post Sa imbunatatim blogurile romanesti- episodul 1: discutiile de pe margine

February 29th, 2008

Insemnare despre: blogging,internet — clickio @ 9:47 am

Mi-am propus o serie de articole care sa ajute blogurile romanesti sa devina mai bune. Primul e mai jos, urmeaza multe altele.
Din ce in ce mai multe discutii despre anumite subiecte sunt initiate si sustinute de cei care au cea mai sau foarte putina legatura cu subiectul respectiv.Lucru care n-ar fi rau in sine, daca nu ar scadea calitatea conversatiei.

Nu am nimic cu parerile unora despre ceea ce fac altii, sunt un feedback util uneori, insa in proportie variabila, si cateodata e un efort sa separi fondul de forma. Ce e mai trist e ca tot mai multi adopta atitudinea aroganta “sa va spun eu cum e cu subiectul X”, in timp ce altii care sunt implicati direct, tac si fac. Si e o diferenta majora in a face ceva si doar a vorbi despre asta (e motivul pentru care nici o mare parte din jurnalisti nu inteleg pe deplin domeniile despre care scriu).

Totusi, discutiile de pe margine sunt o realitate, si vor exista in continuare, pentru ca asa e natural. Vor fi intotdeauna un numar limitat de lucruri care se intampla pe internet si un numar limitat de oameni implicati direct in ele. Insa, pentru cei care vor sa devina chibiti profesionisti, am cateva sugestii care cred ca le vor fi de ajutor.

Trei sugestii pentru imbunatatirea discutiilor de pe margine:

1. Incercati sa intrebati pe cei direct implicati inainte sa dati cu bata intr-un articol. Nu ajuta pe nimeni sa bati campii cu gratie. In final, dupa ce se clarifica lucrurile, pe blogul tau, sau pe altele, cititorii tai vor trage singur concluzia.

2. Incercati sa porniti o conversatie despre subiectul respectiv, nu sa trageti o concluzie categorica. E mult mai constructiv, iar scopul unui blog ar trebui sa fie sa creeze conversatii interesante despre un subiect, si local, si pe alte bloguri, nu sa o omoare din fasa punand concluzia inaintea dezbaterii.

3. Flame-urile nu (mai) au viata lunga, nici individual, nici ca tendinta. Au avut succes pana acum din cauza ca am avut bloguri prea putine si prea putin diversificate. Insa pe masura ce vom avea din ce in ce mai multe bloguri, ele vor conta mai putin individual si vor conta mai mult ca volum in totalul conversatiilor.

Asa ca daca vreti ca parerea voastra sa conteze pe viitor, trebuie sa fiti mai constructivi, mai relevanti, mai interesanti. Nu va mai fi suficient discursul hipercritic, acid, agresiv. Si daca nu veti invata asta voi, bloggerii de acum, vor aparea altii, cu lectia asta deja invatata.

6 Comments »

 1. Cred că ar trebui început cu ceva şi mai simplu, anume cu scrierea cu diacritice, pentru ca blogherii să nu mai pară o adunătură de inculţi care nu ştiu să folosească limba română corectă.

  Comment by Roby — February 29, 2008 @ 11:40 am

 2. Da, si eu ma gandesc sa incep sa scriu cu diacritice, insa nu cred ca lipsa lor e printre problemele cele mai mari.

  Dar cine stie, poate functioneaza teoria lui Gladwell despre tipping point in cazul asta si simplul fapt ca am scrie cu diacritice ne-ar face sa fim mai atenti si cu continutul:)

  Comment by clickio — February 29, 2008 @ 11:44 am

 3. Discursul hipercritic (nu vorbesc despre cel obscen) este incurajat de armura anonimatului. Oricum, pot spune ca am intalnit (tot mai) multe bloguri de calitate si cu subiecte inedite. Este intr-adevar o explozie de bloguri si asat se reflecta si in diversitate de stiluri si de calitate. Deci, cred ca treaba cu concurenta de calitate care bate la usa este deja rezolvata.

  Comment by Sala — March 2, 2008 @ 4:26 pm

 4. ai si nu chiar dreptate. daca nu prea ai cititori care sa fie pe subiect, degeaba le arunci mingea la fileu sperand ca ei sa lovească din plin. trebuie sa o opinie, o abordare originala :)

  Comment by dan — March 14, 2008 @ 3:13 am

 5. Sala, nu acuzam vreo lipsa a continutului de calitate, insa nu e suficient ca el sa existe, trebuie sa si castige teren. E unul din motivele pentru care am creat Blogbrowsing.

  Dan, sunt doua lucruri diferite. Daca nu ai cititori pe subiect, mai exact, daca ai impresia ca ai tai cititori nu cunosc suficient de bine subiectul, poti incerca sa il explici, iar pentru asta, in modul ideal, ar trebui sa te interesezi sau sa iti verifici intai tu presupunerile.

  Abordarea originala, care tine de talentul tau de povestitor, scriitor, jurnalist sau blogger, e o chestiune de forma, nu neaparat de continut.

  Si da, ajuta sa completezi o insemnare si cu opinii, insa e mai bine sa ti le construiesti solide si complete de la inceput, nu sa trebuiasca sa ti le revizuiesti ulterior, altfel pierzi puncte la capitolul credibilitate.

  Comment by clickio — March 14, 2008 @ 8:37 am

 6. dragul meu john sau jonas (cum iti spunea carmen) ma bucur ca ai o activitate care te implineste in totalitate si a propos de asta am sa te intreb si eu in aceeasi tonalitate cu “what is the purpose of meaning?”: care e pe scurt sensul blog-ului, utilitatea lui, motivul pentru care exista si pentru care si-au facut si udrea cu iliescu?

  sa fie oare un alt background in care se discuta discutii?
  oare calinescu avea dreptate cind vorbea despre efectul de izolare pe care il poate avea internet-ul asupra individului?

  Comment by kiandru — March 25, 2008 @ 7:59 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu