post Buletin de stiri tembel – de asta am renuntat la cablu- consecintele tabloidizarii tv-ului

September 15th, 2009

Insemnare despre: massmedia,romania perfectibila — clickio @ 6:42 am

Tot yuppie-ul care s-a lecuit de TV si caruia ii vin parintii intr-o vizita mai lunga stie ca o sa aiba o mare problema: daca nu incropeste o alternativa la cutia cu imagini, parintii i se vor plictisi. Asa ca am folosit solutia de IPTV de la furnizorul de internet, si am dat drumul la Antena 1 pe laptop. Si am gasit necesara ulterior scrierea acestui pamflet care urmeaza si care include si titlul, deci e pamflet, da? daca va deranjeaza, desi nu ar trebui, pentru ca e o reactie sincera, naturala, de om neuitat la televizor cu lunile, si care a cochetat ocazional si cu televiziuni britanice si americane pe  net.

Va reproduc in continuare un scurt rezumat al enormitatilor pe care le-am putut vedea cat timp am consumat un extraordinar merlucius marinat in vin, la buletinul de stiri de seara, ala serios, de orele nouasprezece:

-am nimerit pe la momentul in care o fata bisericeasca povestea ca au acoperit(au vopsit peste el, la propriu) portretul (ca sa nu zic “icoana”) lui Becali din Biserica nu pentru ca n-ar mai fi platit, ci pentru ca “a fost un experiment nereusit”. Si tocmai revazusem “There will be blood”. Acum nu compar, pacatele mele, Biserica Ortodoxa Romana cu cea de-a treia revelatie, secta din filmul de mai sus, insa mi s-a parut si asta un act de santaj si nu o fapta demna de locul si persoanele prezente.

- urmeaza momentul temut, “stirile cu batai”, fara sange de data asta, insa cu user-generated-content, surprins cu telefonul de victima nr 2, si declaratii post-bataie, in care am asteptat cu sufletul in dinti focalizarea pe ghips. Din secunda 5-6, satisfactie! ghipsul e inca alb si acopera complet bratul victimei. Apogeul grupajului asta este, bineinteles, tanarul care si-a lovit mama in cap cu un ciocan. Dar sa nu uitam, astazi a fost prima zi de scoala….

…asadar continuam cu un material neconventional-grotesc realizat de Antena 1 in prima zi de scoala: sa prezentam comparativ un copil bogat si un copil sarac cum se duc la scoala in prima zi, si sa subliniem diferentele intre cei doi COPII- cat de iresponsabili au fost parintii in cazul asta? Cum sa-ti lasi copilul sa fie prezentat in vazul intregii audiente ca “varianta saraca”? Cum sa discriminezi pe ditamai ecranul doi copii in asa hal? Nu mai aveti pic de demnitate?

Si punct culminant, ca nu se poate fara:  Primarul Mazare, la o festivitate de deschidere a anului scolar, povesteste de ce NU i-a placut lui scoala. Ca asa trebuie incheiate stirile despre prima zi de scoala: cu de ce NU le-a placut parvenitilor, celor care “fac succesuri” scoala. Asta e lectia pe care trebuie sa o tina minte toti copiii stransi de parinti sa vada la televizor “cum a fost prima zi in alte parti”.

Promit ca maine ma uit si la un buletin de stiri ProTV, sa vad daca e la fel de… groaznic. Ma abtin de la alte epitete, si nu uitati, deci e pamflet, da? daca va deranjeaza, desi nu ar trebui, pentru ca e o reactie sincera, naturala, de om neuitat la televizor cu lunile, si care a cochetat ocazional si cu televiziuni britanice si americane pe  net.

Si dincolo de nota de pamflet, ce alta dovada mai clara vreti pentru faptul ca massmedia este direct responsabila pentru manelizarea societatii in care traim, din toate punctele de vedere in care s-a manelizat: de ce sa punem embargo pe marlanie? E mai simplu sa o folosim si sa facem rating cu ea.

Poate, intr-un viitor ideal, internetul ar putea face diferenta.

PS: Merci Zoso pentru sugestia de ilustratie.

5 Comments »

 1. Ionut, te asigur ca si internetul e la fel de manelizat. Atat doar ca pe internet, daca se cauta bine de tot, se gasesc si zone neatinse de acest val.

  Comment by Valentin — September 15, 2009 @ 10:44 am

 2. NU te uita la ştirile Pro Tv, e chiar mai rău.

  Comment by Marian Gorun — September 15, 2009 @ 2:16 pm

 3. Foarte adevarat. Sustin si impartasesc sentimentul.
  “massmedia este direct responsabila pentru manelizarea societatii in care traim” este adevarul atat de ingrozitor care ne bantuie societatea si implicit viata.

  Comment by fff — September 15, 2009 @ 3:01 pm

 4. [...] ce sa punem embargo pe mârlănie? E mai simplu să o folosim şi să facem rating cu [...]

  Pingback by ArTiStul mă semnez » Arhiva » Legături #12 — September 15, 2009 @ 6:51 pm

 5. Valentin, nu stiu ce site-uri vizitezi tu, dar internetul MEU nu e manelizat :)

  Dar ai si ceva dreptate, sunt multe site-uri care au adus tabloidul si pe internet.

  Comment by Ionut Oprea — September 16, 2009 @ 6:50 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu