post IAB Romania, membru fondator al IAB Europe

October 21st, 2008

Insemnare despre: IAB,internet,istoriainternetului.ro — clickio @ 7:44 pm

Greu de crezut, nu? Eu unul ma bucur ca am finalizat etapa asta, e unul din punctele importante pentru care am incercat sa ma implic in activitatea IAB Romania in urma cu mai bine de un an.

Discutam cu IAB Europe de anul trecut. Dupa ce Digital Marketing Forum l-a avut ca invitat pe Alain Heureux, presedintele IAB Europe, am participat impreuna cu Cristi Petriceanu, GM Boom/Netbridge Investments si vicepresedinte IAB Romania, la doua intalniri IAB Europe, prima prilejuita de conferinta anuala Interact, in iunie, si a doua in septembrie, o adunare generala a membrilor IAB Europe.

La adunarea din septembrie s-au ales membrii primului Consiliului Director a noii asociatii IAB Europe, relansata azi cu o noua identitate, in linia noii identitati IAB US insa in acelasi timp diferita pentru a sublinia diversitatea europeana pe care o integreaza. Ulterior, la 1 octombrie a fost infiintata dpdv legal asociatia internationala IAB Europe, cu sediul in Bruxelles, si a fost o onoare sa participam la constituirea ei. Noul site IAB Europe este www.iabeurope.eu iar pagina Romaniei e aici.

Si ca sa intelegeti cat de important este rolul IAB Europe, ganditi-va la urmatorul aspect singular: unul din principalele roluri asumate de IAB Europe este lobby-ul pentru industria de internet la Parlamentul European, care chiar in perioada asta se pregateste sa ia masuri de reglementare a internetului, (precum incadrarea IP-ului la date personale), la care legislatia romana va trebui, intr-un final, sa se alinieze.  E important ca industria noastra sa fie reprezentata si in eventualitatea unor discutii in plan national, dar in acelasi timp de la rusi vine ploaia si de la bruxelles instructiunile despre directia in care curge.

In plus, IAB Europe pregateste un Knowledge Bank international, cu studii si alte informatii utile, la care vor contribui toti membrii sai(atat fiecare birou national IAB cat si membrii corporate, printre care si Comscore si Nielsen Online) si vor avea acces toti membrii membrilor sai (aviz companiilor cu activitate pe internet care inca nu s-au inscris in IAB!)

Urmeaza in noiembrie sa finalizam celalalt proiect major in care am investit anul asta eforturi mari la IAB Romania, studiul despre valoarea pietei de publicitate online din Romania, realizat impreuna cu PricewaterhouseCoopers.

Au mai scris despre asta: Hotnews.ro, Wall-Street.ro, DailyBusiness.ro iar comunicatul oficial il gasiti pe site-ul IAB Romania.

3 Comments »

 1. Bravo Ionut !

  Asta chiar e o chestie importanta!
  Cit despre adresele IP, ele sunt date cu caracter personal.
  Vezi si http://www.euractiv.com/en/infosociety/hustinx-tracking-people-easier-rfid/article-176220

  Comment by Bogdan — October 24, 2008 @ 7:30 pm

 2. Bogdan, dl Peter Hustinx exprima in articolul respectiv punctul de vedere ca in multe situatii IP-urile sunt date personale, insa asta nu inseamna ca sunt in toate situatiile. Intr-adevar, in cazul in care ele pot fi asociate cu alte date personale, adica in cazul furnizorilor de acces la internet, de exemplu, ele sunt date personale. In acelasi timp, daca sunt folosite in mod anonim, pentru a limita afisarea unei campanii, catre o persoana care nu este identificata, ci doar numarata, nu cred ca sunt date personale.

  Asadar, cel mai corect e: Adresele IP pot fi date cu caracter personal atunci cand sunt legate de date personale si pot fi folosite pentru identificarea unei anumite persoane. Cand sunt folosite in mod anonim, sau disociate de datele personale ale utilizatorului(in mare parte din cazurile in care sunt folosite in industria de internet), nu cred ca pot fi considerate date personale.

  Ce zici?

  Comment by clickio — October 27, 2008 @ 9:48 am

 3. Daca sunt folosite in mod anonim, sau se anonimizeaza, – atunci da, sunt de acord.

  Chiar daca sunt disociate de datele persoanale ale utilizatorului insa, ele sunt date cu caracter personal (vezi ca am folosit termenul putin diferit, nu date personale) pentru ca permit in orice moment (prin intermediul unui tert) identificarea persoanei.

  Dupa cum zice si Hustinx insa, chestia e foarte mult in dezbatere, dar din punctul de vedere a a autoritatilor de protectie al datelor – lucrurile sunt mai clare, ei emitind deja niste recomandari care contin IP-ul ca data cu caracter personal.
  Asta nu inseamna ca nu se pot stoca IP-uri, ci ca trebuie sa fi atent cu ele si sa le stergi dupa ce nu iti mai trebuie.

  Comment by Bogdan — October 27, 2008 @ 10:52 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu