post Proiect: Istoria internetului in Romania

September 29th, 2008

Insemnare despre: internet — clickio @ 7:22 am

Ce si de ce?

De mai mult timp ma bate gandul sa pun bazele unei pagini de referinta, care sa adune permanent cat mai multe din elementele care au punctat si influentat dezvoltarea internetului in Romania. O istorie a internetului romanesc, de la origini si pana astazi, actualizat in fiecare an, sau poate chiar mai des.

Poate fi o resursa utila pentru toti cei care intra in industria noastra, si stim cu totii ca avem nevoie de din ce in ce mai multi.  Pe de alta parte, poate fi un exercitiu de memorie, de comparatie si de invatare pentru oricare dintre noi, si nu in ultimul rand, o imagine cat mai completa a istoricului acestei industrii ne poate da indicii despre directiile si ritmul ei de dezvoltare pe viitor.

In plan concret, poate fi o referinta si pentru toate elementele care se vor primele in categoria lor (primul site de x, prima plata online, prima campanie de un anumit fel, etc) sau cele mai mari pana in prezent, daca vreti, un Guiness Book al internetului romanesc.

Cum?

Vreau ca “Istoria internetului romanesc” sa fie un al doilea proiect major pe care il facem impreuna, bloggeri cu bloggeri, jurnalisti cu jurnalisti, specialisti cu specialisti, dupa succesul proiectului de anul trecut cu prima campanie de publicitate pe bloguri. Chiar mi-ar dori sa fie primul proiect la care toata industria de internet din Romania contribuie, si e un proiect 100% noncomercial, asa ca nu aveti nici un motiv sa nu o faceti.

Bineinteles, toti cei care vor contribui vor fi mentionati alaturi de contributiile lor, toate sursele pe care le vom folosi vor fi mentionate, si orice sustinere de orice fel, personala, sau institutionala, va fi de asemenea, amintita  in … istorie.

La fel, produsul final al eforturilor noastre va fi publicat sub o licenta creative commons, (recent lansate in Romania – un exemplu de subiect de  nominalizare), singura conditie pentru preluare/prelucrare fiind atribuirea sursei(“Istoria internetului romanesc” si adresa pe care va fi publicata, si nu Ionut Oprea sau clickio.ro).

Nu imi propun sa promovez prin acest proiect vreo companie, vreo persoana, sau vreo teorie, sa alimentez sau sa ating orgolii, si nici ca acest proiect sa degenereze din cauza unor inegalitati de entuziasm, si de aceea cred ca e important un rol de moderator in astfel de proiect, si ca moderarea trebuie sa fie una pre-publicare si nu post-publicare ca intr-un sistem de tip wiki. Cu voia voastra, imi asum rolul de moderator, si de culegator principal al acestor informatii.

Insa procesul va fi unul deschis pentru toti cei care vor dori sa contribuie cu buna-credinta.

Modalitate de lucru

Vom incepe cu nominalizari. Oricine vrea sa participe cu nominalizari ale diverselor momente o poate face prin comentarii la acest articol sau pe adresa mea de email(clickio la gmail punct com), eu am deja o lista in lucru, pe care o voi publica intr-o prima varianta saptamana viitoare, impreuna cu nominalizarile stranse pana atunci.

Forma pe care o propun pentru nominalizare este: momentul cat mai clar definit in timp, obiectul nominalizarii, si motivul, pe scurt, pentru care merita nominalizat. Daca veti considera ca e nevoie, trimiteti-l pe email(clickio la gmail punct com) impreuna cu datele de identificare/contact ale persoanei care contribuie, in caz ca avem nevoie de detalii suplimentare.

Ca structura, putem folosi atat anii, cat si un set de categorii (massmedia, publicitate, web20, legislatie, si altele – propuneri?). Sunt sigur ca acest continut va creste, de la o lista de ani si luni in care s-au intamplat lucruri importante pentru internetul romanesc, la pagini despre toate elementele petrecute intr-un anumit an sau intr-o anumita categorie.

Si oricine are orice propunere legata de intregul proiect, e invitat, ba nu, PROVOCAT sa participe.

Pentru un proiect similar, vizitati ce au facut redactorii CNET,  o selectie a celor 50 cele mai importante momente in istoria internetului international, asa cum le-au vazut ei, un proiect relativ similar despre care am aflat in dimineata asta, insa realizat in stilul traditional al massmedia, cu usile inchise. Tin de multe luni proiectul asta la naftalina, insa selectia lor mi l-a adus din nou in minte, si ca sa nu mai pierdem timpul, haideti sa-l incepem. Impreuna.

Calendar estimativ:

A doua saptamana din octombrie – o prima lista de nominalizari

Ultima saptamana din octombrie – lista finala de nominalizari

Noiembrie – Prima editie a istoriei internetului din Romania, cuprinzand perioada 1998-2008 (poate chiar mai devreme de 1998, vom vedea)

Asadar, ce ai de facut? Propune nominalizari, sau fa orice alta propunere referitoare la acest proiect. Critica-l constructiv si vei ajunge in istorie!:)

35 Comments »

 1. buna ideea… poate ar fi fost frumos sa incepi cu o istorie a blogosferei. s-ar scrie mai usor cu ajutorul bloggerilor.

  pentru o istorie a internetului, cred ca ar trebui sa faci si un mic research printre companiile care au pornit publishing-ul online, printre ISP-isti, pe la publicatii.

  mai mult ar trebui sa faci structura paginii de la inceput, iar oamenii apoi sa contribuie. asa o sa iti fie tie mai usor.

  Comment by cm — September 29, 2008 @ 8:24 am

 2. [...] a comment » Cum ce propune Ionuţ Oprea mi se pare un proiect foarte mişto, îl trâmbiţez şi io la care vrea să se [...]

  Pingback by Istoria internetului din România « Picătura chinezească — September 29, 2008 @ 8:54 am

 3. Salut, Cristi, ca de obicei cu feedback util. Da, o sa discut cu cat mai multe din companiile si specialistii cu vechime, in cazul in care nu vor veni ei deja cu propuneri, si in ce priveste blogosfera cred ca o putem face lejer categorie de sine statatoare.

  O prima varianta de structura am sa incerc odata cu prima lista de nominalizari/propuneri.

  Comment by clickio — September 29, 2008 @ 8:55 am

 4. Prima pagina despre romania… eu o stiu din 1993-1995, cred, pagina lui Tavi Ureche, din Canada, aici: http://www.info.polymtl.ca/Romania. Acum e 404-not found, vezi poate gasesti ceva cache.

  Si o alta pagina veche… http://www.netside.net/uniunea_romaneasca/anunt.html

  Mai am …
  http://64.233.183.104/search?q=cache:CjCEORIqNwkJ:aroweb.iiruc.ro/ArowebSePrezinta.htm+aroweb&hl=ro&ct=clnk&cd=2&gl=ro
  .. o incercare nereusita de a coagula oamenii de online de atunci.

  Web Club – primul internet cafe din Bucuresti cred, acum nu mai exista.. era in Pta Victoriei, acum vis-a-vis de blocul turn BRD, cred ca se mai vad inca insemnele la poarta.. ruginite..
  http://www.webclub.kappa.ro

  Si liceul care a avut prima pagina de net, printre primele, liceul de informatica Tudor Vianu, adresa e acu alta, atunci era: http://www.lbi.ro/ .. inca e acolo…

  Si primul post tv care si-a facut site.. http://www.protv.ro..

  HotNews.ro a fost lansat in mai 2000 sub numele RevistaPresei.ro (acum arhivat la http://old.revistapresei.ro ). In scurt timp, http://www.revistapresei.ro s-a impus ca lider intre publicatiile de informatie de pe web-ul romanesc. In aprilie 2005, RevistaPresei.ro a capatat o noua identitate, argumentata prin profilul sau unic de platforma multimedia de informare: HotNews.ro.

  Cauta si istoria site-ului ziare.com, o sa ramai surprins.. cat de vechi este.

  Succes!

  Comment by Liviu Taloi — September 29, 2008 @ 10:33 am

 5. Poate iei legatura cu ei sa-ti explice…
  http://web.ncf.ca/bv561/phr.html

  Liviu.

  Comment by Liviu Taloi — September 29, 2008 @ 10:38 am

 6. daca e facut dupa modelul Crave pare Ok. mi-e tare teama ca romanii nu pot fi obiectivi… :)
  pentru inceput nu ar strica un domeniu.ro pentru proiect. istoriainternetului.ro nu e luat. tre sa fie unu mai scurt, anyway…

  apoi trebuie decis daca blogurile romanesti au voie sa faca parte din istorie si pe ce criterii. eu zic ca trebuie amintit primul si apoi doar cifrele in diferiti ani. nimik altceva. e mai sanatos asa.

  si la final cine decide? facem comisie? :) ) e prea frumoasa si stufoasa ideea pentru ca o idee gresita sa nu o transforme intr-o galagie romaneasca.

  dar sa fim optimisti…

  Comment by adrian boioglu — September 29, 2008 @ 10:41 am

 7. Merita pomenit momentul in care a aparut google.ro ro.wikipedia.com si in general variantele romanesti ale unor site-uri mari,care scriu istoria internetului mondial (da da stiu,internetul deja este mondial :P )

  Si momentul in care se va lansa Yahoo.ro … Despre Yahoo.ro sunt sigur ca BobbyVoicu stie mai multe

  Un proiect foarte interesant … i’m in

  Comment by vlad gidea — September 29, 2008 @ 10:51 am

 8. http://tech.groups.yahoo.com/group/I-p-A/message/1781
  BetOnNet – primul concurs cred, inainte de Internetics…

  Comment by Liviu Taloi — September 29, 2008 @ 11:04 am

 9. Nu uita sa vb cu: Mihai Batrineanu (ex PCNet), cu Varujan Pambuccian (deputat), Gheorghe Serban (director ANISP), Adi Rotaru (IIRUC-RoLink-GURU).

  Mai poti citi si aici cate ceva despre primele conferinte in romania despre open source…
  http :// jalobean.itim-cj.ro / rose96.html

  Comment by Liviu Taloi — September 29, 2008 @ 11:59 am

 10. da, merita vorbit cu batrineanu; in ’95 (in buc, cel putin) sa ai acces la internet de acasa insemna sa te conectezi cu uucp la mailul de la pcnet (inainte de asta puteai trimite si primi mailuri folosind bbs-urile din reteaua fidonet)

  Comment by Gramo — September 29, 2008 @ 1:08 pm

 11. [...] de la origini si pana astazi […]” (cititi mai multe despre proiectul lui Ionut Oprea aici) Share and Enjoy: These icons link to social bookmarking sites where readers can share and [...]

  Pingback by Istoria internetului in Romania at Gramo`s World — September 29, 2008 @ 1:12 pm

 12. Daniel Racovitan si Listele de discutii moderate de el: I-p-a si WebExpert

  Comment by drac — September 29, 2008 @ 1:49 pm

 13. O idee la care cred ca trebuie sa incepi cu inceputurile: fenomenul ISP: Eunet, Fundatia Soros, Kappa, DNT, PCNet, FX Internet, si de-abia apoi ajungem in zilele noastre spre content si blogging.
  Internetul in Romania a insemnat ani multi conectivitate si … cam atat.

  Comment by Doru Panaitescu — September 29, 2008 @ 2:00 pm

 14. (…)

  Comment by Istoria internetului romanesc — September 29, 2008 @ 2:39 pm

 15. misto intiativa ta;

  eu cel putin am o multime de amintiri (incapand cu 1995) si la fel probabil si altii (Orlando, Val Dragu, Erimescu, etc.)

  ar fi pacat sa se piarda, si o compilatie ar fi mai mutl decat binevenita.

  Comment by Daniel — September 29, 2008 @ 4:54 pm

 16. Am incercat sa strang si eu cateva date care sper sa ajute. http://www.underclick.ro/articole-1-Istorie_Internet.html . Nice project !

  Comment by Claudiu Gamulescu — September 29, 2008 @ 7:03 pm

 17. [...] Oprea comes up with a very good idea. Let’s make a Romanian Internet History and check all the major events in the development of this [...]

  Pingback by Claudiu Gamulescu » » Romanian Internet History — September 29, 2008 @ 7:05 pm

 18. E o idee buna. De ce nu faci un wiki unde sa poata edita aproape oricine? Ar putea fi interesant.

  Comment by Vivi — September 29, 2008 @ 8:17 pm

 19. O idee nu e suficienta. Astept prima versiune si vin cu sugestii.

  Comment by Razvan Girmacea — September 29, 2008 @ 10:00 pm

 20. De acord cu Vivi. Cred ca pentru un asemenea proiect un wik ar fi mai potrivit. Spor!

  Comment by Claudia S. — September 30, 2008 @ 4:09 am

 21. De Mircea Batraneanu vroiam sa pomenesc si eu si de PCNet :) . In 1996 era unul din putinii provideri de net si cand aveai adresa de mail parca era o regula sa fie la pcnet.ro asa cum e acum cu yahoo si gmail
  A! Mai erau si cei de la hades.ro, departament (partener) Deck Computers

  Comment by dana — September 30, 2008 @ 10:59 am

 22. [...] scurt, ce-am facut de-am ajuns aici. in stadiul la care pana si vrajitorii fac marketing online. istoria internetului e un proiect deschis de ionut. poate participa si e chiar invitat sa participe oricine are date si [...]

  Pingback by istoria internetului « imi place sau nu-mi place… — September 30, 2008 @ 5:26 pm

 23. Ar trebui sa incerci sa iei legatura cu administratorii primelor chaturi – kappa si expres; sa’ti povesteasca, eventual, cei care au trait atunci cum s’au constituit primele comunitati de chatisti, cum era viata pe webchat, cum s’a trecut la mIRC… 2baciu a.k.a. ten2 *cred ca e la alsys, acum, era la evz), ady (de la kappa), suciu (tot evz, candva), oh, si mai sunt dar cine’i mai tine minte… oamenii din dosul unei adevarate vieti paralele
  geez, cei din jur ne priveau ca pe niste freaks!!!
  :)

  Comment by Cristian — September 30, 2008 @ 6:10 pm

 24. [...] Ionut lanseaza proiectul de realizare a unei istorii pentru internetului romanesc, excelenta ideea, mult [...]

  Pingback by Orlando » Blog Archive » remarcate — October 1, 2008 @ 9:05 am

 25. http://www.ici.ro/romania/en/resurse/email_1998.html

  Comment by Liviu Taloi — October 1, 2008 @ 2:39 pm

 26. http://www.ici.ro/romania/en/resurse/email_1996.html :)

  Comment by Daniel — October 1, 2008 @ 4:00 pm

 27. Poate va ajuta asta: http://www.google.com/search2001.html

  E disponibil pana la jumatea lui noiembrie.
  Hurry up.

  Comment by patrash — October 1, 2008 @ 6:38 pm

 28. Prima librarie online din web-ul romanesc: http://www.teora.ro

  Comment by Dan Girtan — October 2, 2008 @ 2:43 pm

 29. 1998, Prima librarie online din web-ul romanesc: http://www.teora.ro

  Comment by Dan Girtan — October 2, 2008 @ 2:46 pm

 30. [...] in definitiv, o sa vedem ce spune Ionut Oprea de el in Istoria internetului din Romania, ca cica va fi un proiect de referinta in urmatorii ani. [...]

  Pingback by Oameni mari in online | de ce? blog — October 5, 2008 @ 5:34 pm

 31. vorbeste si cu Gheorghe Rusu de la Interglob, a fost directorul primului ISP din Ro, daca imi amintesc bine

  Comment by bazilide — October 6, 2008 @ 10:16 pm

 32. Uite cativa “dinozauri” enumerati pt. business-ul online – http://www.orlando.ro/?p=28

  Comment by Liviu — October 7, 2008 @ 11:15 am

 33. Detin ceva informatii despre istoricul business-ului online de pe la noi (magazine virtuale, proiecte guvernamentale, cifre etc.).

  De indata ce am putin timp la dispozitie o sa clarific calitatea informatiile via e-mail.

  Toate cele bune!

  Comment by Petrvs — October 8, 2008 @ 10:20 pm

 34. Ionut, sunt niste grupuri jurnalismonline pe Yahoo, acolo unde studenti sirguinciosi au publicat teme despre internetul din Romania. O resursa plina de potentiale surprize as spune eu.

  Da un mail de crezi ca te pot ajuta cu ceva.

  Sandi

  Comment by Sandi — October 14, 2008 @ 3:10 pm

 35. [...] poate de intiativa lui Ionut Oprea, si pentru ca ma pregatesc cu ceva materiale pentru un jurnal si pentru Gala, am decis sa supun [...]

  Pingback by Ajutati-ma sa gasesc primul magazin online romanesc (cel dintai, cel mai vechi) | Liviu Taloi — March 14, 2011 @ 8:12 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu