post Voluntariatul de dimineata: cum ma energizez zilnic prin sprijinul industriei de internet

May 5th, 2009

Insemnare despre: IAB,romania perfectibila — clickio @ 8:46 am

Suntem cauza propriilor nemultumiri. Si individual si la nivel de grup si la nivel de industrie. Asa ca in loc sa ne vaicarim, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa punem umarul la rezolvarea propriilor noastre nemultumiri. Si neaparat, a little less conversation, a little more action, cum spunea Elvis.

Asa imi incep eu diminetele, uneori foarte devreme, alteori odata cu orasul. Si inainte de a incepe o zi lunga de lucru (doar week-endurile mai sunt zile scurte,  mai ales cand esti agentie mica si te lupti si cu ditamai criza) fac o ora de voluntariat. O ora pe zi, neaparat dimineata.

Fac asta dimineata pentru ca ma binedispune pentru toata ziua: dupa ce mai fac un pas inspre o posibila schimbare in internetul romanesc, nu ma mai afecteaza problemele lui curente tot restul zilei. Sau, ca sa nu fiu inteles gresit, nu ma mai afecteaza psihic, le iau ca atare, ma gandesc in continuare daca as putea face ceva in acea ora matinala pentru a o rezolva pe fiecare din cele cu care ma lovesc, insa trec peste ele mult mai usor decat inainte.

Cei mai multi dintre voi stiu unde fac eu voluntariat de aproape doi ani: la IAB Romania, asociatia industriei de internet si publicitate online. E o asociatie care are permanent nevoie de mai multa implicare din partea tuturor membrilor, si nu intotdeauna o primeste. Si desi ii inteleg pe multi dintre cei care nu se implica, cred ca unora le-ar fi de folos metoda pe care am descoperit-o eu pana acum de a-mi face timp pentru a contribui personal la dezvoltarea generala a industriei de internet din Romania.

Repet, doar ora pe zi, dimineata. Nu lasa pe diseara ceea ce ai putea face in dimineata asta, pentru ca seara esti prea obosit pentru a te preocupa de astfel de probleme, deja problemele de peste zi te-au doborat si demoralizat, si nu mai ai nici chef, nici spirit constructiv.  Nu avem timp sa ne ocupam de industrie nu pentru ca nu avem ocazia, ci pentru ca lasam asta pe mai tarziu. Incepe dimineata sa vezi ce revigorant e.

Cand actiunea nu lasa suficient loc pentru conversatii

Ce e o ora? 60 de minute. O discutie mai lunga la o cafea. Un #opencoffee. Sunt foarte importante discutiile din jurul industriei de internet si publicitate online, precum Open Coffee sau WebClub, insa e important ca ele sa genereze actiune. Personal, ajung rar la Web-Club, iar la Open Coffee nu am mai ajuns de mult (desi poate in urmatoarele 2 saptamani reusesc, mi-am propus). Cu ocazia asta marturisesc ca imi pare rau ca n-am ajuns mai des.

Asta e si motivul pentru care uneori imi ignor blogul pentru a avea timp de activitatile pe care le am de desfasurat la IAB. Pentru ca dincolo de conversatia pe care o genereaza acest blog, prin natura lui, rolul lui este ca si al celorlalte activitati profesionale ale mele, sa genereze actiune, sa schimbe comportamente, sa initieze si sa stimuleze o schimbare in aceasta industrie in care cred si pe care am sprijinit-o dintotdeauna prin tot ce am facut. Uneori nu mai am timp de blog in acea ora pe zi pe care o aloc industriei.

Asadar, daca vrei sa se schimbe ceva, trebuie sa schimbi ceva la tine in primul rand, trebuie sa inveti sa vorbesti la persoana I. Sa nu mai vorbim despre ce “trebuie sa se schimbe” in industrie, ci despre ce schimbam, despre ce am schimbat pana acum si ce ne propunem sa schimbam in continuare si cum. Si nu e nevoie de vreun efort major, doar de o ora pe zi, solutie verificata si garantata de mine.

Iar pe toti cei care vreti sa faceti asta intr-un cadru organizat, va invit la IAB Romania, sa stam de vorba despre cum puteti ajuta fiecare din voi industria, trecandu-va numele in istoria ei constructiva.

4 Comments »

 1. Si eu care atunci cind te-am vazut la 7 AM am crezut ca ai insomnii ca si mine :-) )

  As face o scurta completare (…)”trebuie sa inveti sa vorbesti la persoana I” plural.

  Putem sa discutam ore in sir despre ce am facut eu, dar e de o mie de ori mai greu sa explicam ce am facut noi. In cazul tau Noi este IAB Romania. Ar fi bine sa existe mai multi Noi.

  Felicitari pentru implicare si la cit mai multe reusite. (ca stiu ca nu vin pe banda rulanta).

  Comment by Bogdan — May 5, 2009 @ 3:24 pm

 2. Da, Bogdan, ai dreptate, e vorba de persoana I la plural, merci pentru apreciere si iti urez si tie cel putin la fel.

  E important totusi ca, desi industria creste prin eforturile noastre comune, fiecare sa isi poata estima si valorifica fiecare contributie. Nu ma refer la mine, ci la cei care pot gasi in asta un
  motiv de a se implica. Nu cred ca e o ocazie mai buna de promovare decat “firma X contribuie prin proiectul Y la dezvoltarea industriei alaturi de asociatia Z” sau “firma X defineste standardele in domeniul Y alaturi de asociatia Z”. Ia sa scriu si despre asta :)

  Comment by clickio — May 6, 2009 @ 6:48 am

 3. in post-ul de mai sus scrii “asociatia industriei de internet si publicitate online.” ceea ce sincer mi se pare cam mult spus … in statutul de pe iab-romania.ro scrie “Este o asociatie profesionala, fara scop lucrativ, neguvernamentala, apolitica si autonoma care isi propune sa protejeze si sa promoveze interesele profesionale si investitiile realizate pe piata de publicitate online din Romania, sa elaboreze standarde ale industriei si sa creeze cadrul pentru autoreglementare.” dincolo de asta daca ai voluntaria un pic mai mult ai aduce cam tot ce e pe iab.net si la noi in ograda ca de aia nu se omoara lumea …

  Comment by gigel — May 25, 2009 @ 7:46 pm

 4. Gigel, nu am inteles aproape nimic din comentariul tau. E prea larga sau prea stramta definitia mea restransa asupra a ce inseamna IAB in Romania, ca birou oficial al IAB US/IAB Europe?

  Oricum, dincolo de comentariul anonim, astept contributia ta la dezvoltarea industriei. Nu am pretins niciodata ca e suficient ceea ce fac eu, dimpotriva, avem nevoie de cat mai multe persoane care sa se implice.

  So?

  Comment by clickio — May 25, 2009 @ 7:50 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu