post Ce stimuleaza vanzarile de muzica

April 16th, 2008

Insemnare despre: divertisment,internet — clickio @ 10:11 am

In primul rand, va anunt ca dupa cautari indelungi in care Google nu mi-a fost de mare ajutor, am reusit sa gasesc un magazin online pe care am putut cumpara muzica in format MP3, 320 kb/s, fara sa fiu obligat sa declar sau sa demonstrez ca-s din SUA sau din vreo tara europeana cu mot. Este 7digital.com, vi-l recomand, vine impreuna cu un cont in care iti poti stoca muzica achizitionata (spre deosebire de iTunes, care la ultima reinstalare a Windows-ului, m-a anuntat, de exemplu, ca el a descarcat deja o data jocurile pentru ipodul meu, si ca n-are chef sa le mai descarce a doua oara…)
Am putut plati via paypal, si asta imi place din ce in ce mai mult, nu sunt un paranoic in ceea ce priveste introducerea datelor cardului meu pe site-uri de comert electronic tocmai pentru ca le folosesc doar pe cele in care am incredere, insa nu am chef sa le introduc de fiecare data pe toate, cod, nume complet, cod de securitate…va rog. Un paypal romanesc, baieti?:)
Asa deci: am gasit albumul “exotic” pe care il cautam, Darkel, al solistului omonim, parte a formatiei de muzica electronica AIR. Ii puteti gasi marele hit “Be My Friend” printre piesele din “radioul” contului meu pe Last.FM, impreuna cu alte (re)descoperiri de-ale mele.

Ce am observat, si  cu ocazia asta, e ca temerile celor care prevedeau caderea pietei muzicale din cauza radiourilor care iti permit sa asculti aproape ce vrei sunt nefondate. Mai degraba te stimuleaza sa cumperi descoperirea unor piese pe care altfel nu le-ai fi descoperit atat de usor.
A doua achizitie a fost una locala, insa pe care nu cred ca o gaseam pe e-ok, si anume albumul “Dependent de blues” al formatiei “Trenul de noapte” , pe care am avut placerea s-o ascult in Green Hours vineri seara.Si asta e a doua observatie asupra comportamentului meu de gurmand muzical: concertele bine alese se lasa si ele cu achizitii de CD-uri.Si desi nu imi place sa generalizez pornind de la comportamentul meu, pentru ca, in general, asta poate duce la concluzii gresite, cred ca aceste doua tendinte sunt clare si in tabloul general al pietei muzicale.

Florin, ai legatura!:)

6 Comments »

 1. sorry, sunt povesti;
  in ultimii ani am avut contact direct cu un label major din vest si pot sa iti zic ca CD-ul este cvasi-mort, oricat am incerca sa cautam beneficii ilozorii din partea netului;

  industria muzicala trebuie reformata din temelii luand in calcul Internetul si retelele mobile, gasit un alt business model, complet nou fata de ceea ce s-a facut pana acum.

  Comment by Daniel — April 16, 2008 @ 1:13 pm

 2. Da, stiu, Daniel, ziceam mai demult de CD ca a devenit instrument statistic in analiza vanzarilor de muzica.

  Insa dupa cum ziceam si in articol, mi-am cumparat mp3-uri. Iar “trenul de noapte” puteau sa imi livreze albumul lor si pe un stick usb, tot l-as fi luat. Doar ca momentan ar fi trebuit sa imi fac eu CD ca sa-i ascult si in masina, pentru ca masina mea actuala n-are mufa USB la CD player :)

  Si cred ca tocmai asta e reforma industriei muzicale, si o traim live: muzica digitala si live. CD-ul, impreuna cu toate limitele lui, e, evident, pe ultimul drum.

  Comment by clickio — April 16, 2008 @ 1:21 pm

 3. da, am uitat insa sa precizez ca vanzarile digitale nu acopera nici pe departe pierderile suferite de moartea CD-ului — acopera maximum cca 8%.

  reforma industriei nu a inceput inca, labelurile majore abia incep sa constientizeze necesitatea ei; ce putem spune este ca revolutia va avea sigur loc, intrebarea e cand.

  lumea crede ca daca exista suporturile digitale pentru distributie, gata, labelurile se vor conforma imediat; realitatea este ca ele sunt conservatoare, inerte, si vorbesc abia cu sfert de gura despre necesitatea schimbarii.

  Comment by Daniel — April 16, 2008 @ 1:35 pm

 4. De unde ai/cum ai calculat cifra aia de 8%?

  Chiar daca gigantii se adapteaza mai greu, cum e in fiecare industrie, nu doar in cea a muzicii, eu cred ca reforma a inceput. Cu ei probabil se va termina:)

  Comment by clickio — April 17, 2008 @ 5:07 pm

 5. “De unde ai/cum ai calculat cifra aia de 8%?”

  N-am calculat-o; o am de la sursa.

  Comment by Daniel — April 17, 2008 @ 5:38 pm

 6. Creşterea vânzărilor din digital nu acoperă scăderea vânzărilor de CD-uri.

  Şi de ce zici: “Nu cred că-l găseam pe eOk.ro”?! Ai dat search?

  Mai mult chiar: dacă nu este acolo, eOk.ro dă posibilitatea să uploadezi muzica pe care nu o găseşti acolo. Şi ea devine legală, indiferent de locul de unde ai luat-o tu :-) Nu e frumos?

  Comment by Florin Grozea — April 18, 2008 @ 1:30 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu