post Hai 5 motive pentru care hi5 este de 10 ori mai popular in Romania decat Facebook

September 22nd, 2009

Insemnare despre: advertising,social media,subiecte beton — clickio @ 11:22 am

Oricum ai intoarce cifrele despre Hi5 si Facebook, le desparte un ordin de marime. Pe Facebook vorbim de sute de mii de romani(depasiseram 300.000 la ultima verificare) in timp ce pe Hi5 numerele sunt in milioane (3.5M utilizatori romani). De ce diferenta asta de x10? (in articolul original era 1 la 100, insa m-a corectat Vivi ca 300k e de 10 ori mai mic decat 3M, insa mie parca tot de la 1 la 100 mi se pare diferenta)

1. Pentru ca probabil asta e structura populatiei in Romania. 1% (ca daca erau 10% nu ar fi fost pe moarte Cotidianul, de ex) sunt persoane preponderent intelectuale, cu aspiratii inalte, orientate spre cultura, lectura, conversatie. Restul nu, restul au delectari mai simple si mai usor de digerat, precum reality tv, hi5 voyeurism, si tabloide.

2. Cel putin partial, succesul hi5 este cauzat si nu datorat politicii agresive de adaugare a prietenilor din listele de adrese ale serviciilor de webmail – problema asta trebuie investigata separat, nu mai stiu daca au schimbat ceva- insa tin minte ca eram cat pe ce sa fac o gafa invitand niste mii de oameni pe hi5 atunci cand mi-am creat contul in scopuri de research pt o potentiala campanie.

Partial update: nu cred ca e nimic schimbat. Imediat dupa ce ma loghez in cont, hi5 imi cere sa-mi introduc o poza si parola de la Gmail pt “a-mi invita prietenii”. Nu exista un buton explicit de SKIP, si e posibil ca unii sa inteleaga si ca nu poti inainta fara sa treci prin pasul asta.

Am apasat Home si am ajuns in contul meu, unde prima caseta de pe mijloc ma invita sa fac acelasi lucru, sub pretextul “Find your friends on hi5”

3. Pentru ca raspunde unor nevoi mai primare decat facebook, nevoile pe care le satisface fb sunt mai spre varful piramidei, in timp ce presupunerea mea ca nevoile satisfacute de hi5 sunt preponderent putin mai jos in piramida lui Maslov (de unde si asocierea cu un site de dating)

4. Pentru ca hi5.com a batut mereu Facebook nu la usability, ci la simplitate. Nu vorbim aici de usability care e usurinta in folosire raportata la complexitatea fiecarui sistem in parte, ci la faptul ca hi5.com e un site mult mai simplu decat Facebook.

5. Pentru ca a permis link-uri custom cu mult timp inaintea facebook, permitand promovarea paginilor personale ale utilizatorilor mult mai usor(Choose a personal hi5 URL! http://numeletau.hi5.com). Asta a permis de la inceput viralitate, pentru ca imediat ce isi faceau contul, utilizatorii obisnuiau sa-si “dea pe messenger” link-ul de hi5, ceea ce atragea vizite pe site din care multe erau convertite in utilizatori.

Si in urma comentariilor la acest articol, au mai aparut inca trei posibile motive, doua de la cititori si unul de la mine:

6. Ca a fost prima retea (Alex) si ca a fost primul tradus in romana  - dar atunci nu se explica de ce tocmai early-adopter-ii de acum nu erau in ea si atunci

7. Pentru ca a exploatat ceea ce izbucneste des pe net printre utilizatori de toate categoriile – the pissing contest – cine are mai multe vizualizari, comentarii, fives, prieteni (Titus)

8. Pentru ca iti permite sa vezi si cine ti-a vazut profilul – cu doua efecte majore: iti da confirmarea ca functioneaza, iti da iluzia interactiunii sociale pe care o cauti, si in plus,  contribuie dpdv al site-ului la vizite repetate, stickyness, si stimuleaza interactiunile intre utilizatori (pt ca te uiti si tu in profilele celor care s-au uitat la tine, etc)

12 Comments »

 1. Uiti un motiv simplu care mie mi se pare cel mai important: hi5 a fost prima MARE retea sociala (la noi), era in floare inca prin 2003, iar multi dintre cei cu cont pe hi5 si l-au in acea perioada. Facebook a ramas o comunitate inchisa pana acum vreo doi-trei ani, de-abia de atunci a inceput sa accepte si utilizatori din afara universitatilor aprobate. Succesul Hi5 nu tine asadar de demografie, nici de interesele utilizatorilor, ci pur si simplu de efectul de retea-> daca prietenii tai au cont pe hi5 (facut in 2002-2003), sunt mari sanse ca si tu sa iti faci cont pe hi5, ca sa poti tine legatura cu ei.

  Comment by Alex — September 22, 2009 @ 11:54 am

 2. Cam asa era. Mi-am facut cnt prima data prin 2002, cand am intrat in clasa a 9-a, pentru ca toata lumea avea si acolo se puneau putinele poze digitale facute la iesirile in oras.

  Plus ca era un mod destul de simplu sa cunosti oameni noi.

  Pe langa asta, era si un joc de popularitate – cine are mai multe vizualizari, comentarii, fives, prieteni, un fel de batalie ca in blogosfera, insa mult mai primitiva :)

  Comment by Titus — September 22, 2009 @ 11:57 am

 3. Alex, explica-mi atunci de ce nu-s toti prietenii mei pe hi5? Doar suntem early-adopters, pe hi5 de ce nu l-am early-adoptat?:)

  Comment by clickio — September 22, 2009 @ 12:53 pm

 4. hi5-ul e mai uşor decât facebook-ul? mie nu mi se pare :) utilizam hi5 mai de mult şi era chin să fac diverse chestii. în plus, la capitolul privacy era la pământ rău de tot…

  Comment by A.Faith — September 22, 2009 @ 2:11 pm

 5. Ionuț, 300k vs. 3 milioane înseamnă 1 la 10, nu 1 la 100. :-) Poți să corectezi și titlul, nu e de 100 de ori mai popular.

  Știi la ce m-aș mai uita? Growth rate în ultimul an.

  Comment by Vivi — September 22, 2009 @ 2:56 pm

 6. Hi5 a fost tradus în română cu 2-3 ani înainte de Facebook. Asta a asigurat de timpuriu şi participarea celor care nu ştiu engleză.

  Comment by D. Grabă — September 22, 2009 @ 4:28 pm

 7. As mai adauga un singur cuvant la titlul tau. “Deocamdata”

  5 motive pentru care hi5 este de 10 ori mai popular in Romania decat Facebook, DEOCAMDATA

  Daca simplitatea ar trebui sa fie unul din factorii care avantajeaza hi5, atunci Twitter ar trebui sa bata hi5 la fund. Pt ca e too easy.

  Comment by Adrian Soare — September 22, 2009 @ 8:14 pm

 8. @Vivi, ai dreptate, asta e, am terminat Litere, nu cifre, pentru mine Excelul e calculatorul :) Da, ai dreptate, matematic e 1 la 10, insa tot 1 la 100 pare raportul in mintea mea:)

  In ce priveste rata de crestere, in ultimul an Facebook cred ca s-a triplat, iar hi5 cred ca a crescut cu vreo maxim 20-30% (presupuneri rapide, verific si revin cu cifre unde exista), dar e normal pt ca fb e la inceput iar hi5 spre maturitate in ce priveste adoptarea in .ro – nu?

  D.Graba: Booking.com e tradus in romana abia acum de cateva luni – cat crezi ca ii va lua pana va acapara piata turismului online din .ro? Dar e posibil sa fie si asta un motiv care a contribuit, da.

  A.faith: da, hi5 simplifica activitatile principale ale tipului de utilizator pe care il cauta. Cand ai vazut vreun coca/pitzi ingrijorat de privacy?:)

  Adrian: Twitter e simplu tare de folosit, insa aici piedica e sa il intelegi si MAI ALES sa auzi de el.

  Comment by clickio — September 23, 2009 @ 6:49 am

 9. Vreau sa fac un pronostic..
  Maxim intr-un an FB o sa egaleze hi5-ul..ma bazez pe faptul ca si cei care au un IQ mai mare decat al multor pitzipoance si cocalari, vor apela la retele de socializare.

  Comment by urzeala — September 23, 2009 @ 7:26 am

 10. @urzeala: m-as bucura sa fie asa, sa fim noi suficient de multi…

  Comment by clickio — September 23, 2009 @ 4:29 pm

 11. [...] Oprea5 ofera cateva motive pentru care hi5 este mai popular in Romania decat Facebook. In randurile unei populatii aplecate preponderent spre tabloidizare si frivolitate, reteaua [...]

  Pingback by Despre online in blogosfera, saptamana 21-27 septembrie | re:Fresh — September 28, 2009 @ 8:02 am

 12. Nu imi place Facebookul in mod deosebit.
  Cred ca nu ofera interactivitatea pe care o ofera alte situri. Uneori imi da impresia ca este un site mort. Este ok daca te multumesti cu diferite aplicatii, daca insa vrei contact cu alti oameni… este greu de dat o nota buna facebookului. Si Netlog-ul il intrece.

  Comment by rizache — September 30, 2009 @ 4:40 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu