post Fa-te auzit cand iti exprimi o nemultumire – #rupemcartela

November 19th, 2009

Insemnare despre: romania perfectibila,social media — clickio @ 9:55 am

E clar ca toti cei care locuim in Bucuresti am fost afectati de greva ILEGALA de la metrou, de modul in care a fost ea organizata, si de efectul devastator pe care l-a avut acest ABUZ asupra traficului din capitala. Nu au fost afectati doar cei 300.000 de utilizatori zilnici ai retelei subterane, ci peste un milion de bucuresteni al caror program a fost dat peste cap de aglomeratia maxima pe care am putut-o vedea in Bucuresti, sora cu blocajul complet.

Insa nimeni n-a ridicat un deget pentru a manifesta public aceasta nemultumire. Si asta inseamna, in spatiul public, cel care conteaza, ca fie esti de acord, fie nu-ti pasa ca esti abuzat.

Asa ca ieri am organizat un mic protest PUBLIC impotriva grevei abuzive de la metrou, pornind de la o serie de discutii despre implicare si activism social cu Simona TacheDelia Obreja si Roxana Rugina. (multumesc mult celor trei fete care AU FACUT FIECARE MAI MULT DECAT MINE in proiectul asta de-o zi)

Desi  eu nu merg des cu metroul, mi s-a parut anormal ca o astfel de greva sa blocheze un oras intreg, o “capitala europeana”, in halul in care a fost blocata in ultimele zile. Si am considerat necesar sa fac un gest public, simbolic pentru a arata asta.

Initial mi-as fi dorit sa ardem cartelele de la metrou in public, pentru un efect maxim, insa am renuntat la idee din lipsa timpului pentru obtinerea autorizatiilor si pentru a nu transforma protestul impotriva acestui abuz intr-o actiune ilegala precum s-a dovedit abuzul pe care l-a reclamat. Asa ca ne-am multumit sa le rupem, si sa imortalizam momentul pentru eternitate, ca un moment in care 30 de oameni si-au asumat public un protest, si nu s-au multumit doar sa se vaite pe internet.

Nu am vrut sa discut neaparat motivele grevei si situatia salariilor Metrorex, desi e clar ca au salarii mari, in comparatie cu salariul mediu din Romania si cu salariatii retelelor de metrou din alte tari (gasiti aici o analiza detaliata pe tema asta). Nici interesele politice ale grevei, desi sunt evidente.

Si asta pentru ca interese politice vor exista mereu, si toti vom vrea mereu salarii mai mari, si tot timpul vor fi politicieni care vor specula asta, si multi salariati vor pune din nou botul cand li se vor promite salarii mai mari. Asta nu putem schimba.

Ceea ce putem schimba este insa modul in care sunt organizate astfel de greve. Nu mi se pare normal ca Metrorex sa ne trateze ca pe niste cartofi, pe care ii transporta cand vor liderii de sindicat. Noi vrem transport atunci cand avem nevoie de el. Doar cartofii sunt nepasatori si isi asteapta cuminti in lazi urmatorul transport, cand o fi el.

O solutie ar fi fost asigurarea unui nivel minim de transport(un sfert sau o treime din capacitate), sau asigurarea transportului necesar in orele de varf, pentru a nu genera blocaje in tot orasul.

Si de aceea am protestat.Pentru ca nu ne deranjeaza gestul in sine al unor salariati de a cere mai mult(urmand ca autoritatea asupra careia se face presiune prin asta sa hotarasca daca se justifica sau nu). Nu ne intereseaza nici culoarea politica a miscarii. Tot ce ne intereseaza este ca organizarea unei astfel de greve sa fie responsabila, si sa evite ABUZURI.

Eu nu suport sa fiu ABUZAT si am sa fac astfel de actiuni de fiecare data cand sunt confruntat cu ABUZURI care ma afecteaza.

Despre protestul impotriva abuzului in filmarea efectiva a ruperii cartelelor, mai jos (via Sorin Rusi, merci Sorine!):

Rezultate ale protestului:

- in social media, pe twitter, facebook si bloguri – multe reactii, nu le-am numarat insa puteti studia hashtag-urile #rupemcartela si #ardemcartela

- in presa, pe www.capital.ro(Flashmob „anti-grevă la metrou” în Piaţa Universităţii) si www.libertatea.ro(“Internauţii” bucureşteni, flash mob împotriva grevei de la metrou), si in ziarul Ring, distribuit gratuit la metrou(sic!)

- mentiuni la Radio Guerilla

- offline, la actiunea de protest au venit putin peste 30 de persoane, ceea ce mi se pare suficient pentru a demonstra ceea ce aveam de demonstrat, ca “exista oameni carora le pasa, oameni care nu sunt de acord cu modul in care a fost organizata greva de la Metrorex si care isi asuma public acest dezacord”.

Le multumesc in primul rand inca o data tuturor celor prezenti aseara, apoi tuturor celor care au sustinut online initiativa (desi data viitoare va astept si offline pe cat mai multi dintre voi), precum si celor care au pus intrebari despre ea sau care si-au manifestat neincrederea fata de succesul ei, pentru ca avem nevoie mereu de persoane care sa ne provoace si sa ne motiveze sa maximizam rezultatele a tot ce facem.

Am inceput aceasta actiune inainte ca greva Metrorex sa fie declarata ilegala, si am finalizat-o dupa ce a fost declarata ilegala, cu un plus suplimentar de satisfactie ca actiunea noastra a fost cu atat mai justificata.

Si nu ne oprim aici. Sper ca #rupemcartela sa devina un simbol pentru lupta cu abuzurile  in ce priveste toate serviciilor de transport in comun, din Bucuresti si din tara.

UPDATE Au mai scris pe subiect:
- reportervirtual.net -Protest impotriva grevei de la metrou

- titusblog.net - Am rupt cartela!

- sorin.rusi.ro- #rupemcartela

- simonatache.ro - Suntem gata să protestăm, da’ să fie supermișto

… si asteptam restul articolelor!

13 Comments »

 1. eu sper si mai mult decat tine, si-as vrea ca #rupemcartela sa fie un exemplu de atitudine. In momentul in care greva s-a anulat, multi au dat inapoi. Cativa nu! Au fost acolo si au rupt acele cartele simbolice. Si a fost bine, chiar mai bine decat daca le ardeam, pentru ca a rupe cartela aia in bucati mici era o eliberarea de stresul si frustrarea adunata in 2 zile de asteptare a unei decizii luate de altii.

  Comment by roxana — November 19, 2009 @ 10:56 am

 2. [...] multe citiți pe blogul lui Ionuț Oprea, inițiatorul [...]

  Pingback by Am rupt cartela! | Titus Blog — November 19, 2009 @ 10:56 am

 3. felicitari pentru initiativa si pentru participanti :)

  felicitari, chiar daca eu cred ca niciodata problemele nu se rezolva prin masuri `contra` ci prin altele `pro` [de exemplu, precum spuneam, nu initia o campanie `anti-pesimism`, ci una `pro-optimism`]

  protestele doar amplifica problema, implicarea pozitiva in initiative care au scop contrariul problemei va duce in schimb la rezolvare

  scuze de divagatia metafizica :)

  succes :)

  Comment by Stefan Murgeanu — November 19, 2009 @ 1:13 pm

 4. [...] politicienilor. Până la urmă, Ionuț m-a convins, cu argumente pe care le puteți citi și aici. Am fost acolo și am rupt cartele. O mână de oameni. Și nu, nici o clipă nu am fost convinși [...]

  Pingback by Suntem gata să protestăm, da’ să fie supermișto | Jurnal roz de cazarma si nu numai — November 19, 2009 @ 1:33 pm

 5. Multumesc tuturor pentru sprijin. Da, si eu sper ca #rupemcartela sa fie un exemplu de atitudine.

  Stefan, poti considera efortul nostru unul pro-activism social, in fond,asta e, chiar daca a pornit ca o replica la un abuz. Rolul societatii civile, constituita in sute si mii de grupuri mici, cum a fost al nostru, e sa responsabilizeze factorii de decizie, sa creasca pana la nivelul la care conteaza, si apoi sa incerce sa schimbe ceva.

  Comment by clickio — November 19, 2009 @ 1:57 pm

 6. “poti considera efortul nostru unul pro-activism social”

  deci e PRO, clar :)

  Comment by Stefan Murgeanu — November 19, 2009 @ 2:10 pm

 7. [...] de la metrou naste proteste: ne adunam si rupem cartelele in grup! Upiii, ce cool [...]

  Pingback by Rupeti olimpici si furati cartele! : Năvălitorul — November 19, 2009 @ 4:10 pm

 8. am fost si noi, am scris si noi
  http://zmeura.wordpress.com/2009/11/19/am-rupt-cartelele/

  Comment by Malina — November 19, 2009 @ 9:04 pm

 9. imi pare f. rau ca nu am ajuns si eu, bravo ionutz & co

  frumos ar fi fost sa facem o greva a calatorilor, asa cum ziceam, i-ar fi durut mai tare pe initiatorii acestei greve, insa f. greu de facut…

  Comment by sorin tranca — November 20, 2009 @ 12:00 am

 10. [...] in blogul lui Andrei despre cum au rupt cartelele in semn de protest impotriva Abuzului Metrorex. M-am recunoascut in retorica postului. Era o activitate menita sa [...]

  Pingback by Tara lui Andrei | Cine Sunt ? — November 20, 2009 @ 2:22 pm

 11. Multumesc, Sorin.

  Da, greva calatorilor ar fi teoretic o solutie de impact, insa s-ar fi manifestat prin insusi problema pe care o reclamam: imposibilitatea folosirii metroului, si blocarea orasului.

  Comment by clickio — November 23, 2009 @ 9:36 am

 12. [...] Oricum, de câteva zeci de ori mai mulți decât cei pe care i-am strâns eu în 2009 la acțiunea #rupemcartela. Și  de câteva zeci de ori mai mulți decât cei de dincolo de [...]

  Pingback by Harta protestelor antiACTA: cati protestatari am fost de fapt? | Ionut Oprea — February 13, 2012 @ 10:24 am

 13. [...] om politic. Noi suntem societatea civila in tara asta, e initiativa noastra, la fel cum au mai fost #rupemcartela, #damzapada si altele. Vreau doar sa atragem public atentia asupra unor solutii, ca de probleme [...]

  Pingback by Ionut Oprea » 100 de idei pentru orasul tau, incepand cu Bucuresti — July 18, 2013 @ 9:55 am

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment
mulu