post Goodbye, Second Life!

November 19th, 2007

Insemnare despre: comunicare,internet,marketing — clickio @ 10:15 am

Tocmai mi-am inchis contul de Second Life. Mi-am incheiat socotelile, am recuperat o mare parte din banii de abonament, pe care i-am trecut in contul paypal, de unde vor merge catre alte abonamente, la alte servicii online.

Raman in continuare convins ca e un mediu in care se pot face lucruri interesante, si care poate deveni “mainstream” la nivel global, cum a devenit si internetul. In momentul asta, lumile virtuale sunt in etapa in care erau motoarele de cautare inainte de Google. Toata lumea era constienta ca sunt utile, unele chiar functionau, insa a fost nevoie de efectul Google pentru ca azi cautarea sa fie o activitate principala pe internet, iar motoarele de cautare, in frunte cu Google, printre primele pagini accesate de majoritatea utilizatorilor atunci cand folosesc internetul.

Si sunt convins ca data viitoare cand voi accesa Second Life, va fi un business infloritor si pentru ei, si pentru mine, ori nu va fi deloc.
Insa Second Life si clonele vor trebui, pentru a trece la nivelul urmator, sa isi dovedeasca sau sa construiasca un raport pozitiv al utilitatii versus efortul investit pentru toate partile implicate (utilizatori si clienti- advertiseri, sau companii care vor sa foloseasca SL in scopuri de marketing). Iar viitorul le va aduce si alte probleme: o durata a atentiei din ce in ce mai micala generatiile tinere, rezistenta la o a doua incercare pentru cei care s-au plictisit de SL in perioada de inceput, si efectele ei contagioase, si, nu in ultimul rand, dispozitia tot mai redusa de a face vreun efort pentru a incerca ceva nou, mai ales cand sunt din ce in ce mai multe si diverse lucruri noi de incercat. Iar Second Life are o curba de invatare semnificativa, si poate aici ar putea lucra cel mai mult, invatand de la jocurile de tip MMORPG.

Personal, nu mai aveam timp si pentru asta. Cred ca am folosit de maxim 3 ori contul de Second Life in mai bine de jumatate de an cat am avut abonament. Iar pentru distractie Second Life n-are nici o sansa fata de Wii :)
Oare sediile Neogen si Gandul din Second Life mai functioneaza? As fi curios ce au obtinut cu asta si daca au vreun plan de continuare. (Daca doriti sa recititi, sau daca nu ati avut ocazia pana acum, vorbeam acum cateva luni pe blogul meu in engleza despre ce obtin companiile prin Second Life)

Pentru articole despre Second Life, treceti-i in agenda, blogroll, feedreader, bookmarks, samd, pe Clement Nicolaescu si pe Aura Tatu, care si-au varat fiecare codita in prezentele corporatiste de Second Life mentionate mai sus, si pe Victor Kapra, un observator atent al tututor tendintelor interesante, si, in first life, redactor-sef la revista Go4IT! pe care uit eu sa o iau de fiecare data martea (cine-mi aminteste sa o cumpar o poate citi de la mine, inaintea mea).

3 Comments »

 1. SL is out of fashion. O mare plictiseala. Nimic interesant de facut. Plin de gambling. Ergonomie redusa.

  Comment by Daniel@ghidoo — November 19, 2007 @ 1:45 pm

 2. Foarte corect.
  Nu partea cu mi-am inchis contul :)

  Desi multora nu le suna bine viitorul asta eu cred ca este necesara intrarea puternica a companiilor in SL pt. a dezvolta proiecte UTILE (nu doar interesante) pentru utilizatori.

  Deocamdata, nu s-a atins masa critica nici pt. proiectele interesante.

  Totusi, eu cred ca in acest moment orice companie poate folosi SL destul de profitabil.
  Problema este sa inteleaga subtilitatile acestui mediu de comunicare nou.

  Nu numai de sedii (locatii) au nevoie companiile acolo . Ci de interactiune si utilitate.

  In sfarsit… Nu este acesta primul domeniu care inca mai are nevoie de energie creatoare si nici ultimul si nici macar singurul :)

  Mult succes!

  Comment by Clement — November 19, 2007 @ 10:19 pm

 3. Daniel: gambling? Jocurile de noroc sunt interzise de mult timp, si nici nu am vazut de atunci jocuri de noroc. Poate nu ai intrat de mult timp.

  Comment by Meroth — January 10, 2008 @ 4:38 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu