post Context in piata romaneasca de telecom

January 9th, 2009

Insemnare despre: advertising,business,internet,telecom — clickio @ 12:58 pm

L-am vazut prima data pe blogul lui Vlad Popa, Sales Manager la InternetCorp, si de atunci mi-am tot promis sa-i fac un rezumat, dar abia in vacanta asta am reusit. Enjoy.

Cred ca e foarte utila o privire de ansamblu asupra industriei de telecom din Romania, care inseamna telefonie fixa, mobila, internet pe PC si deocamdata abia intr-o masura foarte mica internet mobil. Ceea ce ne scapa adesea in multe analize si discutii este contextul.

Asadar, astazi generam context, pe baza ultimului raport ANC/ANRC/ANRCTI  – in ultimii 3 ani a avut toate aceste denumiri/acronime,  ofer 3 ore de consultanta pentru cine ghiceste cum se va numi institutia anul viitor, ca la asa ministru, totul e posibil.

Conform INS, eram 21.528.627 romani la 30 iunie 2008 (important de mentionat pentru a sti la ce ne
raportam)

Telefonia fixa inca mai exista, n-a murit de tot, ba chiar revine cu cateva procente in 2008, cu o acoperire la nivel de gospodarii de aproximativ 50% in ROmania (51.5% la 30.06.2008 cf ANRCTI), din care cota Romtelecom a ajuns la 68,7%, iar ceilalti operatori (numiti si furnizori  alternativi) au impreuna 31,3%, conform celui mai recent raport ANC. In total 4 milioane de romani au telefon fix (4,01 la data de 30.06.2008, prima data cand a crescut dupa ce doi ani a fost in scadere, si oricum mai putini decat in 2006, cand erau 4,11 milioane).Asadar, 20,5% din romani, adica din aia 21,52 milioane de mai sus, inca mai folosesc telefonia fixa.

O cifra interesanta aici: Tot Romtelecom, sau “furnizorul fost monopolist” cum il alinta ANC are 99,1% din traficul internet pe linii ADSL/dial-up.

Telefonie mobila:
26,5 milioane de cartele SIM valabile (aflate in perioada de valabilitate, fie prepaid fie ca abonament)
din care 22,1 milioane de cartele active – de pe care s-a inregistrat activitate in ultimele 6 luni
raportate de operatori la ANC.

E clar ca rata de 123,01% de penetrare a telefoniei mobile la numarul de locuitori se bazeaza pe faptul ca multi dintre noi avem mai multe cartele, mai multe numere de telefon, si suntem “numarati” de mai multe ori, si ca exista in continuare si romani fara mobil (desi din ce in ce mai rari:) ) Aceasta rata a crescut constant, cu aproape 20% pe an (cu aproape 6 milioane de cartele/an).

La nivel general, 67,7% din cartele sunt prepaid si 32,3% sunt pe baza de abonament. Avem asadar, un numar de 8,6 milioane de abonamente de telefonie mobila (insa tot mai mare decat numarul real al persoanelor care folosesc abonamentele respective, cate 1, cate 2 sau chiar 3)

Tot la nivel general, aproape 70% (69,8) sunt abonamente inregistrate pe persoane fizice, si 30,2% sunt
abonamente de firma.

O firma are in medie 4,4 utilizatori/abonament, iar o persoana fizica are in medie 1.3 abonamente :)
Buuun. si ajungem la accesul la internet.

INTERNET

La 30.06.2008, existau in Romania 8,29 milioane de conexiuni la internet active in ultimele 6 luni, din
care: 2,29 la puncte fixe (acces dial-up- 0,02 mil si dedicat 2,27 mil), si 6 milioane conexiuni la puncte
de acces mobile, din care 3 milioane active pe abonament(in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G 1,1 milioane, 2,5 milioane GPRS/CSD) si 3 milioane pe cartele preplatite(0,32 mil.in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G , 2,99 milioane GPRS/CSD).

Aceste cifre sunt valori estimative, unice (sunt numarate o singura data conexiunile), si sunt considerate active doar daca au fost activate, automat/implicit sau la cerere, asa ca sunt relativ departe de numarul celor care le si folosesc.In plus, intre abonamentele la puncte fixe si cele la puncte mobile exista o usoara duplicare, care n-a putut fi evitata.

Conexiunile dedicate(fixe) in banda larga totalizeaza 1,98 mil la jumatatea lui 2008, adica 10.52% penetrare la nivelul locuitorilor si 27,04% la nivelul gospodariilor.

Din cele 3 milioane de conexiuni activate pe baza de abonament, doar 0.8 milioane au folosit efectiv serviciile de acces la internet furnizate contra-cost, iar  din cele 3 milioane activate pe baza de cartele prepaid, asadar numarul de utilizatori activi de internet mobil a fost in primele 6 luni ale lui 2008 de 1,18 milioane.

Datele ANC nu sunt diferentiate dupa dispozitivul pe care a fost folosit internetul mobil, asa ca nu putem sti care e proportia utilizatorilor de internet pe PC printr-o conexiune mobila vs. cea a utilizatorilor de internet pe mobil (ca de asta ma reapucasem de fapt sa ma uit la cifrele din raport)

Stim insa din prezentarea ofertei de publicitate mobila Vodafone ca portalul Vodafone Live! are aproximativ 250.000 de utilizatori :) care nu au fost definiti la vremea respectiva ca unici pe o anumita perioada. Intreb insa regia si revin :)

1 Comment »

  1. [...] Asa cum precizam aici, 6 milioane este, conform ultimului raport ANC/ANRCTI, numarul de conexiuni la puncte de acces mobile, din care 3 milioane active pe abonament ( in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G 1,1 milioane, 2,5 milioane GPRS/CSD) si 3 milioane pe cartele preplatite ( 0,32 mil.in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G , 2,99 milioane GPRS/CSD). Raportul ANC insa nu analizeaza tipul de terminal (mobil sau calculator/laptop) folosit pentru conexiune, asa ca acesti 6 milioane sunt laolalta utilizatori de internet fix si mobil. [...]

    Pingback by Utilizatori in Romania: de internet, de internet mobil, de m.hi5.com | Ionut Oprea — March 11, 2009 @ 3:13 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu