post Lectii invatate de massmedia de la bloguri: azi, surse si link-uri

April 22nd, 2008

Insemnare despre: internet,massmedia,romania perfectibila,romanisme — clickio @ 10:44 am

Incet, cu mare greutate, massmedia din Romania invata sa puna link-uri catre sursele anumitor stiri, pentru documentarea mai profunda decat suprafata ecranelor LCD din redactii a unor cititori ca mine, care vor sa inteleaga ce se intampla dincolo de stiri si titluri.

Una din situatii este cea in care regulile de trust acopera principii jurnalistice, si unii se trec tot pe ei drept sursa unei stiri care a iesit la lumina in alte redactii (a patit-o si Victor Ciutacu, cu exclusivitatea despre demisia, ma rog, aproape iminenta, a lui Sorin Oprescu, caz in care Realitatea “a citat ziarul trustului lor”, a patit-o si Piticu cu Realitatea.net- aici au citat, dar n-au pus link, si or s-o mai pateasca si altii cu altii, iar noi vom fi spectatori la  inca multe combinatii de x institutii de presa, incaierate cate doua in astfel de certuri legate de atribuirea corecta si completa a sursei).

Ceea ce vor invata institutiile massmedia de la bloguri va fi ca, intr-un final, sa se citeze corect si complet unele pe celelalte, tocmai pentru a stimula un astfel de comportament, si nu cercul vicios in care se afla acum. In care nimeni nu citeaza pe nimeni, toti se pun pe ei sau pe ai lor frati de trust drept sursa, si in cazul in care nu se pot cita tot pe ei, nu dau stirea (si avem cazul socant cu fata care a murit la locul accidentului, relatat de Antene si Jurnal, care a fost preluat doar de Gandul, restul presei facandu-se ca ploua cu alte subiecte).

Insa nu e atat de aproape momentul in care vom gasi in massmedia romaneasca online aceeasi forma de respect prin atribuire si link ca pe bloguri. Acum inca inotam in subiecte a caror sursa este, culmea, aproape permanent chiar institutia de presa pe care tocmai o vizitam. Cu atat mai amuzant este subiectul despre care vroiam sa scriu azi: sondajele politice, pe care de obicei le realizeaza institutii specializate, in cazul de astazi, Gallup Romania, si D&D Research. Mi se pare hilar ca in momentul in care povestesti rezultatele unor astfel de studii, sa precizezi drept sursa aceeasi institutie de presa. Cu atat mai mult cu cat tocmai faptul ca sunt realizate de astfel de firme specializate le valideaza rezultatele, precand de la principiile bunei credinte, desigur.

Si nu doar atat, pentru ca asta m-a determinat sa scriu azi articolul asta, dar de obicei rezultatele unor astfel de studii sunt disponibile public, si fiecare din cele doua institutii a trimis un comunicat de presa, si a facut disponibile rezultatele  detaliate ale celor doua studii, in format PDF.

Daca acestea exista, de ce sa nu pui un link catre ele? Doar Wall-Street si Hotnews mai au obiceiul asta bun, primul din cand in cand, celalalt mai des. Restul se tem sa puna link-uri, de teama ca le fug vizitatorii. Insa meditati va rog putin la efectul pe termen mediu si lung: voi ati citi un site sec, care te pune sa cauti pe google sursele originale, sau unul care ti le ofera de fiecare data, ca sa le ai la indemana oricand vrei sa analizezi problema in detaliu?

Asadar, in problema sondajelor politice de ieri, iata-le: comunicatul de presa GallupPDF-ul cu rezultatele sondajului Gallup, si PDF-ul cu rezultatele sondajului D&D Research, pe blogul lui Dan Petre (ziua buna, dom’ Profesor! A propo,n-am gasit comunicatul de presa pe site-ul D&D Research iar blogul D&D Research inca nu exista, desi are link in site…ntz, ntz, ntz.)

Si sursele prin care am ajuns la acea stire de pe Realitatea.net cu rezultatele celor doua sondaje au fost tot doua: blogul lui Orlando si cel al lui ClauTeo, care sesizeaza si el aceeasi problema, si pune link catre sondajul Gallup.

A, si nu e singura lectie pe care o vor invata institutiile massmedia de la bloguri, mai am una pe teava, dar o las pentru maine. Nu uitati ca o puteti afla prin RSS la prima mana, si ca oricand va puteti spune parerea mai jos, in limitele unui dialog civilizat.

9 Comments »

 1. Sunt niste marote absurde; pe care nu le-am inteles, nu le inteleg si nici n-am de gand sa incerc a le intelege vreodata.

  Comment by Victor Ciutacu — April 22, 2008 @ 11:44 am

 2. Esenta interactivitatii mediului e reprezentata de linkuri.

  Daca iti mai amintesti, ar trebui sa fie de 4 feluri:
  - catre surse directe (documente, comunicate de presa) –> aici e foooaaarte greu la noi
  - catre site-urile organizatiilor mentionate in articol –>
  - catre articole mai vechi pe aceeasi tema
  - catre articole similare de pe alte site-uri –> daca exista curaj in JO

  O sa mai ceva curga apa pe Dunare, Mures, Olt, Moldova si Colentina pana se vor intampla cele de mai sus in mod constant.

  Comment by Sandi — April 22, 2008 @ 7:19 pm

 3. Mda… wall-street are astazi bunul simtz de a pune link-uri si tupeul de a cere ca orice material de pe site-urile lor sa fie preluat doar cu acordul redactiei dupa ce si-au construit imaginea preluind la greu de la altii fara sa faca aceste lucruri, ceea ce a determinat si aparitia comunicatului CRP privind preluarea materialelor de pe internet. Super mishteaux, nu-i asa ?

  Comment by Marian S. — April 26, 2008 @ 10:36 pm

 4. marian, nu am preluat niciodata un articol pe wall-street / alt site internetcorp fara a solicita in prealabil acordul redactiilor respective. nu inteleg unde am gresim prin faptul ca acum cerem acelasi tratament.

  Comment by mihai — April 28, 2008 @ 11:41 am

 5. Cred ca eu am fost inteles gresit.
  Eu nu am zis nimic de voi.
  Eu am zis ca faimosul Internet Corp s-a dezvoltat preluind fara rusine si fara discernamint materialele altora iar acum au pretentia ca orice materiale de pe site-urile lor sa fie preluate doar cu acordul lor.
  Mesajul ulterior (care vad ca a disparut fara urma) continea un link catre comunicatul CRP prin care se cerea o oarecare doza de bun simtz in acest domeniu. Conform zicalei “nu iese fum fara foc“ ia sa ghicim noi cam la cine se referea comunicatul CRP, printre altii ?
  Ca o concluzie: n-ar fi bine sa dai acel link cu comunicatul CRP ?

  Comment by Marian S. — April 28, 2008 @ 11:02 pm

 6. [...] de promovare informare si preluare de feedback. Asta e o discutie pe care o stiti, in  schimb Ionut Oprea face azi o analiza pertinenta a linkului pus de catre media pe alte [...]

  Pingback by Mass-media si blogurile - azi Link-urile at » piticu .ro — June 30, 2008 @ 4:12 pm

 7. Victoras, tata… Tu oricum n-ai inteles niciodata nimic…

  Comment by Un mare fan Ciutacu — June 30, 2008 @ 4:35 pm

 8. înțeleg din comentarii că domnul Victor nu s-ar supăra dacă cineva i-ar prelua ideile, articolele și toate cele… fără să citeze sursa … BRAVO! NOT!

  Comment by Henrich — June 30, 2008 @ 8:44 pm

 9. [...] sa scriu pe blog, Despre ce am putea sa ne dorim si pentru internetul romanesc, Dana Negoescu, Lectii invatate de massmedia de la bloguri si care mi-au intarit convingerea ca Ionut Oprea este una dintre “eminentele cenusii” [...]

  Pingback by Ionut Oprea | FocusBlog — July 15, 2008 @ 2:11 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu