post Utilizatori in Romania: de internet, de internet mobil, de m.hi5.com

March 11th, 2009

Insemnare despre: advertising,blogvertising,internet,marketing,monitorizare — clickio @ 3:13 pm

Vorbeam cu Doru Panaitescu saptamana trecuta ca daca in ce priveste numarul utilizatorilor de internet avem o estimare, sa zicem, in jur de 7 milioane, numarul utilizatorilor de internet mobil este mult mai greu de estimat, plaja in care poate lua valori fiind mult mai mare, mai exact intre 500.000 (pornind de la cifra vizitatorilor Vodafone Live! comunicata anul trecut in prezentarea de la Arbo Interactive si adaugand o estimare a nr de utilizatori de alte site-uri + utilizatori de internet mobil inĀ  retelele Orange + Zapp) si 6 milioane.

Asa cum precizam aici, 6 milioane este, conform ultimului raport ANC/ANRCTI, numarul de conexiuni la puncte de acces mobile, din care 3 milioane active pe abonament ( in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G 1,1 milioane, 2,5 milioane GPRS/CSD) si 3 milioane pe cartele preplatite ( 0,32 mil.in banda larga – EDGE/CDMA/EV-DO/3G , 2,99 milioane GPRS/CSD). Raportul ANC insa nu analizeaza tipul de terminal (mobil sau calculator/laptop) folosit pentru conexiune, asa ca acesti 6 milioane sunt laolalta utilizatori de internet fixpe PC si mobil.

Acestea fiind precizate, cred ca putem restrange estimarea la aproximativ 1-1.5 milioane de utilizatori ai internetului mobil in Romania. Cum vi se pare? Eu cred ca doar conexiunile in banda larga sunt de luat in calcul, pt ca GPRS-ul nu e o solutie, fiind o conexiune mult prea slaba chiar si pentru continut, darmite pentru o eventuala publicitate pe site-uri mobile, si avem in felul asta plafonul maxim. Iar plafonul minim il estimez la 1 milion, in lumina ultimei prezentari de la ARBO Interactive, care anunta 500.000 de vizite pe m.hi5.com in luna ianuarie (i-am intrebat si de nr de unici, ca ar fi si mai interesant; si nu, nu am adunat utilizatorii cu vizitele, dar chiar si la 50.000 unici pe hi5 in ianuarie cred ca numarul total de utilizatori ar trebui sa fie in jur de 1-1.5 milioane )

Are cineva o alta estimare sau chiar o cifra masurata?

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu