post Despre topurile de influenta

October 10th, 2008

Insemnare despre: advertising,business,ecommerce,internet,marketing — clickio @ 10:10 am

Vorbeam ieri cu un furnizor din online care ma intreba de ce n-am comentat nimic vizavi de listele circulate saptamana asta, ale oamenilor influenti in online. S-a starnit o mare polemica in jurul lor, aceeasi zarva care imi aduce aminte de toate concursurile internetului romanesc si toate ocaziile de stabilire a unor topuri.

Nu am comentat pentru ca nu vad vreun criteriu concret de masurare a influentei. Intr-adevar, eu ca si toti cei care si-au manifestat parerea, am topul meu al oamenilor influenti din online, dupa propriile mele criterii, pe care insa nu incerc sa le impun si altora, da, Alex?:). Insa sa incercam sa facem un top general fara sa ne punem de acord asupra criteriilor inseamna sa punem caruta inaintea cailor.

Si influenta nu e nici cel mai usor lucru de masurat. E un domeniu pe care il studiez la randul meu, pentru ca are legatura directa cu una din ariile mele de specialitate: blogurile si cum pot fi ele folosite in marketing. Nimeni nu a gasit inca formula influentei, si probabil cine o va face va fi pasibil de un Nobel in sociologie.

In lipsa unor criterii clare, eu va propun altceva: un top in functie de mentiunile in presa din ultimul an, folosind nou-lansatul serviciu de monitorizare online pentru profesionisti NewsMix (gasiti topul acesta pe site-ul NewsMix, in josul paginii Analize.). Topul ia in calcul nu atat mentiunile efective, cat si sursele unice in care se regasesc acele mentiuni. Astfel, o persoana care e mentionata de mai putine ori, insa in mai multe locuri apare mai sus in top fata de o persoana mentionata de mai multe ori, dar in mai putine locuri.

Nu e un top care sa arate influenta, ci doar mentiunile in presa din ultimul an (ultimele 364 de zile) culese de NewsMix.ro. E mai degraba un top al vizibilitatii decat al influentei, insa o legatura intre cele doua tot poate exista, chiar daca nu e aceeasi pentru toti cei prezenti in acest top. Insa, cum e vineri, va las sa va delectati cu acest top si sa va spuneti parerea despre el.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu