post Noul val de spam si ale lui footere

May 13th, 2008

Insemnare despre: amuzante,internet,romania perfectibila,romanisme — clickio @ 10:17 am

Probabil o parte din voi stiti ca am si o adresa de email pe IAB Romania, pe care o folosesc exclusiv in activitatea voluntara pe care o desfasor pentru asociatia industriei de internet din Romania. Daca adresa de gmail pe care o stiti aproape toti o folosesc pentru a ma inscrie pe diferite site-uri, si exista sanse ca in situatia asta sa ajung si pe site-uri cu practici mai dubioase, adresa de la IAB Romania nu o folosesc decat pentru comunicari oficiale care tin de IAB.

Buuun. Cu toate acestea primesc incredibil de mult spam pe adresa asta, si asta si pentru ca serviciul de email de la Gazduire.ro nu include in mod implicit si un modul antispam, chestie pentru care i-am criticat si cu alte ocazii, si ii voi critica in continuare.

Pe langa zecile de spamuri clasice pe care le sterg in fiecare zi, sunt si cateva romanesti. Si nu le mentionez aici, ca nu merita. Le-am raportat in schimb la rbl.sns.ro, ceea ce va recomand tuturor. O raportare pe zi de la fiecare ar putea tine spamul romanesc in lesa :) .

Insa as vrea sa ne distram astazi cu pretextele din footer, sau scuza lamentabila pe care o folosesc aceste companii pentru a trimite comunicari comerciale nesolicitate, pentru ca e un apogeu al lipsei de bun simt. Expeditorii isi vor recunoaste probabil capodoperele dupa stil, gramatica sau alte caracteristici unice. Poate facem si un top, dupa ce strangem mai multe.

Nu e o incercare de a opri spamul neaparat (trecerea in lista neagra si folosirea pe scara larga a acestora ajuta mult mai bine la asta, aviz tuturor) ci de a le clarifica tuturor celor care ajung sa primeasca sau sa ia contact in vreun fel cu astfel de emailuri si sa creada ca sunt legitime in vreun fel, din cauza textelor de justificare din footer.

Singurul lucru pe care l-am putea face, nu ca industriasi ai internetului (ha, v-a placut asta?), ci in calitate de utilizatori de internet, ar fi sa nu  mai raspundem la spam si sa sfatuim pe toata lumea sa nu faca asta, indiferent de bogatiile promise de fiecare spam: gratuitati, reduceri, etc. Pentru ca e singurul lucru care le alimenteaza.
Top initial, in lucru:

1. “  Acest email este o cerere de accept comunicari comerciale si are un caracter unic. Adresa dumneavoastra este una  publica (internet, cataloage, etc). Daca totusi doriti sa va stergeti din baza de date utilizata -  http://www.website.tld/dezabonare.
Daca doriti sa primiti informatii, inscrieti-va sau dati un reply cu continutul accept.”

Total gresit, e un mix de aberatii. Acceptul trebuie obtinut inainte de trimiterea comunicarii comerciale. Faptul ca o adresa de email e publica nu indreptateste pe nimeni sa o exploateze fara permisiunea proprietarului. Si nu ca ar conta, dar nici nu e unic, ca l-am primit de mai multe ori, pentru ca se vrea a fi, culmea, un fel de newsletter. Nesimtletter, mai degraba.

2.  “Pentru ca intelegem si apreciem intimitatea d-voastra ne cerem scuze daca acest
mesaj a ajuns din greseala la dvs, iar daca doriti sa nu mai primiti astfel de
mesaje in viitor va rugam sa dati un reply cu mesajul NU TRIMITE .”

Observati, in primul rand intelegem conceptul de privacy, tradus aici prin intimitate, iar apoi chiar il apreciem. Probabil in afara orelor de program, pentru ca incercam sa va vindem niste softuri, la care culmea, unii oameni chiar au muncit probabil, prin incalcarea grava a ceea ce, dealtfel, intelegem. Si apreciem.

3.”Primiti acest mesaj in urma abonarii dvs. pe site-ul nostru sau un site partener”. Hai nu ma-nnebuni!:) Serios? “Daca nu mai doriti sa primiti mesaje sau considerati ca abonarea dvs s-a produs din greseala, va rugam sa acceptati scuzele noastre pentru neplacerile provocate si sa va DEZABONATI. Va multumim.”

Sa clarificam un lucru. O abonare nu se poate produce singura, nu se obtine “in vitro” are nevoie de proprietarul adresei care trebuie sa-si dea acordul pentru asta. Asadar, evitati atat exprimarea asta, cat si emailurile care o contin, pentru ca nu ma astept ca spammerii de mai sus sa imi citeasca blogul. Nu mai conteaza ca DEZABONATI nu avea link, ca doar era pus la deruta acolo…

4.”Acest mesaj va este transmis de catre Spammer Travel Agency complet in acord cu prevederile CAN-SPAN Act din 2003. Va invitam sa cunoasteti si sa profitatide ofertele promovate de agentia noastra.

Apreciem si intelegem intimitatea dumneavoastra si ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din gresala la dumneavoastra. Dacadoriti sa nu mai primiti in viitor informatii si oferte cu caracter promotional din partea noastra, va rugam sa raspundeti pe acest e-mail fara a scrie vreun mesaj ( ve-ti fi automat sters din baza de date )”

Draga Spammer Travel Agency, in Romania functioneaza legislatia romana, despre care poti gasi un raport complet in recomandarile IAB Romania pentru email marketing, dar probabil asta e o ACTIVITATE PREA DIFERITA de ceea ce faceti dvs. In rest, am inteles ce apreciati si intelegeti, “ve-ti” fi vorbit probabil cu firma care incearca sa vinda softuri mai sus.

5. “Acest e-mail nu este SPAM deoarece, in acord cu prevederile CANSPAM Act / 2003, contine toate datele de identificare ale expeditorului. Adresa dv. de e-mail a fost luata dintr-o baza de date privata si a fost folosita pentru a va aduce la cunostinta serviciile noastre si pentru a va deschide o noua oportunitate de afaceri. Daca nu doriti sa mai fiti contactat de noi, click Remove’>aici.”

Suna bine asta, nu? Biet utilizator de email de care fug toate oportunitatile, NOI te ajutam sa iti deschizi o noua oportunitate de afaceri. Mai bine ti-ai deschide o alta casuta de email, odata ce primesti mesajul asta. Insa nu stiti cea mai mare culme a mesajului : e un fel revista SF :) ) Asta da noua oportunitate de afaceri… In rest, tot legislatia romana se aplica. Ce e interesant e ca expeditorul introduce termenul de “a fost luata dintr-o baza de date privata”… Sa-ntelegem ca in timpul lui liber sparge servere?

Sa ne distram si cu exemplele voastre, cele mai distractive sau cele mai recente.

6. (unul care le inglobeaza pe toate) Acest mesaj va este transmis de SPAMMER GROUP S.R.L. si este o cerere de accept de comunicari comerciale El nu se doreste a fi catalogat drept SPAM*, deoarece contine toate coordonatele de contact ale expeditorului. .Adresa d-voastra de e-mail a fost gasita pe un site public sau a fost publicata intr-unul din numeroasele ghiduri de afaceri existente in Romania. Acest mesaj va este adresat cu scopul de a va invita sa profitati de oportunitatile mentionate, caz in care va rugam sa trimiteti un mesaj cu subiectul SUBSCRIBE .. Pentru ca intelegem si apreciem intimitatea D-voastra ne cerem scuze daca acest mesaj a ajuns din greseala la dvs. iar daca doriti sa nu mai primiti mesaje publicitare in viitor va rugam sa sa dati replay la mesaj cu subiectul UNSUBSCRIBE.. Pentru a evita alte neplaceri va rugam sa precizati si adresele de e-mail alternative, care vreti sa fie scoase din baza de date, altele decat adresa de e-mail la care ati primit acest mesaj. Va multumim anticipat pentru întelegere!

4 Comments »

 1. Sunt intru totul de acord. Din pacate, am intalnit si cazuri un pic mai ciudate. De exemplu, am scris acum ceva timp despre o firma care isi promova serviciile prin astfel de metode, iar urmarea a fost un mail tip SPAM, ce parea trimis de pe adresa oficiala a firmei la care lucrez trimis catre mii de adrese.

  Comment by George — May 14, 2008 @ 9:18 am

 2. Urat de tot, aia nu mai e doar spam, ci se inscrie si la phishing, si cred ca e mai usor de dovedit si se lasa cu consecinte mai grave. Ar merita sa vorbiti cu un avocat specializat despre asta (nu ca ar fi prea multi in piata:) )

  Comment by clickio — May 19, 2008 @ 3:06 pm

 3. Am fost si am depus plangere la politie, din partea firmei, nu a mea. Dar politistul cu care am vorbit, mi-a spus ca cel mult, as putea eu personal sa depun plangere. Cat despre infractiune, mi-a spus franc ca nu stie foarte bine daca este contraventie sau infractiune. De localizat, am localizat un ip dar cam atat, atat providerul de internet cat si ANRCTI au fost foarte zgarciti in a da detalii. Ba nu, ma corectez, au fost chiar nesimtiti, nu au raspuns nici la telefoanele pe care le-a dat, nici la mailurile trimise. Singurul lucru pe care mi-l spuneau in continuu era ca nu sunt singurul. Sper sa nu mai treaca si altcineva prin asta, cu toate ca la mine a fost lejer, dar putea sa fie ceva mai serios. Intr-un fel apreciez si faptul ca nu m-a dat nimeni afara, pentru ca daca lucram in vreo companie obtuza, acum admiram geamurile curate din afara.

  Comment by George — May 19, 2008 @ 3:12 pm

 4. Lasa ca altii primesc de la Raiffeisen cate 4 mailuri pe zi si pe yahoo.

  Comment by Jocuri Noi — April 15, 2009 @ 9:14 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu