post Cosmote, castigatorul primelor doua luni de portabilitate a numerelor in Romania

January 8th, 2009

Insemnare despre: advertising,internet,telecom,Uncategorized — clickio @ 11:58 am

O mica oprire in zona de mobile search si advertising in US, pentru o scurta privire in viitor:

In stilul caracteristic, Microsoft i-a luat fata lui Google pentru urmatorii 5 ani in ce priveste piata de cautare pe mobil in US, semnand un acord de exclusivitate cu Verizon Wireless,devenit in urma ultimei achizitii cel mai mare operator wireless din US, care include folosirea serviciului de cautare Microsoft pe terminalele Verizon, managementul publicitatii pe serviciile mobile Verizon de catre Microsoft.

Articolul, disponibil pe Mediapost.com, prezinta, asa cum ii sta bine unui articol de specialitate bine documentat, si dimensiunea pietei in numar de utilizatori si venituri estimate. Un studiu Nielsen arata ca din 260 milioane de utilizatori de telefoane mobile in US, doar 19 milioane folosesc Web-ul mobil pentru cautare, iar din acestia 11 milioane folosesc motorul implicit setat de operator (la fel cum majoritatea utilizatorilor de internet folosesc in continuare Windows, Internet Explorer si Windows Media Player)

In ce priveste parteneriatele mobile in US, Google ramane cu Sprint/Nextel, iar Yahoo cu T-Mobile.

Buun, acum sa vedem cum stam in Romania la capitolul tendinte de notat. Suntem inca la inceputurile portabilitatii numerelor de telefon, sper ca pe viitor rata de succes sa fie mai mare de 60% cat e acum, iar Cosmote pare sa fie castigatorul primelor doua luni de portabilitate a numerelor in Romania.

La doua luni dup ce inevitabilul s-a produs si s-a dat startul la portabilitatea numerelor de telefon,
ANRCTI a anuntat ca s-au portat deja 15.000 numere dintr-un total de 25.000 de cereri inregistrate.

Topul providerilor catre care au migrat cei care au cerut portarea e usor previzibil:
1. Cosmote, 5.960 – probabil datorita ofertelor de minute gratuite pe care le practica
2. Orange, 4.167 – nu, nu sunt toti utilizatori de iPhone:) aici cred ca sunt multe motive, cel mai probabile fiind diverse frustrari cu alti operatori, si/sau preponderenta retelei Orange in grupul de prieteni sau alte cercuri sociale
3. Vodafone, 3.778 – similar cu Orange, insa semnificativ mai putine.

RCS si Telemobil au avut cifre nesemnificative ca portari de numere mobile: 38, respectiv 41, adica probabil angajati si membri ai familiilor acestora.

Pe fix, cifrele sunt mult mai mici, 1694 de numere fixe portate fata de 14.000 mobile, primul fiind Vodafone – 555, urmat de UPC – 325, RCS&RDS, cu 403, si Romtelecom cu 210, restul operatorilor avand mult mai putine.

Ma mira faptul ca nu am vazut inca, in doua luni de portabilitate, oferte speciale de loializare care sa faca intr-adevar diferenta. Ma asteptam de la Orange si Vodafone la astfel de oferte (nu cele de loializare pe care le-au avut si pana acum, ci unele speciale, pentru a exploata portabilitatea). Pana acum Cosmote este castigatorul portabilitatii in Romania.

Revin cu un rezumat al ultimului raport ANC, pentru punerea in context a intregii piete de telecom, inclusiv internet si internet pe mobil.

1 Comment »

  1. Pana acum, Cosmote pare sa fie singura companie de telefonie din Romania care a stiut cum sa adopte portabilitatea si sa o aduca in avantajul sau.

    Comment by sandossu — January 9, 2009 @ 2:22 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu