post Google Apps PE in Romania, o suita pentru clienti mici, nu pentru portaluri

October 31st, 2007

Insemnare despre: blogging,internet,marketing — clickio @ 2:34 pm

Azi am savurat dimineata la Crowne Plaza, unde Google a prezentat varianta Partner Edition a suitei Google Apps (Gmail, Docs and Spreadsheets, Calendar) ca o solutie pentru orice portal sau ISP care vrea o solutie low-cost de a oferi utilizatorilor toate aceste servicii.

Avantajele sunt suita de servicii in continua dezvoltare, arhitectura hardware Google, si varianta gratuita sau costul relativ redus (chirie lunara pe utilizator, in locul unui cost initial de dezvoltare). Dezavantaje: posibilitati reduse de customizare, obisnuirea utilizatorilor cu serviciile Google, si poate, pentru unii, costurile(0.15 USD/luna/utilizator in varianta platita).

Eu cred in continuare ca solutia Google Apps poate fi o alternativa pentru segmentul small-business (mai exact pentru cei care, in lipsa lor, ar apela la aplicatii similare web-based, insa open-source), nu neaparat pentru portaluri. Insa am inteles ca au incheiat deja parteneriate cu cateva portaluri si ISP-isti din Europa, ceea ce ei considera o performanta, avand in vedere ca au lansat anul asta programul Partner Edition.
In final, mi-a placut ca poti oricand sa migrezi inapoi la vechile instrumente alternative in orice moment, si reprezentantul Google a povestit ca la fel cum te ajuta sa migrezi spre ei, te pot ajuta si sa migrezi dinspre ei.

Relatarea pe larg pe blogul lui Dragos Roua/Mirabilis Media si pe blogul lui Gabriel Boaca de la Boom.ro/netBridge. Ma bucur ca am contribuit la lansarea unei tendinte de live blogging la evenimente, care e in avantajul tuturor. (o fi raportat cineva azi live si de la Internetics pe vreun blog? Eu incerc sa ajung, insa nu promit).

6 Comments »

 1. Nu stiu unde ai stat in sala, ca si eu eram ocupat cu liveblogging :-)

  Comment by Dragos Roua — October 31, 2007 @ 3:14 pm

 2. Eram in fata, in primele randuri. Cred ca si eu te-as fi ratat, dar te-am auzit cand ai pus intrebarea despre domeniul web pe care e disponibila suita Google Apps si sistemele de analiza web care trebuie sa ia si asta in calcul pentru a numara afisarile si unicii. Eram sigur ca tu esti cel care pune intrebarea asta :)

  Comment by clickio — October 31, 2007 @ 4:10 pm

 3. Culmea e ca nici eu nu l-am vazut pe Ionut si nici pe Dragos (pana nu a pus intrebarile) :) ) Live-blogingul e networking-killer, right? :) ))

  Comment by Gabi Boaca — October 31, 2007 @ 11:26 pm

 4. [...] nu am reusit sa ajung la prezentarea suitei google aps insa mi-am amintit de o informatie pe care nu o fructificasem. trustul Agora, editorul polonez al Gazetei Wyborcza, foloseste aceasta suita pentru noul sau portal de entertainment [gmail, g talk, g docs], proiect care se pare ca este cel mai de anvergura pe acest segment in sud-estul europei. tot Agora a urmat exemplul CNN – Youtube pentru a aduna materiale video cu intrebari de la cititori pentru a le pune liderilor politici din tara lesilor. revenind la intalnirea din Romania gasiti detalii la ionut oprea, dragos roua si gabriel boaca. [...]

  Pingback by yu ar talking 2me? « iann — November 1, 2007 @ 1:02 pm

 5. [...] Pentru ca ieri Internetics mi-a monopolizat atentia iata si opiniile participantilor la o conferinta ceva mai… exclusivista din cate vad organizata de Google (prima in Romania). Au vorbit despre ea Doru Panaitescu, Ionut Oprea, Dragos Roua (pe larg) dar si Gabi Boaca. Peste tot idei interesante, de retinut, si ceva critici usoare, dar perfectiune nu exista, nu-i asa? Taguri: blogging, google [...]

  Pingback by Scarlatescu.ro » GoogleApps in Romania — November 1, 2007 @ 3:03 pm

 6. [...] Multa lume a anuntat si a vorbit despre implementarea platformei Google Apps in doua site-uri romanesti. Nu dau link-uri, pentru ca discutiile au deviat inspre alte zone si alte subiecte. La lansarea platformei Google Apps in Romania, scriam ca o vad mai degraba folosita in domeniul smallbusiness pentru ca e o suita de aplicatii mult mai buna decat ce ofera implicit conturile de gazduire web pentru firmele mici, care au un site de prezentare, si cateva conturi de email, si vor sa se organizeze putin mai bine, sau pentru echipe partial sau total virtuale (chiar in timp ce scriam articolul asta Alin imi spunea pe messenger: “e super misto cand lucrezi  colaborativ pe texte intr-o echipa mai mare. In timpul asta lucreaza 6 persoane la o prezentare, direct pe server”) Insa dupa ce am vazut cele doua implementari locale, m-am gandit mai serios la varianta ca, odata luata decizia de a o folosi in cadrul unui site tematic, in defavoarea alternativelor comerciale, sau a dezvoltarii interne, ea isi poate gasi rostul si in cadrul lor. Insa nu prin simpla completare a continutului cu niste servicii, ci prin exploatarea acestui continut prin intermediul serviciilor respective. Sa le luam pe rand: [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Valoarea adaugata a platformei Google Apps pentru site-uri — January 29, 2008 @ 2:06 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu