post Un cititor revoltat: “CRED CA EXAGERATI”…in problema spamului

September 27th, 2009

Insemnare despre: amuzante,romania perfectibila — clickio @ 8:42 pm

Din categoria “acest comentariu este prea tare pentru nu a-l transforma in subiect de articol”:

Am primit la articolul deja celebru cu scrisoarea standard pentru spammeri urmatorul mesaj:

VA SALUT,
NU VREAU SA VA SUPAR DAR CRED CA EXAGERATI.
AS VREA SA STIU CATI DINTRE DVS BAT POSTASUL PENTRU CA LE ADUCE OFERTA DE LA CO.A SAU CARREF…R SAU CATI DINTRE DVS INCHID TV CAND E RECLAMA, AS VREA SA STIU CATI DINTRE DVS INCHID RADIOUL SAU ARUNCA ZIARELE, SA FIM SERIOSI, NU SUNTETI DECAT EXAGERATI, ORICUM PONDEREA MARE IN SPAM O AU STRAINII IN FATA CARORA NU DESCHIDE NIMENI GURA

Raspunsul meu, pe care il putem discuta impreuna:

Cris, nu ma suparati. Nu exagerez, dupa cum am sa incerc a va arata in continuare. Aveti dreptate doar in doua locuri: Unu, intr-adevar, suntem bombardati peste tot cu reclame nesolicitate, insa:

- as vrea sa faceti diferenta intre ofertele venite direct in inbox sau in cutia postala (spam) si reclamele legitime din ziare pe care le cumparam constienti ca vor contine si reclame, pentru ca altfel ziarul ar fi mai scump, n-ar mai fi, ahem, “penny press”, sau pe posturile gratuite de tv unde ne asteptam sa fie reclame pt ca de aia sunt gratuite, sau pe site-urile de pe care ne informam, unde, din nou, publicitatea plateste pentru continutul pe care il consumam.

- cu spammerii din strainatate nu putem decat sa ii raportam catre serviciile de webmail pentru a contribui la limitarea accesului acestora in inboxurile noastre

- cu spammerii romani avem legi si institutii abilitate, si avem doua probleme: nu atat faptul ca ei trimit spam si ne incarca inboxurile. Aici aveti dreptate pentru a doua oara. DEOCAMDATA, ai nostri ne incarca mai putin decat o fac strainii. Ci  principalele probleme create sunt ca in felul asta 1. industria noastra are de suferit la capitolul imagine si 2. e o concurenta neloiala fata de companiile cinstite care nu apeleaza la astfel de metode ilegale. De aceea exista legea, pentru a permite o concurenta adevarata, loiala, in limitele legii.

- si nu in ultimul rand, de ce aveti impresia ca exagerez? Tot ce am facut a fost sa compun un email sincer si documentat, care invita la respectarea legii, si care ii anunta pe cei care il primesc ca la urmatoarea incercare vor fi raportati direct institutiilor abilitate.

Ati fi preferat sa fac invers? Sa dau cu toporul si apoi sa pun intrebari?

Eu am plecat de la premisa acordarii unei sanse suplimentare companiilor care se dedau la astfel de actiuni ilegale. Nu ii reclam din prima, le propun sa se cuminteasca. Daca nici atunci nu vor, atunci nu mai am ce face pentru ei.

De acord, stimati cititori? Mi-a scapat ceva?

7 Comments »

 1. super ok raspunsul insa ar fi trebuit sa apara in mailul initial care e cam dur. multi stiu ca e ilegal sa trimita spam si il ignora din aceasta cauza.

  insa daca le spui de concurenta neloiala, de diferente si de cum ii va afecta pe viitor (adica mai mult emotional si mai putin amenintator) sansele ar fi mai mari de reusita.

  Comment by adiz — September 27, 2009 @ 10:59 pm

 2. Ionut, chiar nu exagerezi, comparatia cu posta, ziarul sau TV este exagerata. Postasul nu te fugareste pe strada sa iti bage cu forta un pliant in buzunar. Nici nu intra peste tine in casa sa arunce cu mesaje promotionale.

  La televizor, chiar ai telecomanda, vezi reclame poti sa schimbi canalul sau sa inchizi.

  In cazul presei, stii ca vei gasi reclame, inca n-avem un model de business fara publicitate, desi cred ca ar functiona.

  Totusi, doar spamerii sunt suficient de nesimtiti incat sa iti intre ilegal in casa si apoi sa si protesteze ca “ei de fapt te ajuta si tu exagerezi”. E doar o chestie de bun simt.

  Comment by Dan — September 28, 2009 @ 7:31 am

 3. “..care invita la respectarea legii” cred că este o pierdere de timp.

  Comment by Alex Volocaru — September 28, 2009 @ 8:42 am

 4. Alex, sa stii ca nu e. Pe de o parte, pentru ca desi au comis o ilegalitate, eu le dau o sansa sa se potoloeasca, pe de alta parte, pentru ca functioneaza, o parte din ei inteleg si cel putin mie nu-mi mai trimit.

  Important e sa popularizam litera legii si sa eliminam cazurile celor care o fac nu din rautate ci din nestire/ignoranta. Pentru toti ceilalti exista institutii si amenzi.

  Comment by clickio — September 29, 2009 @ 7:42 am

 5. adiz, e o idee, am sa o iau in calcul pt varianta imbunatatita, 2.0, a acestui email.

  Comment by clickio — September 29, 2009 @ 7:43 am

 6. Ionut, te înţeleg perfect, dar, aşa cum ştii şi tu (cred), educarea celor care fac SPAM din nesimţire/ignoranţă este o pierdere de timp. De ce? “..cel putin mie nu-mi mai trimit.” nu îţi mai trimit ţie, dar trimit la alţii, sau adresa ta de email a ajuns prin mai multe baze de date (liste) şi…

  Dacă vorbim despre celălalt segment (care nu o fac din răutate) şansele sunt semnificative.

  “Pentru toti ceilalti exista institutii si amenzi.” în .ro înca nu există aşa ceva ;)

  Până atunci, educarea (în acest segment) nu trebuie să vină de la cineva sau ceva. Aşa cum respecţi mediul care te înconjoară.. aşa trebuie să respecţi şi mediul online, cel prin care comunici zi de zi.

  Numai bine,
  Alex

  Comment by Alex Volocaru — September 29, 2009 @ 10:24 am

 7. [...] în urmă cu ceva timp, am avut un comentariu pe blogul lui Ionuţ Oprea. Suna cam [...]

  Pingback by Defining spam - Alex Volocaru — October 22, 2009 @ 3:42 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu