post Noua definitie a blogului, 2009, vara

June 24th, 2009

Insemnare despre: blogging,blogvertising — clickio @ 7:08 am

Nu mai tin minte cum si de ce, dar am gasit cumva in dimineata asta un articol al colegului Dan Stefancu, deceblog.net, pe tema unei noi definitie a blogului, editia iarna 2008.  Si pentru ca nu le vreau decat binele si succesul bloggerilor romani, m-am gandit sa o actualizez putin si sa o apropii de dimensiunea ei stiintifica, asa cum ne sta bine unui canal media in curs de maturizare. Nu vreau sa pretind ca o fac mai buna, ci doar sa ii dau o dimensiune practica (e definitia la care ne raportam ca sa ne imbunatatim) si una mai riguroasa (construita dupa modelul stiintific)

Asasdar, sa incepem sa ne gandim la o noua definitie a blogului, pornind de la definitia lui Dan de anul trecut, pe care o reproduc mai jos:

Blogul este o pagina pe internet, construita pe o platforma gratuita, cu un format standard (impartita in header, footer, continut si unul sau doua sidebaruri in partea drepata), pe care informatiile (numite posturi) sunt afisate in ordine invers cronologica, in general intretinuta si scrisa de o singura persoana, pe care se poate gasi cea mai larga gama de informatii (de la stiri de actualitate si de interes general, pana la pasiunile autorului sau barfe si opinii pe marginea subiectelor actuale) si unde vizitatorii pot interactiona extrem de simplu prin comentarii.

Dupa cum am zis, hai sa ne apropiem in ceea ce facem cat mai mult de o abordare stiintifica. Asta incepe cu definitia, care, stiintific, se compune traditionaldin doua elemente: clasa proxima (de unde plecam ca incadrare) si diferenta specifica. Adica, un cal este un animal, din clasa mamiferelor ierbivoare copitate, (clasa proxima) care se diferentiaza de altele prin aspect, comportament si asociere. Doi cai, sase cai, la fel.

La rigoare, sa luam si definitia din wikipedia ca exemplu, pentru un lucru comun, cum e calul, pentru ca aici editorii Wikipediei romanesti au facut o treaba buna:

Clasa proxima:

Calul (Equus caballus) este un mamifer ierbivor copitat de mărime considerabilă, fiind una dintre cele şapte specii moderne ale genului Equus.

Calul domestic este un mamifer ce face parte din ordinul Perissodactylia, Familia Ecvideelor.

Diferenta specifica:

Corpul este zvelt, iar gâtul este puternic şi poartă o coamă. Trunchiul, cu piept lat, se sprijină pe patru membre lungi, musculoase, puternice, terminate cu câte un deget învelit în copită. Incisivii sunt îndreptaţi oblic înainte. Deoarece se tocesc, pe suprafaţa incisivilor apar ornamentaţii, după care se apreciază vârsta animalului. Caninii sunt mici. Între canini şi premolari se afla bara cornoasă. Măselele sunt late, cu creste de smalţ. Este folosit pentru călărie şi dresaj (cai).

Asadar, ce nu contine definitia, cel putin nu in corpul ei principal, sunt: caracteristicile locale, tendintele locale sau globale, si caracteristicile tehnice care nu ajuta nici la definirea clasei proxime, nici la construirea cat mai clara a diferentei specifice.

Sa facem si pentru blog o prima varianta de definitie. Cu scopul de a va ajuta sa intelegeti pe ce trebuie sa va concentrati.

Blogul este un instrument de comunicare pe internet, similar cu un website ca aspect(clasa proxima), folosit atat de persoane cat si de companii, in doua scopuri:

1. pentru a publica rapid si usor informatii, opinii, si elemente multimedia, intr-un flux continuu, afisat de obicei in ordine invers cronologica,

2. si pentru a genera o conversatie in jurul acestora, prin intermediul comentariilor directe si al preluarii pe alte bloguri a acelorasi subiecte, prin metoda specifica numita “trackback”.(diferenta specifica pe care apropo trebuie sa ne si concentram.)

Poftim. Sase cai frumosi.(aici viralul original care a starnit moda asta, preluata recent si de un clip realizat de Next Advertising pentru Banca Transilvania, pentru cine nu le-a vazut)

Hai sa incercam sa actualizam in aceasta idee  si definitia de pe editia romaneasca a site-ului Wikipedia, care momentan e hilara si nu ne face deloc cinste: (in paranteze rotunde sunt cateva din comentariile publicabile pe care le am la adresa acelei definitii…)

Un blog [prescurtat de la expresia engleză web log, jurnal pe Internet] este o publicaţie web ce conţine articole periodice(!) sau şi cu actualizare neîntreruptă(!), ce au de obicei caracter personal. Ca regulă actualizarea blogurilor constă nu în modificarea textelor de până acuma(!!! “pana acuma”), ci în adăugiri(!) de texte noi, asemenea unui jurnal, toate contribuţiile fiind afişate în ordine cronologică inversă. Acest gen de publicaţii web sunt în principiu accesibile publicului larg.(adica sunt free sau sunt usor de inteles pt oricine? ambiguu)

Dacă la început blogurile erau actualizate manual(!), cu timpul au apărut unelte (programe şi metode) care să automatizeze acest proces(!!!). Utilizarea unui astfel de software bazat pe browser(aha, acum am inteles, the blog is the browser!!!) este acum un aspect obişnuit al blogging-ului.

Acum mai ramane sa-l conving pe Costin sa vorbim si despre asta la prima editie Re:Seminar.

8 Comments »

 1. [...] iti recomand sa te abonezi prin RSS feed sau email pentru a primi ultimele posturi. E gratis!Ionut a actualizat definitia blogului si propune varianta de mai jos: Blogul este un instrument de comunicare pe [...]

  Pingback by Ce este un blog? | Marius Sescu — June 24, 2009 @ 8:23 am

 2. [...] găsit pe blogul lui Ionuţ Oprea o definiţie actualizată a blogului pentru vara anului 2009: Blogul este un instrument de comunicare pe internet, similar cu un website [...]

  Pingback by Definiţia blogului în 2009 - Blogatu — June 24, 2009 @ 11:12 am

 3. pentru un utilizator de rand sintagma “un instrument de comunicare pe internet, similar cu un website ca aspect” nu cred ca spune mare lucru

  Comment by de ce? — June 24, 2009 @ 2:44 pm

 4. deac ord cu definitia asta a ta. prima pertinenta pe care o vad. in sf cineva care spune ca blogul e un canal de comunicare.
  ps: nu regret ca te-am bagat in reader. sper sa mai produci continut ca acesta ;)

  Comment by McGogoo — June 24, 2009 @ 8:09 pm

 5. Eu am gasit acesta definitie a blogului si mi se pare mai simpla si mai la obiect:
  http://www.roblogger.ro/ce-este-un-blog-incercare-de-a-defini-un-blog/

  Comment by Radu — June 26, 2009 @ 1:44 pm

 6. Buna, Radu. Fiecare isi poate face propria definitie, in care poate povesti ce stie despre bloguri, insa nu cred ca mai e actuala definitia blogului ca un jurnal, dupa cum semnala si Dan de anul trecut.

  In plus, o definitie serioasa, riguroasa, are niste reguli, a povesti despre ce se intampla pe un blog intr-un articol nu transforma articolul ala intr-o definitie propriu-zisa, cum am incercat eu sa fac mai sus.

  Comment by clickio — June 26, 2009 @ 1:49 pm

 7. Ai dreptate,Ionut.Si te rog sa ma scuzi pentru delay…

  Comment by Radu — July 29, 2009 @ 9:14 pm

 8. [...] UPDATE: va invit sa revedeti si articolul asta: Noua definitie a blogului, vara [...]

  Pingback by Evolutia comunitatilor: forum, blog, retea sociala | Ionut Oprea — February 2, 2010 @ 9:43 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu