post Ziua back-up-ului personal 2.0

January 29th, 2009

Insemnare despre: diverse,internet — clickio @ 9:47 am

Anul trecut am propus ca pe 30 ianuarie sa serbam ziua back-up-ului personal, ca o zi in care sa ne amintim sa duplicam tot ceea ce conteaza, si sa punem o copie intru sfanta pastrare,  sa ne apere de catastrofe.

Tot in ziua asta putem dezbate strategii de backup, de management al back-up-urilor, si de pastrare cat mai lunga si in buna calitate a tot ce avem in format digital. Si nu in ultimul rand, cum viata noastra depinde adesea de viata altora, si acoperirea spatelui nostru depinde de acoperirea spatelui altuia, e bine sa profitam de ziua asta si pentru a propavadui back-up-ul si printre pagani ai acestei practici, pentru a-i converti de la
credinta lor cu zei razbunatori pe hard-disk-uri la a noastra religie a sfantului si blandului back-up.

Cu ocazia aniversarii, am reluat articolul de anul trecut, pe care l-am imbunatatit cu ce am mai invatat in anul care a trecut. In plus, aparut tot felul de servicii si dispozitive care ne pot face viata mai linistita, si ne pot feri de plansete.

Intro-ul l-am pastrat:

Unul din lucrurile pe care le-am auzit des in 2007 a fost : “am pierdut x”, unde x a luat valori intre “toate articolele de pe blog, fisiere de pe calculator, agenda telefonica” si infinitul tuturor variantelor posibile.
Propun sa alegem o Zi a Back-up-ului Personal, o zi in care sa ne amintim de back-up ca o procedura vitala, care ar trebui sa ne intre tuturor in reflex, in orice moment folosim medii digitale sau tehnologie, indiferent de activitatea profesionala sau personala pe care o desfasuram, in general sau in acea zi.
O zi in care sau cu ocazia careia nu doar sa ne amintim sa facem backup la tot ce consideram important, ci in care sa le amintim si celorlalti, si sa le atragem atentia asupra importantei back-up-ului, si asupra cator mai multe din situatiile in care este necesar si de ce.(”De ce”-ul e simplu: pentru a evita situatiile de criza din cauza unei defectiuni software sau hardware, insa e mult mai convingator cand e colorat cu exemple)

La ce sa facem back-up si cum.

Fisiere personale. Ori back-up periodic pe unitati statice (CD/DVD), ori back-up online pe diferite servicii (mozy.com costa doar 5 usd/luna, spatiu nelimitat), ori ambele. Nu va zgarciti la cd-uri/dvd-uri, luati unele de calitate (TDK, Traxdata) si scrieti-le pe unitati bune. Nu Folositi ftp-ul unui amic la care mai are acces tot
blocul ca sa nu va treziti cu ani de fisiere stersi din greseala.

Cine nu vrea back-up-uri multe si permanente, care sa se adune, ci unele temporare, poate folosi un USB stick, acum au ajuns si la 32 Gb pe un singur stick de memorie, suficient pt o intreaga partitie Windows.

Solutii intermediare, pentru uz mediu: Gmail, daca aveti fisiere sub 10 Mb. Vi le trimiteti pe email si le lasati acolo. In clipa asta Gmail ofera 7289 Mb. Daca depasiti, va puteti face alt(e) cont(uri).

Baza de date a blogului

Nu va “bazati” pe back-up-urile oferite de serviciile de gazduire. Faceti back-up periodic la baza de date, cu plug-in-uri automate, si faceti back-up la fisierele wordpress inainte sa le modificati.  La un an de back-up, puteti incepe sa stergeti din ele, lasand doar din 5 in 5. Si puneti-le si pe un DVD, in caz ca se indeplineste profetia paranoica a unora ca intr-o zi Gmail/Google va ceda:)

Agenda telefonului – cred ca asta e cel mai frecvent intalnita problema cauzata de lipsa back-up-ului.

Aici sunt 5 metode, in functie de disponibilitati:

1. La operator/dealer – Germanos oferea serviciul asta pentru clientii lor, e posibil sa fie disponibil si la ceilalti. Intrebati si spuneti-mi si mie.

2. Prin cablu/bluetooth/infrarosu cu softul de pe PC – in functie de telefon

3. Prin WAP – cu ajutorul serviciului Synkia

4. Prin Wi-fi/internet – cu servicii ca Zyb.com si Mobyko.com. Ultimul promite si o integrare interesanta cu Facebook, insa nu e pusa la punct.

5. Prin back-up manual pe alta cartela- doar pe anumite telefoane – Sony Ericsson parca aveau functia asta- daca aveti mai putin de 200 de contacte, si cred ca transfera doar nume si numere de telefon, insa tot e ceva.

Nu in ultimul rand,cei care lucrati pe PC/desktop nu uitati protectia impotriva intreruperilor (de curent, de internet, de viata a unei componente)

Folositi cu incredere UPS-uri, sau generatoare, in functie de situatie. In caz contrar, si chiar cu UPS, salvati frecvent orice document in care scrieti. Un Ctrl+S la fiecare cateva randuri nu strica niciodata, e un reflex foarte util de format.

In plus, cand scrieti un text mai lung pentru o pagina online, comentariu pe un blog sau un articol intr-o interfata de administrare,SAU UN EMAIL INTR-O INTERFATA DE WEBMAIL, NU SCRIETI NICIODATA DIRECT IN PAGINA WEB!!! Scrieti intr-un Notepad/Notepad++/Wordpad/Word/TextEdit/samd, salvati periodic, si cand e gata, dati copy-paste in pagina respectiva.

Insa daca folositi programe cu formatare, gen MS Word, copiati intai intr-un Notepad pentru a scoate formatarea, si apoi in pagina Web, altfel riscati sa copiati tot felul de semne indescifrabile impreuna cu textul.

Gata, e suficient. Nu uitati sa dati mai departe, asta bineinteles dupa ce urmati sfaturile insiva. Eu asta fac maine dimineata, back-up complet. Asadar, bun venit 30 ianuarie 2009, ziua back-up-ului personal.

8 Comments »

 1. Heh: ups & backup zilnic & backup la blog (deşi ăsta îl fac doar pe gmail; cred că voi trimite şi pe yahoo sau hotmail o copie a arhivei…)

  Comment by Ionut Staicu — January 29, 2009 @ 10:43 am

 2. Super ideea, am spus şi la prieteni. Eu oricum fac backup zilnic la toate blogurile şi săptămânal la fişierele importante. Acum vroiam sa te întreb, cum facem backup la agenda telefonului prin bluetooth? Mersi!

  Comment by Dany — January 29, 2009 @ 12:30 pm

 3. Asa, asa, keep up the good backup strategy!

  Dany, depinde ce telefon ai, de obicei au si un cd cu soft de sincronizare, pentru care trebuie sa conectezi telefonul la un pc, fie prin cablu usb, fie prin bluetooth/infrarosu.

  Mai e o metoda, cu cardul de memorie, daca are telefonul posibilitatea asta. Transferi totul pe card, si apoi cu un card reader, transferi pe PC.

  Comment by clickio — January 29, 2009 @ 12:33 pm

 4. La varianta cu bluetooth nu prind legătura dintre telefon şi pc. Oricum, o să încerc varianta cu un card, thanks.

  Comment by Dany — January 29, 2009 @ 4:17 pm

 5. [...] multe despre back-up-uri cititi la Ionut, o sa fiti surprinsi cate chestii au nevoie de [...]

  Pingback by Ziua back-up-ului personal — January 29, 2009 @ 9:40 pm

 6. [...] Buna dimineata, si la un cat mai bun back-up! [...]

  Pingback by Happy Personal Back-up Day! | Ionut Oprea — January 30, 2009 @ 9:54 am

 7. [...] în metrou, bă! + Mizeria de la TV Adrian Soare: 26 de lucruri invatate in 26 de ani Ionut Oprea: Ziua back-up-ului personal 2.0 Siropel: Roccat Kone Mouse Review / Recenzie Şi blondele gândesc: Revista Avantaje – despre [...]

  Pingback by Ce-am citit luna asta şi mi-a plăcut mult - ianuarie 2009 | Dany's Blog — January 31, 2009 @ 3:50 pm

 8. [...] aceeasi tema pe 30 ianuarie, atingand din mai multe perspective utilitatea backup-ului. De citit in completare la articolul meu si de dat la pachet la prieteni mai [...]

  Pingback by Coincidenta de ziua backup-ului personal | Ionut Oprea — February 3, 2009 @ 9:48 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu