post Ce este capul de utilizator de internet?

August 7th, 2009

Insemnare despre: internet — clickio @ 8:20 am

La orele de economie din liceu circula o gluma: “Cine e cel mai fericit in Romania? Capul de locuitor. Pentru ca avem atat de multe pe cap de locuitor, incat e clar ca e mult mai fericit decat suntem noi”

O mare problema in discutiile despre cifra utilizatorilor de internet din Romania este si faptul ca nu agream aceleasi definitii ale utilizatorului de internet. Utilizatorul de internet nu e neaparat cel mai fericit din Romania(nu avem “date” in acest sens:) ), dar e clar cel mai confuz, si cel mai putin explicat, si asta si ca e ceva mai complex decat capul de locuitor, permitand multe nuante care genereaza toata aceasta confuzie: Mai exact, pe internet avem urmatorii termeni care pot fi implicati in definireah internetului:

1. cifre intermediare – care nu arata un numar al utilizatorilor, ci un set de factori favorizatori:

- numarul de calculatoare si de terminale mobile performante existente in tara si active(e clar ca pentru acces la internet nu mai numaram doar PC-uri si laptopuri, ci si smartphone-urile si in curand si device-urile mobile de acces la internet – vezi proiectul crunchboard). Cifra totala este indisponibila pentru Romania, putem face doar estimari pornind de la

- numarul de conexiuni active la internet – fixe si mobile. Aceasta cifra este culeasa bi-anual de catre ANCOM, fost ANRCTI, fost ANRC si ANC, autoritate nationala care reglementeaza piata de telecom, si care obliga toti furnizorii de internet, acum si retelele de cartier, sa ii trimita cifre agregate despre numarul de conexiuni active (in ultimele 6 luni) pentru a le agrega in raportul bianual care este facut public.

Numarul de calculatoare si cel de conexiuni nu pot fi folosite pentru o estimare corecta a numarului de utilizatori de internet, din cauza posibilitatilor ca un utilizator sa foloseasca mai multe terminale si ca mai multi membri ai unei familii sau mai multi utilizatori, in general, sa foloseasca acelasi terminal.

- mai exista o metoda, internetul permitand masurarea unui utilizator unic, adica o amprenta digitala anonima a unei anumite combinatii software si hardware care acceseaza internetul. Este mai aproape de un utilizator de internet decat numarul de conexiuni, insa sufera de aceleasi probleme de numarare. Si mai are una in plus: duplicarea poate crea monstri. Iar sansele de a avea o cifra neduplicata sunt din ce in ce mai mici, mai ales dupa fragmentarea SATI- Trafic. Inainte, cand majoritatea site-urilor mari romanesti folosea Trafic.ro, cifra obtinuta ca numar global de vizitatori unici pe luna era chiar utilizabila.

2. cifre statistice despre utilizatorii de internet in studii cu alte obiective.

Nu exista in acest moment un studiu reprezentativ dedicat pentru universul utilizatorilor de internet care sa-l identifice complet si sa emita o cifra clara. In lipsa lor avem datele din doua studii care analizeaza in primul rand alte medii si care contin si intrebari despre internet: SNA, realizat de BRAT, studiul universului urban cu varste intre 16-64 ani, cu un univers estimat de , si SAR, studiul de audienta radio, realizat de IMAS, care analizeaza un univers mult mai larg, de 19.136.695 persoane, rezidenti in urban si rural, peste 11 ani.

La acestea se adauga studiul Comisiei Europene realizat de Eurostat si care a fost subiectul unui nou val de pesimism zilele astea despre faptul ca suntem in urma Europei si la internet. Astfel de cifre sunt disponibile pe site-ul Eurostat din decembrie 2008, insa au fost ignorate pana acum, cand, intr-o perioada mai linistita, presa a mai gasit un pretext sa puna un titlu tabloid despre cat de rau e in Romania. Am explicat intr-un articol dedicat de abordarea respectiva e gresita.

Oricum, orice studiu trebuie analizat in functie de metodologia prin care a fost realizat. In cazul de fata, de exemplu, al studiului CE, conexiunile broadband nu includ conexiunile 3G, sau universul studiat este 16-74, undeva intre cele doua cazuri de mai sus ca acoperire. Mai mult, datele trebuie corelate, pentru a afla posibile explicatii. Si una din cele mai importante explicatii necesare este definitia utilizatorului de internet, a capului de utilizator de internet.

3. Pentru ce ne-am adunat azi aici: capul de utilizator de internet

- in functie de perioada si periodicitatea in si cu care se fac studiile de mai sus, datele au intre 6 si 18 luni vechime, si considera utilizatorul de internet ca o persoana care a raspuns afirmativ la o intrebare de confirmare a consumului de internet, fie generala, fie pe perioada studiata (in ultimele 12-6-3 luni).

- nu exista un organism care sa furnizeze cifra “utilizatori de internet ieri in Romania”, formularea era o figura de stil folosita de ZF pentru a ambala cifra rezultata din studiu a romanilor care folosesc internetul zilnic.

- nu exista in Romania un organism care sa furnizeze o cifra clara a numarului de utilizatori de internet intr-un anumit moment, asa ca tot ce avem sunt aceste cifre despre utilizatori de internet pe categorii de frecventa si cu mentiunea ca se refera la perioade anterioare, ceea ce inseamna ca in acest moment cifrele respective sunt ceva mai mari. (din nou o aberatie vizavi de “stirea” cu romanii care nu au utilizat niciodata internetul)

- evident ca un recensamant, care sa ne numere pe toti, si sa puna stampila cu data de azi ar fi foarte util pentru industria noastra, insa este foarte costisitor si nu are nimeni bani de aruncat pe fereastra.

Pana la alte studii, eu propun sa ne bucuram de urmatorul calcul: extragand 36%(conform studiului CE) din 21,5 milioane locuitori (conform INS) rezulta 7,74 utilizatori de internet in 2008, conform studiului CE, mai mult decat cele mai optimiste estimari pe care le-am avut eu.

1 Comment »

  1. [...] Asta pentru ca nimeni n-a verificat la MFX informatia, nici ulterior la ZF. Am incercat sa explic la momentul respectiv cauza confuziei si cine vrea sa aprofundeze subiectul ar trebui sa (re)citeasca si Ce este capul de utilizator de internet? [...]

    Pingback by Pe urmele datelor oficiale despre folosirea internetului in Romania | Ionut Oprea — October 12, 2010 @ 7:44 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu