post Destinatii italiene: Roma vs Florenta

July 13th, 2009

Insemnare despre: turism — clickio @ 10:03 am

Italienii din nord spun ca Italia se opreste la Roma, ba chiar mai inainte de ea. Intr-adevar, sudul Italiei e o zona mai saraca, cu o puternica specializare agricola, si lovita de valuri migratoare din toate partile.

Roma e plina de emigranti. Ai impresia ca italienii au migrat in mare parte in nordul tarii, si au lasat Roma strainilor. Inclusiv romanilor (in gara din Roma aveau ziare romanesti la chiosc si pe autobuze Western Union avea reclame in romana, probabil erau si in alte limbi, insa eu pe astea le-am sesizat).

Daca ajungi aici ca turist, ai de vizitat Colloseum-ul, Pantheonul, si Vaticanul, ca puncte importante de interes. In Vatican, daca vrei sa vezi Capela Sixtina, ai de asteptat la coada cateva ore, insa duminica se poate intra gratuit. Intr-adevar, Capela Sixtina e impresionanta, insa pe langa orele de asteptare mai ai de indurat si cateva zeci de sali de umplutura pe care le-au adaugat ca sa “completeze” experienta.

A, si dupa ce bifezi toate obiectivele clasice, si vrei sa vezi Columna lui Traian, o gasesti flancata de ditamai cladirea de marmura dedicata de italieni eroilor lor, fata de care columna cu pricina pare o grisina palida.

Mie imi place cel mai mult Florenta, mi se pare un oras italian mult mai autentic decat Roma, impartit in cele doua zone mari: cea istorica, in care gasesti cladiri vechi, pastrate perfect, muzee de tot felul, una din cele mai mari galerii de arta europene, restaurante traditionale si cafenele cu cea mai concentrata aroma de cafea din lume, si zona moderna, a orasului propriu-zis, cu blocuri si supermarket-uri, care se termina cu o imensa zona industriala.

Zona istorica iti poate lua mai multe zile, daca vrei sa vezi mai multe. Daca stai mai multe zile, prima recomandare este sa te ratacesti in zona istorica a Florentei. Nu vei reusi sa te ratacesti la propriu, pentru ca sunt harti peste tot, chioscuri care vand suveniruri si harti,  echipaje de politie si centre dedicate pentru sprijinul turistilor, iar italienii sunt foarte prietenosi, poti cere o cafea in primul bar si sa intrebi barmanul pentru directii. Insa vei reusi sa intri in atmosfera florentina fara stresul unui traseu prestabilit si care trebuie urmat cu strictete.

In orice directie te-ai rataci in zona istorica, tot poti vedea ceva interesant, iar daca mergi drept n-ai cum sa ratezi centrul, cu atractiile principale, Domul (intrare gratuita la parter, cu plata daca vrei sa urci in turn pentru a arunca o privire de sus asupra orasului, ceea ce poti face si in alte doua moduri) si galeriile Uffizzi.

A doua zi poti lua un clasic autobuz cu turul orasului, cu care poti vedea pe unde te-ai ratacit in ziua precedenta, si poti completa cu locurile ratate. Ori acum ori in a treia zi poti vedea orasul de sus prin unul din cele trei moduri: daca nu te-ai urcat in turnul Domului in zilele anterioare, o poti face, sau, daca vrei o libertate mai mare a unghiurilor din care sa surprinzi orasul, sau sa il surprinzi in mai multe momente ale zilei, poti urca dimineata in piazza Michaelangelo, unde gasesti si statuia lui David, si dupa-amiaza pe Fiesole sau pe dealurile din drumul spre Valia, de unde privelistea este la fel de spectaculoasa.

O sa ma intrebati: ce m-a apucat? Pai aveam de mai demult articolul asta in Drafts si tocmai citeam ca o treime din cele mai populare destinatii pe TripAdvisor.com sunt in Italia, unde Roma nu e prezenta decat prin Vatican, si imi aduceam aminte ca aproape toti cei cu care am discutat pe tema asta isi doreau sa ajunga in Roma….

2 Comments »

  1. Roma este un oras de vis. Nu m-am asteptat sa imi placa atat de mult. Si Florenta e frumos dar nu cred ca se poate compara cu Roma. Roma e unic pentru ca mergi 200-300 de metri si trebuie sa dai peste o piata deosebita, o statuie frumoasa, etc…

    Comment by Razvan Pascu — July 15, 2009 @ 11:55 am

  2. Razvan, di gustibus.., cum ziceau romanii. E o problema de gust, eu recunosc ca am o pasiune pentru intreaga regiune toscana, in care Florenta e cireasa de pe tort.

    Comment by clickio — July 15, 2009 @ 12:54 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu