vinde si inchiriaza filme pe DVD (Digital Versatile Disc), ar putea renunta la divizia sa de inchiriere de DVD-uri video, ca urmare a ratei mari a pirateriei de pe piata locala.

“Serviciul Videomax.ro nu se va inchide. Ne gandim doar sa inchidem divizia de inchirieri de DVD-uri. Piata de servicii de inchiriere este intr-o scadere accentuata, in special din cauza pirateriei”, a declarat pentru ZF Vlad Stan, director general al Videomax. El nu a precizat un termen in care ar putea fi luata o decizie de inchidere a serviciului de inchirieri. Videomax a inchiriat in 2006 circa 300.000 de DVD-uri cu filme.

Pe de alta parte, preturile filmelor pe DVD-uri au scazut simtitor in ultimii ani, ceea ce a condus la cresterea vanzarilor de DVD-uri originale.

Anterior, oficialii companiei estimau pentru acest an venituri de circa 600.000 de euro, din care inchirierile video ar fi generat 50%. Oficialii companiei nu au dorit sa ofere ieri detalii asupra estimarilor privind cifra de afaceri in acest an. Videomax este prezenta prin patru magazine de tip franciza in Brasov, Braila, Galati si Bacau, iar singurul magazin propriu, situat in Buzau, a fost inchis la inceputul acestui an. ”

8 Comments »

 1. Buna ziua,

  Intrebati de redactorii DailyBusiness.ro, oficialii Videomax au afirmat ca este vorba doar de o restructurare/orientare pe vanzari in detrimentul inchirierilor.
  Nu este nimic in plus fata de ceea ce am scris aici.

  http://www.dailybusiness.ro/vanzarile-de-dvd-uri-accelereaza-dar-scad-inchirierile_cat-4_article-4018.html

  Comment by Goaga Alexandru — August 6, 2007 @ 2:30 pm

 2. Cand shop-ul de la coltul blocului iti inchiriaza filme originale cu 4 lei bucata (daca iei trei), este normal ca Videomaxul sa nu mai reziste pe piata inchirierilor.
  Au avut succes atat timp cat trebuia sa mergi departe ca sa inchiriezi un DVD. Acuma…

  Comment by zvoner — August 7, 2007 @ 3:26 pm

 3. Eu zic ca articolul de la DailyBusiness nu are nicio legatura cu discutia… restructurare probabil ca s-a incercat acum 2 luni cand ati scris voi. Sunt curios ce se intampla acum.

  Comment by Dan — August 7, 2007 @ 5:56 pm

 4. Intrebarea a fost adresata de noi chiar ieri pe 6 august, iar oamenii de la Videomax spun ca este vorba de aceeasi strategie de restructurare de care vorbeau si acum 2 luni. Deci este informatie de la sursa si la zi, cum ar veni. Ramane de vazut cat de reala. Only time can tell :)

  Comment by Mihai — August 7, 2007 @ 6:38 pm

 5. [...] Vivi preia informatia de la Ionut despre restructurarea Videomaxului si aminteste de Rate.ro, ambele “servicii inaintea timpului”. Putini stiu insa ca si Rate.ro (btw, in 2001 mi-am cumparat aragaz, frigider si masina de spalat in rate de la Rate.ro … nu va spun dobanda ) si Videomax.ro l-au avut in spate pe Silviu Sirbu, cel care a inceput cu Fix Computers, a continuat cu Rate.ro, apoi cu Adclick.ro, MyDomain, Videomax, Softure. La fel cum putini stiu ca cele doua cash cow-uri ale Vodanetului din acest moment, Acasa.ro si Ele.ro, sunt siteuri cumparate cu 6000 usd respectiv 3000 usd.    [...]

  Pingback by » Blog Archive — August 8, 2007 @ 11:41 am

 6. In afara problemelor cu pirateria (intr-adevar, e plin de magazine la coltul blocului care inchiriaza la 4-6 lei filme piratate) este o problema si cu modelul de business.

  La Videomax este mai scump sa inchiriezi un film decat la Netflix chiar pentru o zi, ce sa mai zicem daca nu ai timp sa vezi filmul si il ti o saptamana.

  Nu cred ca e un serviciu venit inaintea timpului lui, daca a fost 2 ani profitabil. Fiindca numarul de DVD playere a crescut, s-a format si piata asta de inchirieri ieftine, si Videomax nu s-a adaptat din timp.

  Comment by Bogdan — August 8, 2007 @ 2:17 pm

 7. [...] Dupa doua luni de la articolul de pe clickio.ro in care anuntam, “pe surse”, ca e posibil ca Videomax sa se inchida, iata ca Vlad Stan face valuri pe blogurile romanesti cu anuntul oficial al inchiderii serviciului Videomax. [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Videomax: I told you so… — October 22, 2007 @ 5:38 pm

 8. Interesant, trist si… ciudat! vad ca s-a inchis de tot, s-a “inchis” si domeniul videomax.ro. de ce n-or fi vandut oamenii astia afacerea cu totul cuiva care avea chef sa o infloreasca la loc? pacat de nume, reputatie si munca, pacat de ceea ce era pus pe roate si arata bine. :) piraterie avem destula si la programe de calculator si la muzica si totusi se vand licente si albume originale. si banuiesc ca or sa se mai vanda, nu?
  hm, deci nu mai am de unde sa comand un film bun atunci cand vreau liniste, canapea, departe de trafic si de probleme… nici in bucuresti, nici in brasov. pacat.

  Comment by Dana Nicolescu — November 18, 2007 @ 12:20 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu