post Ziua Back-up-ului Personal

January 30th, 2008

Insemnare despre: diverse,generalitati,internet,romania perfectibila — clickio @ 8:02 am

Unul din lucrurile pe care le-am auzit des in 2007 a fost : “am pierdut x”, unde x a luat valori intre “toate articolele de pe blog, fisiere de pe calculator, agenda telefonica” si infinitul tuturor variantelor posibile.
Propun sa alegem o Zi a Back-up-ului Personal, o zi in care sa ne amintim de back-up ca o procedura vitala, care ar trebui sa ne intre tuturor in reflex, in orice moment folosim medii digitale sau tehnologie, indiferent de activitatea profesionala sau personala pe care o desfasuram, in general sau in acea zi.
O zi in care sau cu ocazia careia nu doar sa ne amintim sa facem backup la tot ce consideram important, ci in care sa le amintim si celorlalti, si sa le atragem atentia asupra importantei back-up-ului, si asupra cator mai multe din situatiile in care este necesar si de ce.(“De ce”-ul e simplu: pentru a evita situatiile de criza din cauza unei defectiuni software sau hardware, insa e mult mai convingator cand e colorat cu exemple)

Sa va dau cateva exemple la indemana, adunate in ultima vreme:

1. Fisierele personale – mai ales pentru cei care umbla cu laptopul in spate. Solutii sunt multe: unele online, altele offline, automate, sau sfantul backup manual periodic.
2. Baza de date a blogului – stiu vreo trei bloggeri care au patit-o anul trecut, si recuperarea din feedreaderele altora este anevoioasa si incompleta. Sunt plugin-uri pentru asta, unele automate, altele manuale. Sau, furnizori de gazduire care fac back-up-uri automate cu o frecventa satisfacatoare.
3. Agenda telefonului – multe modele de telefon se pot conecta prin bluetooth, infrarosu sau cablu la PC, si vin cu programe care le permit sincronizarea cu PC-ul, mai exista servicii online de back-up, precum si variantele lor offline Orange Backup si Germanos Agenda.

4. Pentru PC-urile desktop, folositi cu incredere UPS-uri, sau generatoare, in functie de situatie. In caz contrar, salvati frecvent orice document in care scrieti. Un Ctrl+S la fiecare cateva randuri nu strica niciodata, e un reflex foarte util.

5. Pentru gameri: DVD back-up cu toate “salvarile” din toate jocurile, pe niveluri diferite.Si, eventual, copii la jocurile pentru PS2/PS3/xbox/Wii.
Si cred ca mai sunt multe altele, unele mai importante pentru toti, altele mai importante pentru unii decat pentru altii.

Asadar, in primul rand, daca tot v-am adus aminte azi, faceti back-up la tot ce n-ati facut pana acum, si hai sa vedem cand proclamam ziua asta. N-ar fi rau in ianuarie, ca ianuarie e oricum o luna de revizuire si re-planificare, asa ca ar putea fi chiar azi, 30 ianuarie. Sau, ar putea fi o saptamana intreaga. Important e sa facem ceva in saptamana respectiva, un site, o campanie, etc (daca sunt voluntari, ii invit sa iasa din anonimat)

A, si inca ceva. E un sfat cu care ar trebui sa fim foarte generosi, pentru ca putem depinde si in viata personala si in cea profesionala de altii, uneori altii decat cei cu care suntem obisnuiti, si e mai bine sa-i invatam cu back-upul inainte sa pateasca ceva, decat dupa.
Pareri?

A, si pe final, va las cu o caricatura amuzanta pe tema asta: (pe care am recuperat-o, pentru ca nu o mai gaseam, via geschonneck.com)

6 Comments »

 1. da, cam ai dreptate. io am patit-o de cateva ori din cauza ca n-aveam ups si am pierdut o gramada de chestii. cat despre caricatura, e foarte tare, o stiu din vremea cand nu aveam calculator(cred k am vazut-o prima oara intr-o revista…)

  Comment by d_3fect — January 30, 2008 @ 10:56 pm

 2. Cei ce ofera gazduire ar trebui sa asigure gratuit backup periodic al tuturor siteurilor gazduite, al fiserelor, mailurilor, baze de date…. Macar la cateva zile, daca nu chiar zilnic.

  Comment by Gabriel — January 31, 2008 @ 12:11 am

 3. Numai dupa ce o patesti o data vei fi foarte precaut cu datele tale.

  Comment by Muguur — February 1, 2008 @ 3:51 pm

 4. [...] Dupa care, citesc la Ionut Oprea un post scris pe 30 ianuarie, intitulat Ziua Back-up-ului Personal. Daca ar fi ajuns acest articol la Dragos macar acum 2 zile… Imi pare rau Dragos [...]

  Pingback by Mihai Nasaudean » Blog Archive » BACK-UP — February 15, 2008 @ 7:10 pm

 5. [...] Anul trecut am propus ca pe 30 ianuarie sa serbam ziua back-up-ului personal, ca o zi in care sa ne amintim sa duplicam tot ceea ce conteaza, si sa punem o copie intru sfanta pastrare,  sa ne apere de catastrofe. [...]

  Pingback by Ziua back-up-ului personal 2.0 | Ionut Oprea — January 29, 2009 @ 9:48 am

 6. [...] mele din anii anteriori (eu ma gandeam la 30 ianuarie ca zi pentru asta, insa poate fi oricand): 2008, 2009 si nu stiu de ce n-am facut asta si in [...]

  Pingback by Ziua Mondiala a Backupului, in sfarsit :) | Ionut Oprea — March 31, 2011 @ 7:25 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu