post Revenirea portalului. Credeati ca e pe moarte? HA!

July 10th, 2008

Insemnare despre: advertising,business,internet,marketing — clickio @ 1:34 pm

O observatie scurta legata de o revelatie avuta la vederea cifrelor SATI pe iunie: Ati vazut ca primele 5 site-uri din SATI dupa numarul de “clienti unici”(lasand la o parte Trilulilu) sunt PORTALURI?

Si acum, explicatia. Circula pe la noi, fie adusa la import, fie cultivata aici in spatele blocului in ghiveci, pe birou, impresia ca portalurile sau conceptul de portal ar fi pe moarte. Ei bine, nu. It’s alive and kicking!

Intr-adevar, in Trafic.ro portalurile nu sunt “cele mai vizitate” sau “cele mai traficate” site-uri pentru ca suntem cu totii numarati zilnic, ceea ce inseamna ca site-urile “cele mai vizitate” sau “cele mai traficate” nu au neaparat cel mai mare numar de vizitatori unici, ci cel mai mare numar de vizitatori unici x vizite/saptamana. Si cum frecventa pe site-urile mari e cel putin 2, e clar de ce produsul asta e (cu atat) mai mare decat audienta unica a unui site.

SATI, analizand unicii pe luna, a inversat topul. Cel mai mare reach lunar il au, dupa cum e si normal, portalurile generaliste.

Un alt argument pentru asa-zisa “moarte a portalurilor” era faptul ca traditionalele portaluri ale ISP-urilor(home.ro al RDS si kappa.ro al Astral/UPC) au fost lasate in paragina, si chiar si in anul de gratie 2008 nu par sa fie in vreo faza de reconstruire . Insa se pare ca noii-veniti fac treaba foarte buna, la peste 1 milion de unici pe luna.

Photobucket

5 Comments »

 1. oricum am de 1000 de ori mai multa incredere in SATI decat in trafic.ro

  Comment by mihnea — July 10, 2008 @ 3:32 pm

 2. [...] să pornim la drum cu o comparaţie între un blog şi un portal, formă online a cărei dominare din umbră ne-o anunţa recent Ionuţ Oprea. Au cele două două termene din această comparaţie lucruri în comun? Cu siguranţă. Sunt [...]

  Pingback by Blogul faţă cu reacţiunea : INconstantIN.ro — July 14, 2008 @ 9:54 pm

 3. Mihnea, e doar o problema de perceptie. Am lucrat la Trafic.ro mai bine de un an, si chiar daca nu mai lucrez acum acolo, iti pot spune in continuare ca dubiile si rezervele pietei in ceea ce priveste rezultatele afisate automat de Trafic.ro nu sunt justificate.

  Singura problema pe care o am cu Trafic.ro este ca alimenteaza in continuare confuzii intre audienta si activitatea pe site-uri. Insa nu e o problema de manipulare a rezultatelor, ci de metodologie/algoritm.

  Avem, totusi, si o manipulare a rezultatelor, in newsletterul Trafic.ro, care face tot felul de adunari in cautarea unor adevaruri fie evidente fie prea bune pentru a exista.

  De la audienta totala a internetului pe care o calculam printr-un algoritm special atunci cand lucram acolo, Trafic.ro a inceput acum sa adune cifrele unele cu altele haotic, pentru a demonstra ciudatenii, cum ar fi ca blogurile sunt cea mai vizitata categorie de site-uri. Si oricat de mult as vrea sa cred asta, nu e posibil.

  Comment by clickio — July 14, 2008 @ 10:08 pm

 4. [...] – Trafic.ro confirma in ultimul newsletter constatarea mea cu revenirea portalului. [...]

  Pingback by Back in business cu SATI si Trafic.ro | Ionut Oprea — August 20, 2008 @ 1:00 pm

 5. [...] portalurile monitorizate de SATI si a rezultat ca desi topul portalurilor ramane neschimbat fata de tabelul din luna iunie, daca luam in calcul doar vizitele directe pe adresa numeportal.ro si nu serviciile conexe [...]

  Pingback by Topul portalurilor din SATI dupa vizite directe - ROL pe primul loc | Ionut Oprea — August 20, 2008 @ 1:20 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu