post Un internet responsabil punct ro

October 14th, 2009

Insemnare despre: IAB,publicitate online — clickio @ 6:46 am

De cand am inceput sa ma implic in activitatea IAB Romania asta a fost una din preocuparile mele: responsabilizarea industriei. Industria de internet trebuie sa fie mai responsabila, sa isi ia viitorul in propriile maini, si sa inceapa sa si-l croiasca singura, inainte sa o faca altii pentru ea.

Dupa doi ani in care am construit si promovat standarde si recomandari pentru zonele de publicitate si email marketing, incepem o noua etapa. Trebuie sa recunoastem eforturile celor care sunt responsabili in activitatile pe care le desfasoara online. Cel mai recent proiect pe care l-am anuntat, marca de incredere IAB Romania, se bazeaza pe un prim cod de autoreglementare al industriei romanesti de internet, si le vom prezenta in urmatoarea perioada atat la Adunarea Generala a Asociatilor IAB Romania, cat si in cadrul unui eveniment dedicat numit Internet Responsabil, organizat impreuna cu Avocatnet.

Acest cod si marca de incredere care atesta respectarea lui  vor oferi recunoasterea publica, in fata utilizatorilor si a clientilor de publicitate,pentru meritul unui site de a respecta un set clar de principii etice. In plus, marca incredere va fi completata de un mecanism de feedback, care va permite raportarea facila in cazul unei incalcari, reale sau percepute, a codului etic.

Dincolo de succesul individual al fiecaruia, din lupta pe bugetele de publicitate online deja existente, pentru a avea succes ca industrie si pentru a creste la modul general proportia internetului in bugetele de marketing trebuie sa lucram si impreuna.Sper ca din ce in ce mai multi colegi de industrie sa inteleaga asta si sa ni se alature in eforturile de industrie pe care le desfasuram la IAB Romania.

In cadrul proiectului marca de incredere, un rol important l-a avut unul din membrii cei mai activi ai asociatiei, Avocatnet, care ne-au oferit si perspectiva juridica asupra elementelor codului si a contribuit si cu resurse importante pentru ca acest proiect sa fie realizat. Mi-as dori sa avem in industrie si in asociatie mai multi membri si mai multe companii ca Avocatnet, care sa se implice in proiecte de industrie si imi ofer tot sprijinul pentru a le ajuta sa contribuie la istoria internetului romanesc, care se scrie chiar si in timp ce cititi articolul asta.

Cred ca toamna asta va marca debutul unei noi etape in industria locala de internet. Incepem sa avem repere clare, in acest cod, in studiul ROADS, si vom avea din ce in ce mai multe. Si asta ne va ajuta sa crestem calitatea a ceea ce construim in industria asta, si va creste increderea advertiserilor in online, in general, si in site-urile care vor adera la acest cod de autoreglementare, in particular.

Pe de alta parte, e de tinut minte si de scris pe un post-it lipit de monitor: cand concuram in industrie concuram pe bugete deja alocate internetului. E nevoie sa lucram impreuna pentru a aduce bugete care nu au fost inca alocate internetului. Doar asa vom genera o crestere masiva a proportiei internetului in bugetele de marketing.

6 Comments »

 1. Excelenta initiativa, si sper ca jucatorii din online sa-si dea seama de importanta masurilor si de efectul benefic pe termen lung. Din pacate insa, respectul fata de useri este ignorat in cele mai multe cazuri, iar criza si foamea de bani a adus practici din ce in ce mai lipsite de un bun simt elementar.

  Comment by Leru — October 14, 2009 @ 11:07 am

 2. Ionut,
  Internetul romanesc are nevoie de un cod de conduita, iar utilizatorii au intr-adevar nevoie de asigurarea ca un site respecta aceste reguli.
  Dar cand faci asta numai contra unei taxe, mi se pare un pic discutabil, ca sa nu zic mai mult.

  Comment by Dan — October 14, 2009 @ 3:58 pm

 3. Dane, nu are nici o legatura taxa cu setul de principii, le poti respecta fara sa platesti nimic. Ar fi ideal daca toate site-urile le-ar respecta, nici n-ar mai fi nevoie de marca de incredere.

  Taxa aproape simbolica e pentru a ne asigura un juriu profesionist care sa auditeze fiecare site inscris inainte de a-i acorda marca de incredere. Tocmai pentru ca nu vrem sa o acordam aiurea, ca sa ii scada valoarea, vrem ca analiza care sta la baza marcii sa fie riguroasa si responsabila.

  O taxa responsabilizeaza ambele parti, pentru ca altfel n-ar avea nici o repercusiune faptul ca un site pierde dreptul de afisare a marcii, ori asa va trebui sa treaca din nou prin analiza, ceea ce il va costa si il va mai responsabiliza un pic. Toate serviciile internationale similare sunt bazate pe taxa, majoritatea de multe ori mai mari decat taxa pe care o vom percepe noi.

  Si, bineinteles, membrii Asociatiei IAB Romania vor beneficia de reduceri substantiale pentru aceasta taxa.

  Comment by clickio — October 15, 2009 @ 7:16 am

 4. Salut, sunt din Satu Mare, unde ma pot inscrie la concursul pentru bicicleta, ca nu am vazut :)

  Comment by Imobiliare Satu Mare — October 19, 2009 @ 1:53 pm

 5. [...] speriati, nu e vorba de cenzura, ci de bun-simt. Si de respectarea legii. Cateva argumente, aici. Altele, aici.  Sau, aici. Si, mult mai multe, la evenimentul de lansare al proiectului, care va avea loc joi, la [...]

  Pingback by Reguli de bun-simt pentru Internetul romanesc | Pagina lui Dragos Stanca — October 19, 2009 @ 1:55 pm

 6. Salut, @Imobiliare Satu Mare, concursul cu bicicleta s-a incheiat, merci pentru sustinere.

  Comment by clickio — October 19, 2009 @ 2:54 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu