post Mai multi clienti si bugete mai mari, vs urmarirea emailurilor si telefoanelor

January 20th, 2009

Insemnare despre: advertising,blogvertising,internet,marketing,telecom — clickio @ 9:26 am

Zilele astea am citit despre doua discutii care au incins spiritele pe online.

1. Webclub-ul la care n-am reusit sa ajung aseara a atins tangential subiectul deschis de mine despre adevaratele probleme ale industriei de internet/de publicitate online. N-o sa reusim sa le rezolvam daca nu reusim sa le intelegem, iar a da vina pe clienti cum a inteles ca s-a intamplat acolo e un pas in directia gresita. Am sa revin cu o continuare a discutiei despre problemele industriei, care insa trebuie sa aiba doua caracteristici importante pentru a reusi: sa fie constructiva, si selectiva (dupa metoda povestita in articolul respectiv, cititi-l daca l-ati ratat)

2. de azi 20 ianuarie intra in vigoare “Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii”, care a generat panica si discutii paranoice (inclusiv pe forumul Avocatnet…)

E o lege incomoda, ca toate legile menite sa contribuie la cresterea nivelului general de siguranta. E la fel de incomod sa iti expui nu doar bagajele, ci si continutul buzunarelor la aeroport, sa te descalti si sa te lasi pipait, samd.

Insa, dincolo de asta, e o lege normala. Inca din primul articol, precizeaza: “(3) Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.” Pe romaneste, nu iti citeste nimeni emailurile, si nu iti asculta nimeni telefonul, pentru oricine ajunge accidental pe pagina asta.

E vorba de un jurnal strict(chiar definit, cu ocazia asta, in mod oficial) al tuturor comunicarilor initiate prin retelele furnizorilor de telefonie si internet, care se supune legii anterioare privind protectia datelor cu caracter personal. Nu e un jurnal pana acum necunoscut furnizorilor de servicii telecom, care le foloseau pana acum in scopuri de marketing (cititi contractele pe care le aveti cu acesti furnizori), si probabil toti furnizorii de astfel de servicii tineau deja un astfel de jurnal, intr-o forma sau alta.

De fapt, legea de fata reglementeaza, standardizeaza, daca vreti, toate caracteristicile acestor jurnale, pentru a le putea folosi, la nevoie, in contracararea actelor teroriste, samd: perioada pentru care acestea trebuie sa fie pastrate de toti furnizorii (pana acum fiecare le tinea cat avea chef), faptul ca toate cheltuilelile implicate sunt deductibile, pentru a-i sustine si pe cei care nu faceau asta pana acum, si ca strangerea si pastrarea acestor date se supun legii privind datele cu caracter personal (care include si obligatii privind siguranta pastrarii acestor date).

Si, nu in ultimul rand, legea asta le obliga si SA LE STEARGA :)

Art 11(3) La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute in temeiul prezentei legi, cu exceptia datelor puse la dispozitia autoritatilor competente, potrivit legii, si care au fost pastrate de catre acestea, trebuie sa fie distruse prin proceduri automatizate, ireversibil.

Cred ca o problema mult mai mare e folosirea de retele nesecurizate care pot permite accesul oricarui hacker mai rasarit sa iti citeasca la propriu emailurile si chiar sa-ti compuna altele, daca vrea :)

4 Comments »

 1. Ma bucur mult sa vad ca aduci aceasta lamurire “iti citeste nimeni emailurile, si nu iti asculta nimeni telefonul, pentru oricine ajunge accidental pe pagina asta.”. Cred ca multi nu isi dau silinta sa inteleaga cu adevarat legea ci se iau doar de niste cuvinte pentru a mai face un mic scandal zilele astea :) )

  Bravo ca tu te-ai uitat pe ea si ai subliniat niste aspecte importante aici!

  Comment by Mihail — January 20, 2009 @ 10:05 am

 2. AAA, dar sa nu subestimam inteligenta conationalilor nostri. Unii (si aici arat un deget catre mass-media care ne alimenteaza si criza)chiar inteleg cu adevarat legea si tocmai de asta “se iau de niste cuvinte pentru a mai face un mic scandal zilele astea :) )”

  Comment by clickio — January 20, 2009 @ 10:11 am

 3. excelent articol. explica bine situatia si lasa o urma de optimism fata de toata mizeria din mass media. cu toate ca prea multe se fac in numele combaterii terorismului.

  Comment by Tudor Mateescu — January 20, 2009 @ 11:23 am

 4. [...] links: Orlando, Zoso, Sorin Tudor despre SATI, Ionut Oprea. Etichete: analiza, de pe net, marketing, online, webclub X1_AdParams = { ‘pub’ : [...]

  Pingback by Cum va fi 2009 in online (II) at ยป piticu .ro — January 20, 2009 @ 11:29 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu