post Despre cum pot vedea unii oameni tehnici problemele

April 14th, 2008

Insemnare despre: business,internet — clickio @ 4:32 pm

Azi am ascultat una din cele mai interesante prezentari din iTunes University. Pe scurt, teoria prezentata era ca oamenii tehnici (intr-un sens mai larg decat “Cei care Se Inteleg cu Programatorii”) au tendinta de a reconstrui o problema pornind de la ceea ce pot ei rezolva. Adica, in momentul in care au o problema, se gandesc la ceea ce pot face ei in privinta acelei probleme, si suma a ceea ce pot face ei devine definitia noii probleme.

Ca exemplu, prezentarea respectiva folosea masurile luate impotriva terorismului dupa 11 septembrie. Desi nu sunt inutile, toate masurile de siguranta luate dupa 11 septembrie nu sunt pe cale sa rezolve problema terorismului pentru ca nu anihileaza cauza terorismului (una politica, nu tehnica) ci sunt doar piedici impotriva acestui fenomen. Care piedici, desi nu sunt inutile, nu vor putea niciodata sa-l opreasca, pentru ca orice piedica functioneaza doar pana gaseste cineva o cale sa o depaseasca sau sa o ocoleasca, si de obicei nu trece mult pana apare acel cineva. (vezi virusii de calculator, sau alarmele pentru masina)
In final, e util sa intelegi ca nu orice efort in directia rezolvarii unei probleme chiar daca pare ca are sanse sa te aduca mai aproape de rezolvarea ei, o rezolva complet. Si chiar daca sunt sute de lucruri pe care le-ai putea face pentru o problema, conteaza sa te concentrezi asupra celor care ataca nu efectul, ci cauza. Sau, in modul ideal, asupra celor care anihileaza efectele problemei curente, si se asigura ca problema nu se mai repeta. Ca tot suntem in business-ul rezolvarii problemelor(suna mai bine “we’re in the problem-solving business”, nu-i asa?)
Bineinteles, in activitatea profesionala, lipsa simtului de a descoperi care idei rezolva problema si care nu este amplificata de inflexibilitatea unora dintre noi de a vedea dincolo de propriile solutii de care ne agatam cu dintii si tinem strans. Si cred ca am mai scris odata asta, nu e grav cand ai idei proaste, e grav atunci cand ai idei fixe. Indiferent daca sunt bune sau rele, multe sau putine.

2 Comments »

  1. Abordarea ta mi se pare interesanta, eu sunt economist si am probleme dese de comunicare pe chestiuni mai ales tehnice si mai ales cu inginerii, se pare ca ca visatorilor tehnici le lipseste uneori ierarhia prioritatilor, iar managerilor (cum am constatat candva si in blogul HR “conditia inumana” de pe recezia.ro) lelipseste creativitatea, asa ca probabil e bine sa ai cate putin din fiecare planeta…

    Comment by RaduH — April 14, 2008 @ 6:56 pm

  2. Asta nu impiedica pe “tehnici” sa detina 95% din valoarea actiunilor firmelor de succes din IT. Ia-o frumusel de sus in jos in topul Forbes, si numara cati geeks si cati MBA gasesti.

    Comment by Daniel — April 15, 2008 @ 11:53 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu