post Despre bloggeri si jurnalisti, si cu ce ne ajuta discutia pe tema asta

June 17th, 2009

Insemnare despre: blogging,internet — clickio @ 1:35 pm

Cred ca atractia principala a conferintei  RoNewMedia a fost dezbaterea bloggeri vs jurnalisti, introdusa de prezentarea lui Jeremy Wright despre noi tendinte in blogging.

Si e un subiect interesant din mai multe perspective, pentru cei mai multi care erau ieri in sala:

- evident, pentru bloggeri si pentru cei direct implicati in fenomen o astfel de discutie permite mereu o redefinire bazata pe idei, principii si fata de o industrie deja impamantenita.

- pentru jurnalisti e o ocazie de a discuta despre ceea ce incep din ce in ce mai multi sa practice, ca hobby, after-hours, dupa ce dau ultima semnatura la ziar si inchid ultimele emisiuni in care sunt implicati. Si aici, si ei ca si bloggerii, incearca sa se defineasca, desi sunt prea orgoliosi sa o recunoasca

- pentru oamenii care lucreaza in marketing sau comunicare o astfel de discutie, pornind de la un conflict, si mult mai dinamica decat o prezentare banala pe tema “ce sunt blogurile si cu ce se mananca”, le arata nu doar cine sunt bloggerii, in comparatie cu jurnalistii, ci le permite si sa simta putin atmosfera discutiilor de pe bloguri, atata timp cat stau cu urechile pe receptie.

- pentru consultanti si oameni din agentii e util pentru ca pot folosi ocazia pentru a medita pe tema bloguri, new media, versus media traditionala, ocazie cu care isi pot verifica anumite teorii pe care le aveau despre bloguri si cum functioneaza ele. Si la eveniment, si dupa. Si aici nu vorbesc de STANDOUT sau de Bogdana, ci de agentiile care nu au fost pana acum atat de curajoase in a imbratisa noile media.

Acum, revenind la subiect, cum se redefinesc blogurile in functie de presa traditionala:

- bloggerii nu sunt si nu vor fi niciodata jurnalisti, insa nici nu trebuie. Asa cum am zis si ieri la conferinta, se prefigureaza deja o categorie de bloggeri, sa-i zicem probloggeri, sau bloggeri profesionisti, care incep sa traiasca din asta, cu toata responsabilitatea de care sunt in stare. Au principii, au politici editoriale, pe care nu le fac si le respecta pentru a le flutura altor categorii prin fata, ci pentru a-si construi o audienta care sa aiba incredere in ceea ce scriu, pentru ca lipsa increderii aduce lipsa audientei, lipsa veniturilor, samd, deci din ratiuni pur economice si blogurile sunt in plin curs de profesionalizare.

- toate standardele si metodele jurnalismului, despre a caror respectare, in sanul presei romanesti, e o dezbatere permanenta, sunt adaptari tehnice ale acelorasi principii de care vorbeam mai sus, si se datoreaza maturitatii industriei mass-media. Probabil si blogurile vor institutionaliza, candva, principiile pe care se bazeaza, insa ratiunile vor fi si atunci economice si nu o initiativa a cuiva.

- ei, daca blogurile nu sunt ziare, si bloggerii nu sunt jurnalisti, si nici nu vor fi vreodata, hai sa nu incercam sa ii mai obligam sa fie, nici in ce priveste raportarea la continutul creat de ele, nici in ce priveste campaniile in care incercam sa ii implicam.

Discutia de ieri a scapat din vedere doua directii interesante:

1. Continutul unui mediu nu e doar informatie, ci si opinie. Despre opinie nu s-a discutat deloc, probabil pentru ca discutia era condusa de un moderator cu agenda proprie, pentru ca opinia poate face o diferenta majora intre un blog si un ziar.

2. Blogurile nu sunt doar site-uri care gazduiesc articole, ci locuri de discutie, ceea ce ziarele sunt din ce in ce mai putin. Presa devine din ce in ce mai mult un mediu unidirectional, orientat preponderent, daca nu total, catre consumul de informatie si opinie, in timp ce newmedia si blogurile sunt un mediu dinamic, bidirectional, orientat spre participare, conversatie, stimularea diversitatii de opinii, etc.

5 Comments »

 1. [...] consultanti si antreprenori online din Romania, precum Cristian Manafu (Managing Partner, Evensys), Ionut Oprea (Manager, StandOut) si Bobby Voicu (Specialist online si [...]

  Pingback by Trei dintr-o lovitură: Manafu, Ionuţ Oprea, Bobby Voicu « Picătura chinezească — June 18, 2009 @ 11:52 am

 2. [...] Ionuţ Oprea zicea la un moment dat într-un comentariu aici la mine că responsabilitatea se învaţă şi că bloggeri trebuie să înveţe să fie responsabili. Corect, zic, dar cu menţiunea că nu ai cum să înveţi să fii responsabil atâta vreme cât nu ACŢIONEZI. Cu toate greşelile pe care le implică această atitudine proactivă, din care îţi înveţi limitele şi limitările şi din care, dacă te duce capul, tragi învăţămintele necesare. [...]

  Pingback by Este Cristi Şuţu un blogger iresponsabil? « Picătura chinezească — June 19, 2009 @ 8:03 am

 3. Eu am o perspectiva ceva mai deschisa a ceea ce este jurnalistul. Asa incat nu prea sunt de acord nici cu etichetarea jurnalist/blogger. Sunt foarte tentat sa scriu mai mult legat de subiectul asta, insa nu prea am timp.

  Ma macina intrebari la care te-as ruga sa-mi raspunzi:
  - Ionut, tu esti jurnalist? (Nu daca te consideri jurnalist…)
  - Era Andrei Georghe jurnalist pe vremea cand facea emisiuni noaptea la ProFM?
  - Era Andreea Marin jurnalista la Surprize Surprize?
  - Este Radu Paraschivescu jurnalist la Evenimentul Zilei?

  Cel mai mult ma intereseaza raspunsul la intrebarea “De ce?” – care urmeaza raspunsului scurt la intrebarile de mai sus…

  Sandi, tentat de jurnalism…

  Comment by Sandi — June 19, 2009 @ 1:25 pm

 4. Buna, Sandi, e intotdeauna o onoare participarea ta la discutiile de aici. Asa ca nu am vrut sa raspund pe fuga, ci doar cand gasesc un moment prielnic:

  Desi am studii de specialitate,de jurnalism, si pe langa diploma, te am ca martor :)

  Desi am principii pe care le respect atunci cand comunic pe internet, care nu se limiteaza la cele pe care le-au institutionalizat asociatii, agentii de presa, etc,

  Nu sunt insa jurnalist pentru ca nu sunt angajat al unei institutii de presa traditionala, si desi ceea ce produc eu e de multe ori tot continut, nu are aceleasi obiective, format, si utilizare precum continutul de presa.

  Concluzia mea este ca desi cu totii imprumutam caracteristici de jurnalisti, nici noi nu suntem jurnalisti, pentru ca tot ce facem facem ca optiune personala, nu ca obligatie profesionala, dar cum toate lucrurile merg prost in tara asta, nici jurnalistii nu sunt mai buni decat restul, si nu intotdeauna mai buni decat noi.

  Andrei Gheorghe nu e jurnalist, e o vedeta implicata in productia de continut, moderator de emisiune, samd. Probabil pe masura ce activitatea i s-a diversificat, a imprumutat asa cum ziceam mai sus, din caracteristicile jurnalistului, si prin natura contractelor cu televiziunile, a trebuit sa le si respecte. La fel si cu ceilalti doi.

  Comment by clickio — June 24, 2009 @ 7:22 am

 5. [...] discutia pe tema “Despre bloggeri si jurnalisti”, Sandi comenteaza asa: Eu am o perspectiva ceva mai deschisa a ceea ce este jurnalistul. Asa incat [...]

  Pingback by Ionut Oprea » Jurnalist, adjectiv si cel mai fericit blogger din lume — June 24, 2009 @ 7:32 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu