post Beta.imobiliare.ro se pregateste pt toamna – si cere feedback-ul utilizatorilor

July 28th, 2009

Insemnare despre: internet,social media — clickio @ 7:45 am

Unul din lucrurile pe care le poti face in online vara este sa te pregatesti pentru toamna. Ceea ce incearca sa faca si Imobiliare.ro, liderul categoriei de site-uri Imobiliare din Trafic.ro, lansand o varianta beta a site-ului, beta.imobiliare.ro, cu cateva facilitati noi, si alte cateva in lucru. Pentru a completa pregatirile pentru toamna, Imobiliare.ro cere si feedback-ul utilizatorilor, care isi pot exprima parerea despre aceasta versiune beta pe blog.imobiliare.ro.

Am fost invitat, impreuna cu alti colegi din online cu blog, sa imi dau cu parerea despre aceasta versiune beta.

Principalul public al unui site de imobiliare sunt cei care cauta o proprietate, pentru inchiriat sau pentru vanzare, de aceea, probabil, un loc central in noul beta.imobiliare.ro il are cautarea, simplificata fata de vechea versiune, ocazie cu care a disparut vechiul ecran intermediar in care alegeai judetul, insa care cautare inca ar mai putea fi optimizata dpdv usability:

Dupa mine, un site sau o pagina trebuie optimizate in primul rand pentru cea mai frecventa folosire pe care o genereaza, si pe urma, in ordinea descrescatoare a importantei, adica a gradului de folosire, si pentru celelalte. In cazul unui site de imobiliare, daca, sa zicem, inchirierea de apartamente de doua camere este cea mai folosita cautare, de sa zicem 30% din utilizatori, as folosi aceste doua optiuni ca optiuni implicite, pentru a scadea 5 click-uri din traseul a 30% din utilizatori, asta fara sa afecteze traseul celorlalti, pentru ca va fi explicit pentru ei ca, daca e nevoie, sa schimbe unul sau pe ambii termeni folositi ca si conditie a cautarii. Dar e doar parerea mea de om obsedat de astfel de lucruri, si o putem discuta pe indelete.

Aici ar fi utila o eventuala memorare a tuturor optiunilor de cautare pentru urmatoarea vizita pe site, pentru ca atunci cand imi caut ceva, tind sa caut cam acelasi lucru, iar cand revin as putea avea surpriza sa am termenii cautarii deja setati, pentru ca am uitat sa salvez cautarea (functie permisa in acest moment doar de versiunea veche a imobiliare.ro)

Tot la cautare se observa si integrarea unei cautari predictive in ce priveste orasul. In plus, nu mai trebuie sa selectezi zonele, poti incepe sa scrii direct Bucuresti, Unirii, si sa vezi anunturile de acolo. Mai mult, poti scrie, cu virgula intre ele, mai multe zone, si sa le adaugi pe toate in cautare, pentru ca in general cam stii unde vrei sa te muti, si ai deja o lista scurta de optiuni.

Si ajungem la partea a doua a cautarii, cand ai de alcatuit o lista scurta, pe care sa o studiezi in detaliu. Aici ai nevoie de filtre avansate, si noul beta.imobiliare.ro are o lista de peste 15 filtre, folosind practic aproape toate campurile standardizate ale unui anunt, insa si date despre anuntul efectiv ca si criterii de selectie: tipul locuintei, numar de camere, niveluri de pret, etaj (aici sunt interesante nu doar etajele in sine ci si optiunile cele mai cautate -intre 1 si 3 sau intre 1 si 9 -majoritatea cautatorilor evita parterul si ultimul etaj din motive evidente), suprafata, tipul de confort, compartimentarea, tipul imobilului, vechimea, structura de rezistenta, data de introducere si de actualizare  a anuntului, precum si criterii privind gradul de exhaustivitate al anuntului: doar anunturi cu imagini, cu suprafata declarata, numai anunturi localizate pe harta.

Poti cauta si folosind harta, definind un cerc in jurul unei zone dorite, si filtrand anunturile dupa aceasta selectie grafica. Eu as separa cele doua etape ale acestui tip de cautare, adica definirea zonei si trasarea cercului pentru filtrare, pentru ca altfel e nevoie de putina precizie pentru a le face pe cele doua in acelasi timp, sau poate e inca o problema de incompatibilitate cu anumite browsere. Harta cred ca e utila in principal pentru a vedea cum se raporteaza o anumita zona, strada sau proprietate la reteaua de transport, si fata de alte atractii (parcuri, etc), si poate aici ar mai fi de adaugat scoli, gradinite, si alte elemente care pot creste gradul de atractivitate pentru o anumita zona, strada sau proprietate.

Si, in final, ajungi in pagina anuntului, unde o facilitate asteptata era convertirea automata a pretului in alte monede (unele sunt in euro, altele in ron), si care se efectueaza acum la mouseover pe pret.

Cred ca ar mai fi interesant si util pentru cautatorii de proprietati imobiliare un comparator al ofertelor, care sa puna fata-n fata doua sau mai multe anunturi, si sa compare fiecare camp in parte, pentru ca utilizatorul sa poata face o comparatie mai usoara.Nu cred ca exista facilitatea asta pe niciun site imobiliar romanesc, e dezvoltata doar pe unele magazine online de IT. Insa aici, la cate elemente definesc o proprietate, s-ar justifica.

Cam asta a fost analiza mea la prima vedere, daca mai gasesc si alte lucruri care merita mentionate, am sa o fac, mi se pare un bun inceput de discutie pe tema facilitatilor unor site imobiliar, si era normal ca liderul categoriei sa isi asume o astfel de discutie publica, fara riscul de a pierde ceva (pe ideea ca site-urile din subsolul categoriei pot copia si ele tot ce construieste liderul, sau se pot inspira din discutia asta, dar au mult mai putini utilizatori carora sa le prezinte rezultatul).

Asadar, blog.imobiliare.ro va asteapta cu opinii si sugestii despre beta.imobiliare.ro. Dupa cum scrie si acolo,cel mai documentat comentariu va fi desemnat câştigător de un juriu autorizat format din specialişti online (Vali Petcu, Costin CocioabăCristian ManafuVictor Kapra, Marius Pahomi, Ionuţ Oprea şi Cristi Dorombach) si va primi un Nikon D60 din partea organizatorilor.

3 Comments »

  1. [...] vă mai recomand recenzia de aici pentru beta.imobiliare.ro July 28, 2009 — Studiu de audienta pe TwitterJuly 16, 2009 — Branduri ucise de criza in [...]

    Pingback by Titus Blog » Studentul inchiriaza, Tanarul cumpara de pe beta.imobiliare.ro — July 29, 2009 @ 7:50 am

  2. Si ce premiu va fi?

    Comment by Imobiliare Satu Mare — October 7, 2009 @ 6:55 pm

  3. Aproape toate site-urile cu anunturi imobiliare de vanzare sau inchiriere garsoniere, apartamente, case, spatii comerciale, etc pot afisa functii unicate precum filtre de cautare, sau alte module din aceasta categorie.

    Comment by Garsoniere de Inchiriat — August 11, 2014 @ 2:44 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu