post Youtube este pentru Hulu ceea ce Trilu este pentru…?

November 18th, 2008

Insemnare despre: advertising,divertisment,internet — clickio @ 8:11 am

Am simtit in dimineata asta nevoia sa mai explic o data diferenta conceptuala dintre Hulu.com si Youtube, dincolo de diferenta clara pe care majoritatea cititorilor mei sper sa o stie, si sa inceapa direct cu paragraful urmator, cat le explic celorlalti: Hulu a aparut ca un raspuns al conglomeratelor americane de media si continut la Youtube, e un site pe care acestea au introdus majoritatea productiilor de pe TV (seriale, talkshow-uri) si care le ofera gratuit si in mod exclusiv publicului american, impreuna cu publicitate de la mari advertiseri. Hulu se promoveaza pe Youtube, postand diverse secvente din continutul sau.

Ca un raspuns la intrebarile pe care si le pun altii, Hulu are deja venituri considerabile pentru ca aduce in online continutul extrem de big- advertising-friendly de pe TV, impreuna cu mari advertiseri obisnuiti sa foloseasca acel continut, in timp ce continutul “user-generated” de pe youtube ii cam tine la distanta, li se pare riscant sa isi asocieze imaginea cu “cine stie ce ii trece prin cap unuia sa filmeze si sa puna pe youtube” din acelasi motiv pentru care nu vor  nici in print sa isi puna reclame langa/pe pagini cu crime si violuri. Si  e acelasi motiv pentru care unele companii se tem inca sa foloseasca unele bloguri in campanii.

Insa nici Youtube nu sta degeaba, au inceput deja sa semneze cu diverse companii producatoare pentru a le gazdui continutul original, si ad-friendly, iar marile case producatoare de muzica deja au propriile canale, cu o oferta destul de generoasa de clipuri. Lipseste doar un model de revenue-sharing precum Adsense.Vom vedea in viitor daca un AdSense for Music va fi solutia finala impotriva pirateriei muzicale.

Si desi par, Hulu si Youtube nu sunt concurenti. Sunt convins ca intr-un final, si Hulu si Youtube si alte platforme similare vor forma un ecosistem, in care fiecare va avea rolul sau, si propriul model de business.

Bun. Sa mergem putin in plan local, unde nu avem inca un Hulu. Avem un punchline.ro, site care isi propune sa mute online continutul de tip “stand-up comedy”, insa abia s-a lansat si e inca departe.

Pe de alta parte, pe Trilulilu cred ca inca e vorba, in principal, de monetizarea prin simple bannere a audientei pe care reusesc sa o stranga ca Youtube local follower. Si ma gandeam azi, ce ar fi daca ar aparea si un Hulu romanesc? Nu neaparat un BrainTV, un LiberTV, un Evo TV sau un HappyFish, pentru ca toate acestea au plecat de la premisa construirii de la zero a continutului, perspectiva indrazneata, dar riscanta. Ci un site care sa valorizeze continut deja existent, precum Hulu.

Sa asteptam si in Romania un Hulu, un portal video al continutului original? MediaPro ar putea construi un astfel de monstrulet online,are si continut, are si divizie online care sa-l faca sa duduie, si are si mediile in care sa-l promoveze pentru a-i aduce o audienta serioasa.

Ramane doar intrebarea: avem noi in Romania continut local, original, atat de interesant pentru a sustine o astfel de platforma? Nu de alta, dar motivul pentru care Hulu.com e disponibil doar in SUA e ca tot acel continut este difuzat in restul lumii prin contracte grase cu televiziuni locale.   E si aici loc de o revolutie, care sa schimbe modelul distributiei de programe TV, insa probabil vom mai avea de asteptat. Pana atunci, e important de subliniat ca succesul Hulu.com se bazeaza pe calitatea continutului respectiv, garantata de distributia lui globala pe TV. Si raman cu intrebarea referitoare la continutul romanesc.

1 Comment »

  1. E interesant că noi vorbeam în echipă despre Hulu vs YouTube chiar zilele astea. Orlando îmi zicea la Webstock că viitorul este tot al celor care deţin produsele de valoare, adică tot al marilor case de producţie/discuri.

    Pe partea de audio în România eOk.ro este ca Hulu (pentru că e susţinut, promovat, alimentat de “majori”), faţă de Trilulilu care e un UGC precum YouTube.

    Pe partea de video aştept şi eu… Că nu am timp să fac şi asta :-)

    Comment by Florin Grozea — November 18, 2008 @ 9:58 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu