post Alexa: nici un site romanesc in top 10 :)

July 22nd, 2008

Insemnare despre: blogging,generalitati,internet — clickio @ 12:53 pm

N-am vizitat de mult timp Alexa.com, de cand exista Google Trends for Websites, un instrument similar de estimare a traficului nediferentiat, bazat pe un volum limitat de informatie.

Insa cum am ajuns pe el azi, m-am gandit sa vad ce parere mai are despre “top 10 cele mai vizitate site-uri de romani”. Ei bine, daca in trecut mai aparea cate un neogen prin top, sau o softpedia, acum Alexa spune ca, dupa datele pe care le strange prin toolbar-ul sau, un esantion deci limitat, topul ar fi cam asa:

1. Google.ro

2. Yahoo.com

3. Hi5.com

4. Youtube.com

5. Google.com

6.  Wikipedia.org

7. Blogger.com

8. IMDB.com

9. Rapidshare.com

10.  Gamebookers.com

Concluzii:

1. Google.ro + Google.com inseamna o distanta considerabila fata de Yahoo, si de “restul lumii”. E interesant insa ca proportia romanilor care folosesc Google.ro ar fi, dupa Alexa, foarte mare.

2. Wikipedia imediat dupa Google.com ar fi un lucru bun, laudabil.

3. La fel si urmatoarele doua: blogger.com – probabil bloguri romanesti, dar si straine, si IMDB.com,  probabil putini il acceseaza direct, majoritatea prin cautari legate de lumea filmului

4. Foarte interesant, Gamebookers, site de pariuri online,  inainte de Softpedia.

Foarte important /Foarte de retinut / Atentie mare!!!: Si datele Alexa, si datele Google Trends, sunt estimari foarte limitate. Uneori pot fi mai apropiate fata de alte masuratori, alteori mai indepartate. Nu acceptati grafice Alexa ca argumente ultime sau unice decat in cazuri exceptionale.

Insa topul de mai sus poate fi un excelent punct de plecare intr-o discutie despre internetul romanesc.

6 Comments »

 1. [...] unltimul articol scris de Ionuţ şi mă gândeam de ce se întâmplă lucrul ăsta. De ce românii preferă să petreacă mau mult [...]

  Pingback by Alexandru Gugurel Blog » Blog Archive » Internetul românesc — July 22, 2008 @ 2:22 pm

 2. Aproape totul mi se pare ok, dar cind ma uit la locul 3 tot am un moment de pauza :-) . Cit despre Google, mai sunt citeva tari prin Europa unde inregistreaza tot niste diferente foarte mari (de exemplu UK). Cit despre google.ro vs google.com, banuiesc ca este localizarea automata a Google-ului si nu neaparat optiunea utilizatorilor (ca hint: daca vrei sa scapi de aceasta auto-localizare foloseste http://www.google.com/ncr).

  ./alex

  Comment by Alex Popescu — July 22, 2008 @ 3:26 pm

 3. Da, ai dreptate cu localizarea. In cazul asta putem de vorbi de “rezistenta romanilor la localizarea automata :) ” , avand in vedere ca Google.com este folosit totusi de foarte multi, dupa Alexa?

  Funny: la insemnarea cu Alexa au raspuns pana acum doi de Alex :) )

  Comment by clickio — July 22, 2008 @ 3:36 pm

 4. Nu ştiu de ce te miră preferinţa românilor pentru Google.ro. E la fel cu preferinţa francezilor pentru Google.fr, a spaniolilor pentru Google.es, etc.

  Marea majoritate a românilor caută cuvinte româneşti, iar rezultatele sînt mult mai bune cu Google.ro decît cu Google.com. Încearcă un test şi ai să te convingi. Sînt multe cuvinte care se scriu la fel în română şi alte limbi dar reprezintă lucruri diferite. Căutînd cu Google.ro dai de cuvîntul românesc, căutînd cu Google.com dai de cuvîntul străin. Un exemplu banal e “carte” care în seamnă “carte” în română, dar “hartă” în franceză. Vezi şi singur care serviciu de căutare e mai bun în acest caz.

  Ce spune Alex Popescu este greşit. Este opţiunea utilizatorilor, pentru că dacă nu le-ar conveni ar trece pe Google.com, lucru de altfel foarte simplu pentru că e o legătură la partea de jos a paginii Google.ro.

  La fel stau lucrurile şi cu celelalte servicii localizate de Google, ele au prins la populaţia generală şi au fost o idee extraordinară din partea Google care le-a adus profit (să nu uităm şi de reclamele de pe Google.ro, pe care românii sînt mult mai predispuşi să apese decît pe cele în engleză).

  Comment by Boogle — July 22, 2008 @ 6:33 pm

 5. Nu ma mira acest clasament. Multi romani joaca pe gamebookers, iar celelalte cred ca erau de asteptat.

  Comment by Gabi Nistoran — July 22, 2008 @ 10:39 pm

 6. Nu e nicio mirare. Ma asteptam la un asemenea clasament. Google pwns.

  Comment by Cosmixxx — July 30, 2008 @ 5:38 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu