post Solutie pentru confuzia privind nr de utilizatori de internet in Romania

October 23rd, 2008

Insemnare despre: IAB,internet,istoriainternetului.ro — clickio @ 8:58 am

Avem o confuzie grava referitoare la numarul utilizatorilor de internet in Romania. Cum procedam? Intai sa vedem de unde provine confuzia:

- Internetworldstats.com, initiativa unui domn, Enrique De Argaez, din Bogota, Columbia, citat in mod gresit de massmedia din Romania (chiar de ZF, din pacate…) drept sursa oficiala a informatiilor despre numarul de utilizatori de internet din Romania.  Domnul respectiv e un mic publisher specializat pe informatii despre internet, publica informatii pe astfel de site-uri de nisa pentru a vinde publicitate pe ele, nu isi asuma nici o responsabilitate  fata de continutul publicat si nu este in nici un fel un reprezentant oficial sau vreun garant pentru informatiile oferite.

- In lipsa unui recensamant oficial, despre care daca s-ar fi facut am auzit, nu avem decat urmatoarele informatii in Romania despre universul total al utilizatorilor de internet:

a. cifre privind numarul de conexiuni la internet – care ne pot arata un nivel minim al utilizatorilor (dar nu cifra exacta, pentru ca o conexiune nu inseamna un utilizator, fiind ambele cazuri de sub/suprareprezentare valabile: mai multe conexiuni per utilizator si mai multi utilizatori per conexiune). Ultima raportare ANRCTI, fosta ANRC, actuala ANC, aratau 5,8 milioane conexiuni in a doua jumatate a anului 2007, urmand ca pentru prima jumatate a lui 2008 sa avem cifrele in iarna asta.

b. in lipsa unor studii dedicate despre universul utilizatorilor de internet, avem  informatii statistice despre consumul de internet in studii care analizeaza alte universuri, mai exact SNA (Studiul National de Audienta) efectuat de BRAT pentru presa tiparita si SAR, studiul efectuat de IMAS – Marketing şi Sondaje SA şi Mercury Research SRL pentru universul ascultatorilor de radio, ambele la nivel national, SNA pe segmentul all urban, 14-64 de ani, SAR pe national, urban si rural, 11+. Ambele analizeaza internetul ca mediu secundar si pot oferi informatii despre proportia utilizatorilor de internet in universul studiat.

c. In vremea cand lucram la Netbridge/ Trafic.ro prezentam pietei un raport lunar al vizitatorilor unici raportati in mod global pe site-urile monitorizate de Trafic.ro, care din nou nu erau o exprimare exacta a numarului de utilizatori, pentru ca un vizitator unic nu reprezinta in mod absolut un utilizator, existand aceleasi doua cazuri de sub/suprareprezentare valabile: mai multe conexiuni per utilizator si mai multi utilizatori per conexiune.  Trafic.ro a oprit aceasta raportare in momentul in care cifra acelor vizitatori unici ajunsese la 8 milioane, ceea ce inseamna ca balanta era inclinata inspre supra-reprezentare.

d. Orice alte informatii despre numarul utilizatorilor de internet din Romania sunt estimari, si oricine isi poate face propria exprimare. Chiar si reprezentantii autoritatilor, atunci cand emit pareri despre cifra concreta a numarului de utilizatori de internet din Romania, folosesc estimari proprii, pornind de la cifrele pentru alti indicatori, precum numarul conexiunilor, … sau nu.

Am sa propun Consiliului Director al IAB Romania chiar astazi un proiect de colaborare cu cele doua institutii de mai sus care detin cele mai apropiate cifre de realitate (extrapolari statistice) pentru prezentarea unui raport oficial al IAB Romania in ce priveste cifra utilizatorilor de internet din Romania, dupa care vom avea discutii cu institutiile oficiale care folosesc aceste cifre despre utilizarea lor intr-o masura responsabila, si cu presa.

Cred ca e un proiect pe care il putem finaliza pana la sfarsitul anului, lamurind odata si pentru totdeauna problema asta. Si poate intr-un viitor apropiat ne vom permite si un studiu dedicat pentru universul utilizatorilor de internet.

5 Comments »

 1. Cred ca ar trebui initial sa definim ce inseamna “utilizator de internet din Romania”, pentu ca fiecare intelege ce vrea din acest lucru.
  Vrem sa aflam numarul de persoane (fizice) din Romania care viziteaza siteurile .ro? Mi se pare un obiectiv prea indraznet in acest moment.

  Singul lucru care il putem masura exact este numarul de clienti unici care viziteaza siteurile din .ro. Putem de asemenea afla citi din acesti clienti unici sint din Romania si citi din afara ei.

  Da, un utilizator se multiplica de citeva ori in cifra clientilor unici, pentru ca la fiecare conectare diferita (birou, acasa, mobile, conexiuni wi-fi, etc) el creste cifra clientilor unici.

  Iti dau citeva sugestii referitoare la sursele care ne pot oferi aceasta informatie:
  - SATI
  - trafic.ro
  - adserverele regiilor de publicitate.

  Cu aceste cifre in fata putem gindi un sistem de extrapolare a datelor pentru a ne apropia cit mai mult de cifra clientilor unici

  Comment by Sorin — October 23, 2008 @ 11:21 am

 2. Sorin, de aia se fac in celelalte medii studii traditionale, pe esantioane reprezentative, cu marje de eroare cat mai mici, care arata cati ascultatori are un post de radio si cati cititori are o publicatie tiparita(dincolo de tiraj).

  Da, ne intereseaza sa aflam cate persoane sunt pe internet in Romania, si cum nu le putem numara la fel de usor cum numaram unicii, le putem calcula statistic printr-un studiu. Si, repet, asta se intampla deja, in cele doua studii care analizeaza si internetul ca mediu secundar.

  Comment by clickio — October 23, 2008 @ 11:25 am

 3. Parca mai avusesem discutia asta acum 2 ani ! :-D

  Comment by Bogdan — October 24, 2008 @ 7:26 pm

 4. [...] Update: eroare [...]

  Pingback by 12 milioane de utilizatori de internet in Romania? | Marius Sescu — March 16, 2009 @ 7:18 pm

 5. [...] n-a verificat la MFX informatia, nici ulterior la ZF. Am incercat sa explic la momentul respectiv cauza confuziei si cine vrea sa aprofundeze subiectul ar trebui sa (re)citeasca si Ce este capul de utilizator de [...]

  Pingback by Pe urmele datelor oficiale despre folosirea internetului in Romania | Ionut Oprea — October 12, 2010 @ 7:43 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu