post Primele doua tendinte clare pentru 2008: internationalizare si video

April 14th, 2008

Insemnare despre: business,internet — clickio @ 9:41 am

Chiar daca le pun pe taste ceva mai tarziu decat la momentul previziunilor anuale, mi-am facut cateva notite pentru 2008 de la inceputul anului si pana acum. Si incep cu doua.

1. 2008 e anul internationalizarii masive a pietei romanesti de internet. Cand stii, mai exact, ca piata romaneasca de internet isi confirma potentialul? Atunci cand tarile din jur incep sa se intereseze de investitii in ea. Avem deja filiale romanesti a unor agentii din tarile vecine, antreprenori din tarile vecine interesati sa intre pe piata din Romania (si care pun deja in balanta clasicul build vs buy – de aceea sunt cat se poate de acord cu Sergiu cand spune ca investitiile abia au inceput), si probabil pana la sfarsitul anului vom vedea multe companii internationale intrand pe piata romaneasca. Nu ma astept neaparat la gigantii internetului, desi tot in 2008 asteptam si un Yahoo! in versiune locala, ci la companii din tarile din jurul nostru.

Si e bine, pardon, e foarte bine, pentru ca asta va creste competitia, si intreaga piata. Cine se
teme de competitie n-a fost pregatit pentru ea de la inceput.

2. 2008 va fi anul in care segmentul video va deveni din ce in ce mai important, si vor fi trei
drivere importante, spre deosebire de anul trecut cand era doar unul. Avem, inca pe primul loc, continutul, cu ale sale platforme de distributie, producatori si in curand licentiatori ( in weekend am testat intensĀ  acelasi serviciu de video HD streaming despre care vorbea Alex Buga pe Twitter), apoi comertul electronic (emagtv.ro va avea si companie anul asta), si nu in ultimul rand serviciile (de la CV-ul video incercat cu degetul de profesiionline.ro anul trecut la multe alte servicii care vor folosi video ca si platforma).

In plus, avem doua trei adservere video dezvoltate in Romania, care au fost deja puse la treaba, unele dintre ele chiar cu rezultate impresionante. Asadar, nu lipseste, ahem, monetizarea.

Evident, odata cu asta vor veni si problemele, pentru ca, din cate am observat, e posibil ca piata serviciilor de acces la internet sa nu fie pregatita pentru a livra tot acest continut video…

1 Comment »

  1. apoi comertul electronic (emagtv.ro va avea si companie anul asta) …

    De unde stii asta?

    Comment by Chis Florinel — April 14, 2008 @ 3:29 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu