post Jurnalist, adjectiv si cel mai fericit blogger din lume

June 24th, 2009

Insemnare despre: blogging,comunicare — clickio @ 7:32 am

Ce imi place la blogul meu e ca am ocazia sa discut cu oamenii interesanti pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Unul din ei e Sandi Leonties, lector la Facultatea de Litere a Universitatii “Al.I.Cuza” din Iasi, Sectia Jurnalism si Stiintele Comunicarii in vremea cand ma chinuiam si eu cu ea.

La discutia pe tema “Despre bloggeri si jurnalisti”, Sandi comenteaza asa:

Eu am o perspectiva ceva mai deschisa a ceea ce este jurnalistul. Asa incat nu prea sunt de acord nici cu etichetarea jurnalist/blogger. Sunt foarte tentat sa scriu mai mult legat de subiectul asta, insa nu prea am timp.

Ma macina intrebari la care te-as ruga sa-mi raspunzi:
- Ionut, tu esti jurnalist? (Nu daca te consideri jurnalist…)
- Era Andrei Georghe jurnalist pe vremea cand facea emisiuni noaptea la ProFM?
- Era Andreea Marin jurnalista la Surprize Surprize?
- Este Radu Paraschivescu jurnalist la Evenimentul Zilei?

Cel mai mult ma intereseaza raspunsul la intrebarea “De ce?” – care urmeaza raspunsului scurt la intrebarile de mai sus…

Sandi, tentat de jurnalism…

Recunosc ca m-am gandit cateva zile pana sa ii raspund. Dar iata raspunsul meu:

Desi am studii de specialitate,de jurnalism, si pe langa diploma, te am ca martor :)

Desi am principii pe care le respect atunci cand comunic pe internet, care nu se limiteaza la cele pe care le-au institutionalizat asociatii, agentii de presa, etc,

Nu sunt insa jurnalist pentru ca nu sunt angajat al unei institutii de presa traditionala, si desi ceea ce produc eu e de multe ori tot continut, nu are aceleasi obiective, format, si utilizare precum continutul de presa.

Concluzia mea este ca desi cu totii imprumutam caracteristici de jurnalisti, nici noi nu suntem jurnalisti, pentru ca tot ce facem facem ca optiune personala, nu ca obligatie profesionala, dar cum toate lucrurile merg prost in tara asta, nici jurnalistii nu sunt mai buni decat restul, si nu intotdeauna mai buni decat noi. Nu pun neaparat in discutie calitatea continutului produs, de noi sau de ei, pentru ca discutia asta ar fi imposibil de finalizat, si doar publicul decide in final, oricum, ci de principii si de respectarea lor.

Andrei Gheorghe nu e jurnalist, e o vedeta implicata in productia de continut, moderator de emisiune, samd. Probabil pe masura ce activitatea i s-a diversificat, a imprumutat asa cum ziceam mai sus, din caracteristicile jurnalistului, si prin natura contractelor cu televiziunile, a trebuit sa le si respecte. La fel si cu ceilalti doi.

Ei, acum, in noua lumina a noilor elemente aduse in discutie…. voi ce credeti? (copyright blogatu.ro 2009 pt gran’ finale)

PS: Cel mai fericit blogger din lume e cel care scrie si comenteaza din Londra :P

S-a mai discutat pe tema asta aici:

1. Refresh.ro: Petrisor Obae: “Sursa trebuie sa aiba credibilitate pentru a fi citata!”

5 Comments »

 1. [...] văzut pentru ceva, apoi pentru efecte merită) + o piedică în calea uitării de la Arhi, Irina, Ionuţ, Piticu, Bobby (vezi Bobby că nu am scanat scrijeliturile voastre, o să le vând mai încolo pe [...]

  Pingback by Ce mi-a adus mie LG şi Transformers 2 « Picătura chinezească — June 24, 2009 @ 8:33 am

 2. Ionut iti multumesc de atentia deosebita acordata intrebarilor mele…

  Ai fi putut sa intrebi si tu daca eu sunt jurnalist cand mai scriu (daca mai scriu…) pe blog.

  Blogul e o format de comunicare, parte a unui canal media. De aici bloggerul e legat de glia tehnologica. E intr-o pozitie similara cu a fotografului sau operatorului. Cateodata bloggerul face jurnalism, cateodata pr, cateodata arta, cateodata divertisment.

  Jurnalismul e o forma de comunicare, cu obiective, principii, metode, (cateodata) etica, exact asa cum spui si tu mai sus. Nu l-as asocia cu o institutie, sunt o grmada de jurnalisti freelance, iar in ziua de azi poti folosi un (anumit) canal media fara a fi parte a unei institutii de presa.

  Eu vad jurnalismul cuantificat: la un moment dat faci jurnalism – si deci in momentul ala esti jurnalist – daca expui informatie de interes public pe un canal media urmand principiile fundamentale ale jurnalismului.

  Stiu, sunt probleme legate de prezenta elementelor de jurnalism intr-un mediu de divertisment sau PR, etc….

  Asa incat cateodata Andrei Georghe face jurnalism, la fel si altii asemenea lui. Alte dati nope.

  Nu stiu daca sunt cel mai fericit :)

  Sandi

  Comment by Sandi — June 24, 2009 @ 12:00 pm

 3. Doar sa rectific un “o” de mai sus… Blogul e un format…

  Comment by Sandi — June 24, 2009 @ 12:34 pm

 4. Da, pot fi acord cu definitia asta: oricine poate fi jurnalist in anumite momente, insa si aici cred ca e vorba de o masura variabila, adica, daca e sa folosim ca in titlu, jurnalist ca adjectiv, cred ca ar putea suporta grade de comparatie, si in randul jurnalistilor cu patalama, si in randul nostru, celor care suntem jurnalisti din cand in cand.

  Comment by clickio — June 24, 2009 @ 12:38 pm

 5. [...] Jurnalist, adjectiv si cel mai fericit blogger din lume este titlul unui articol în care Ionuţ Oprea răspunde unor întrebări interesante pe tema bloggeri şi jurnalişti. [...]

  Pingback by Lungi din online - Blogatu — June 24, 2009 @ 1:49 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu