post Ca tot vorbeam de drepturi de autor…?

October 16th, 2008

Insemnare despre: internet — clickio @ 12:37 am

Youtube mi-a taiat accesul la una din piesele preferatede la  The Killers: Don’t Shoot Me Santa. Pretextul? “This video is not available in your country”. Cred ca e prima data cand Youtube limiteaza in functie de zona geografica accesul la continut, si mai ales pentru un videoclip pe care l-am vazut de zeci de ori pana acum si il salvasem chiar in lista mea de favorite.  Situatia e trista pentru ca, desi piesa am cumparat-o, mi-e dor de videoclip. Iar ultima oara cand il vazusem, era disponibil si la calitate maxima.

Update: comentariul lui Florin Grozea m-a determinat sa adaug o completare direct in articol: nu cred ca e o problema de continut publicat fara permisiunea detinatorului de drepturi de autor, ci mai degraba de o politica noua a Youtube de a limita anumite zone de continut pe criterii geografice, ceea ce il apropie de Hulu.com, televiziunea online care transmite online serialele americane la scurt timp dupa ce au fost difuzate pe TV. Si acolo accesul e limitat pe criterii geografice, mai exact, doar utilizatorii din US il pot folosi.

12 Comments »

 1. Concluzia? Schimbă ţara!

  Comment by Bogdan — October 16, 2008 @ 3:27 am

 2. Pune-te in situatia Youtube, ei poate mai vor sa isi monetizeze content-ul , stii cat valoreaza click-ul de la un roman.

  Comment by Marius — October 16, 2008 @ 9:48 am

 3. Marius, pe asta cu “stii cat valoreaza click-ul de la un roman” n-o inteleg.

  Un “click de la un roman” este foarte valoros intr-o campanie adresata utilizatorilor romani, si faptul ca nu sunt astfel de campanii pe youtube inca nu inseamna ca nu vor fi pe viitor…

  Comment by clickio — October 16, 2008 @ 9:58 am

 4. Nu e deloc prima dată când se întâmplă asta! De când a fost preluat de Google, YouTube s-a “curăţat” de materiale care nu sunt licenţiate.

  DE exemplu ProTV a făcut presiuni mari şi a reuşit să scoată toate înregistrările de emisiuni. Iar marile case de discuri şi de producţie de afară au contracte şi monitorizează site-ul.

  Comment by Florin Grozea — October 16, 2008 @ 10:20 am

 5. Florin, videoclipul respectiv e unul postat pe youtube cu ocazia unei campanii umanitare, si el nu a fost sters, exista in continuare, doar ca nu e disponibil pentru vizionare in Romania.

  Asadar, nu cred ca e o problema de continut publicat fara permisiunea detinatorului de drepturi de autor, ci mai degraba de o politica noua a youtube de a limita anumite zone de continut pe criterii geografice, ceea ce il apropie de Hulu.com, televiziunea online care transmite online serialele americane la scurt timp dupa ce au fost difuzate pe TV. Si acolo accesul e limitat pe criterii geografice, mai exact, doar utilizatorii din US il pot folosi.

  Comment by clickio — October 16, 2008 @ 10:25 am

 6. Poi… pe youtube sunt mult versiuni ale aceluiasi material video (un videoclip sigur apare de mai multe ori). Nu ai gasit nici o varianta accesibila din Ro?

  Comment by adrianze ze — October 16, 2008 @ 10:45 am

 7. pai… si de ce crezi ca fac asta?

  Comment by robert anghel — October 16, 2008 @ 11:37 am

 8. Ionut, referitor la cat valoreaza click-ul unui roman , ca posesor de cont adsense care primeste 3-4 vizitatori din .ro pe zi iti pot spune ca ma simt scarbit cand primesc 0.05-0.20 de la romani,iar video-ul de care vorbesti nu se adreseaza romanilor, ca marea majoritate a romanilor folosesc youtube-ul , e problema lor, eu sper ca pe viitor sa se faca o comunitate regionala a youtube, cum s-a facut si pentru alte tari. La fel si la alte site-uri unde am cont de CJ, blochez Romania pentru ca nu am nici un castig. Nu mi se pare normal sa platesc bandwith-ul din buzunar, internetul e totusi o afacere iar eu nu am de gand sa o fac pentru fun

  Comment by Marius — October 16, 2008 @ 12:53 pm

 9. Marius,

  Eu cred ca subestimezi valoarea click-ului respectiv prin faptul ca ignori ditamai marginea pe care o are Google la fiecare click,care se scade din cat da efectiv advertiserul pentru a se bucura de acel click.

  Intr-adevar, la noi nu e suficienta batalie pe AdSense si asta tine preturile mai jos decat in alte tari, dar cred ca daca ai vinde singur sau daca ai folosi alte retele ai putea obtine venituri mai mari decat cu Google, totul e sa ai ce vinde.

  Insa revenind la discutia initiala, cred ca si pentru Google “click-ul unui roman pe youtube” are o valoare mult mai mare decat cea despre care vorbesti tu, avand in vedere marginea pe care o incaseaza pentru fiecare, faptul ca Youtube e proprietate a aceleiasi companii, si numarul probabil enorm de romani care folosesc Youtube in fiecare luna…

  Comment by clickio — October 16, 2008 @ 1:00 pm

 10. Nu este deloc ceva nou. Este doar o opţiune destul de veche – atunci când faci upload poţi limita ţările de unde poate fi vizionat filmul. Cu alte cuvinte, Youtube nu cenzurează sau limitează nimic – pur şi simplu îi permite “autorului” (deşi ştim şi noi cam câţi dintre cei care uploadează sunt autori şi câţi simpli propagatori de conţinut video fără a avea drepturi de autor) să hotărască pe cine-şi doreşte ca viewer.
  Însă dintr-un anume punct de vedere, într-adevăr, ceea ce face Youtube e un pic aiurea din punctul de vedere al uzabilităţii, ca să folosesc un barbarism: de ce mai apar la căutare rezultate care nu pot fi accesate? Aceasta este singura problemă adevărată.
  Aşadar, inclusiv explicaţia lui Florin este una care ţine mai degrabă de teoria conspiraţiei decât de adevăr. Pur şi simplu deşteptul care a uploadat melodia ta preferată şi-a exercitat dreptul de a limita accesul românilor la filmuleţul lui… Mare brânză.

  Comment by filosofulupeste — October 16, 2008 @ 4:21 pm

 11. Da, recunosc ca nu-s un utilizator atat de frecvent de YT, si abia am observat ca mai sunt cateva variante ale videoclipului care n-au nici o problema cu difuzarea in Romania.

  Dar nu vad de ce un utilizator obisnuit ar limita accesul la un clip la cateva luni dupa ce l-a publicat (ca initial l-am vazut de cateva ori bune). Nu doar apare la cautare, dar a ramas salvat si in contul meu la clipuri favorite si, desi il am acolo, nu-l pot accesa.

  Dincolo de discutia despre pirateria pe/prin youtube, vreau sa specific ca asta era un clip incarcat de casele de discuri cu ocazia unei campanii umanitare(celebra campanie RED la care au participat si alte formatii si alte firme mari, ca Apple). Doar ca, desteptul de mine, in loc sa salvez clipul salvat de o casa de discuri, l-am salvat pe asta, ca probabil se vedea mai bine. Si de aici tot taraboiul. What an user giveth, he can also taketh away, nu?:)

  Oricum, trebuie sa adaug si in articol, mai mentionez ca acum ma uit din nou la videoclipul asta si ii multumesc din nou lui Youtube, desi ma frustrase rau de dimineata:)

  Comment by clickio — October 16, 2008 @ 5:21 pm

 12. georestrictionarea cred ca are vreun an pe youtube. :)

  Comment by Costin — October 17, 2008 @ 3:22 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu