post “Atestari istorice” online

October 6th, 2008

Insemnare despre: internet,istoriainternetului.ro — clickio @ 8:58 am

In istoria indepartata, atestarile sunt documentele oficiale care s-au pastrat si scrierile cronicarilor, intr-un fel, similare cu initiativa mea. Pe internet insa, avem cateva instrumente/oportunitati de “atestare documentara specifice”, in ordinea crescatoare acuratetei:

* web.archive.org,un site care contine toate paginile pe care le-a indexat pe internet, de-a lungul vremii, incepand cu 1996. Data atestarii de catre web.archive.org e putin mai recenta decat data infiintarii sau lansarii unei anumite pagini/unui anumit website, deoarece e data la care motorul de cautareĀ  web.archive.org a descoperit si indexat pentru prima data un website, cu ajutorul toolbar-ului Alexa si al functiei Site-uri similare, integrata in Internet Explorer. La fel ca multe documente istorice, nu toate paginile indexate de Web Archive mai sunt disponibile acum, chiar si in cache-ul arhivei.

* cu ajutorul lui web.archive.org putem descoperi paginile din 1996-1999 ale unor publicatii/site-uri majore, care, la momentul respectiv, aveau un obicei excelent, cel putin pentru demersul nostru: isi introduceau pe homepage “countere”, coduri care numarau consecutiv utilizatorii care accesau paginile respective, si mentionau si data la care a fost introdus. Poate fi o atestare mai apropiata de momentul lansarii decat momentul indexarii de catre Web Archive.

Aceste doua instrumente, impreuna cu motoarele de cautare (mai multe, asa cum ii sta bine unei cercetari serioase) vor oferi masa principala de date brute privind evolutia internetului in Romania in perioada 1995-2008.

* massmedia despre internet in perioada 1996-2008, disponibila partial online (“e-media”, cum o numea portalul Kappa in 1997). Prima surpriza din aceasta categorie a fost cand m-a contactat echipa BIZ pentru a ne pune la dispozitie o colectie de reviste care au continut materiale mai ample despre internet, deoarece probabil cate unul-doua articole au existat in fiecare numar. Le vom rasfoi cu atentie cu grija si vom cita toate elementele care ne vor completa informatiile. UPDATE: a ajuns deja colectia, si azi am tinut in mana primul numar al revistei BIZ, din februarie 2000, care are urmatorul cover story: “Revolutia INTERNET, modul in care se concep afacerile se schimba total” alaturi de fotografia lui Mihai Batraneanu, “omul care a inteles puterea e-business”

* site-urile corporate ale unora din companiile romanesti de internet (la unele am colaborat chiar eu pentru a le realiza in forma actuala :) , de aceea stiu ca mai contin informatii de felul asta :)

Acestea doua din urma ne vor oferi o masa substantiala de informatii filtrate, unele din perspectiva jurnalistului, ideal echidistanta, si celelalte din perspectiva subiectiva, insa mai in cunostinta de cauza, a celui care le-a scris. Putem verifica in felul asta datele brute de mai sus, sau le putem completa/detalia.

* Avem avantajul de a fi in continuare contemporani cu toti cei care au contribuit la construirea internetului romanesc, si asta cred ca e cea mai importanta resursa pe care o putem folosi in acest proiect. Unii deja au inceput sa se implice, si apuc abia acum sa le multumesc. Pe mail si la telefon vor putea fi, probabil mai generosi in detalii decat in paginile de arhiva pe care le-au generat pana acum.

Cred ca oamenii din industrie ne vor ajuta cel mai mult sa plasam diverse elemente pe axa timpului, sa aflam de ce s-au intamplat unele, de ce nu s-au intamplat altele, si alte detalii relevante despre cum a evoluat internetul in Romania, si am convingerea ca vor fi cea mai bogata resursa.

Daca mai gasiti si alte resurse sau instrumente pe care le putem folosi, dati-mi de veste. Pana atunci imi puteti recomanda in continuare persoane, companii, pagini web, sau amintiri proprii despre internetul romanesc.

1 Comment »

  1. [...] Internetului in Romania Gasind, din intimplare, articolul in care Ionut prezinta citeva moduri de recuperare a istoriei Internetului in Romania, imi vine sa [...]

    Pingback by Istoria Internetului in Romania « Leonardo Radoiu — November 2, 2008 @ 8:35 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu